Region

Служењем помена за 258 погинулих бораца у цркви Светог Цара Лазара и полагањем цвијећа на Споменик браниоцима, у Требињу су обиљежене 32 године од оснивања Требињске бригаде Војске Републике Српске.

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је тим поводом помен у спомен цркви Светог кнеза Лазара за погинуле борце Требињске бригаде, док су се бројне делегације положиле цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Требиње Владо Берак рекао је Требињска бригада сачувала војничку част и одбранила Требиње од далеко јачег непријатеља.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца Градске Борачке организације Иван Копривица рекао је да у Требињу има 650 дјеце погинулих бораца и да је ова организација близу рјешавања проблема њиховог запошљавања.

Он је захвалио Градској управи и институцијама града на подршци.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да су и данас неопходни слога и јединство као и деведесетих година када се бранила Република Српска.

Ћурић је истакао да је борачка популација заслужила да јој се посвети пажња.

Дан Требињске бригаде успомена је на 13. јул 1992. године – када је уз велике напоре и пожртвованост бораца успјешно сломљена непријатељска офанзива и Требиње одбрањено од напада регуларне војске Хрватске.

Кроз Требињску бригаду прошло је око 6.000 бораца из које је за одбрану Републике Српске живот дало 258 њених припадника.

Та бригада је за свој ратни пут одликована "Орденом Петра Мркоњића", а велики број њених припадника и другим одликовањима и медаљама.

РТРС

Министарство финансија Републике Српске извршиће у понедјељак, 15. јула, исплате корисницима социјалних давања за мјесец јун, за које је у буџету Српске обезбијеђено 46 милиона КМ.

Исплате ће бити извршене за кориснике мјесечног борачког додатка и инвалидске заштите, вишечланим породицама које су право накнаде стекле на основу Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Министарство финансија ће исплатити и јунске накнаде за кориснике туђе његе и помоћи које се исплаћују посредством јединица локалне самоуправе, додаје се у саопштењу.

РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је српски народ Херцеговине и Невесиња три пута у посљедњих вијек и по једини народ у Европи који је устао против много надмоћнијег непријатеља, окупатора, колонизатора и освајача, стао им на пут и сваки пут изашао као побједник.

- Три невесињске пушке, три српска устанка су понос не само Невесиња и Херцеговине, већ цјелокупног српског народа. Српски народ ове мале, али велике и јуначке локалне заједнице увијек је красила храброст, патриотизам и оданост отаџбини. Јунаци овог краја одважили су се да се супроставе највећим свјетским силама - 1875. године – Отоманској империји, 1882. Аустро-угарској и 1941. године најезди фашиста - изјавио је Додик за Срну поводом обиљежавања 149 година од почетка устанака у Херцеговини.

Он је нагласио да су ове буне Невесињаца потврда да српски народ није и никада неће пристати да буде слуга колонизаторима и окупаторима, без обзира колико су надмоћнији и јачи.

- Овдје морам да цитирам ријечи из филма "Бој на Косову које изговара глумац Милош Жутић као цар Лазар које најбоље описују српски народ: "Ја не одлучујем да ли ћу ићи у битку по томе колика је сила која ми пријети, него по томе колику светињу браним!". Тако је било прије два вијека, тако је било јуче, тако је данас, тако ће бити и сутра. То је тај српски народ који, иако бројчано мали, одважно, храбро и поносно, упркос тешким околностима, устаје и брани своја огњишта и имања, своје породице, отаџбину, и стаје пред јачег и већег непријатеља - истакао је предсједник Српске.

Он је навео да српски народ има тај ген, који је од Бога дат, а то је српски инат, који, како је рекао, за нечије схватање може да буде позитивна, а за нечије и негативна особина.

- Ипак, мишљења сам да је српски инат наша врлина и ако га усмјеримо на праву страну, у стању смо чуда да направимо. Зато увијек када нас нападају, када покушавају да нас газе, у нама проради тај инат и спремни смо да се супроставимо свакој сили. Још уз то, када би били и јединствени, што је, на нашу жалост, ријетко, посебно у тешким, изазовним и осудним временима по српски народ, могли би уједињени све, јер слога и јединство граде кућу, град и отаџбину. Разједињеност нас је често скупо коштала, а кошта и данас. Мање би било страдалих и били би тежи плијен да смо јединствени - указао је Додик.

Он је рекао да је српски народ најстрадалнији народ и да на то треба указивати стално и на свим мјестима, од Невесиња, Пребиловаца, Гаравица, Брадине, Старог Брода, Подриња, Братунца, Козаре, Романије, посебно данас када нам упорно покушавају да "залијепе" етикету да смо геноцидни.

- Ту им не могу помоћи ни фалсификовани подаци, никакве сумњиве резолуције, ни УН. Ми смо народ који је и другима даровао слободу што потврђује и чињеница да су своје слободарско опредјељење, након Прве невесињске пушке, Невесињци исказали новим устанком и новом буном 1882. године када су, огрчени исходом договора великих свјетских сила, новом окупатору Аустро-угарској показали да неће дозволити да им ставе јарам око врата, а потом и трећом која је, опет, прва одјекнула пред најездом фашиста 3. јуна 1941. године - подсјетио је Додик.

Он је навео да народ који је устајао против великих сила и доносио слободу и онима који су понизно аплаудирали сваком доласку окупатора и туђина и бацали пред њих цвијеће, не може бити геноцидан, нити агресор.

- Наши преци никада, ни у претходним ратовима, ни у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском нису нападали и освајали туђе, само су бранили своје. Никада српски народ није жртвовао мир, али никада није ни прихватао било чију тортуру, нити да буду избрисани трагови нашег постојања. Наш једини циљ је да живимо слободно, у миру, да градимо и да се развијамо, али без стране чизме за вратом - поручио је предсједник Српске.

Он је нагласио да српски народ може бити примјер свима како се брани, бори и чува достојанство. "И данас, зарад својих предака, нећемо и не смијемо поклекнути пред увцјенама, пријетњама и санкцијама. Ми смо своји на своме, никога не нападамо, али не дамо своје и не дозвољавамо да нас сатанизују, протјерају и униште. Прошло је вријеме сеоба, Чарнојевића, `Олуја` и етничког чишћења", рекао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да ови датуми, као и низ других морају сваки дан да нас опомињу и подсјећају ко смо и шта смо и да знамо своју историју, јер само тако свим нашим прецима можемо да вратимо дуг за слободу коју данас имамо.

- Сјећање је за њих највећа захвалност. Ниједан страдали Србин, ниједно дијете, жена, старац, ниједан борац и војник, никада не смију бити заборављени, а будуће генерације морају да уче и знају своју прошлост да би имали свјетлију и бољу будућност - закључио је предсједник Републике Милорад Додик и најавио да ће наредне године, када се навршава 150 година од устанака у Невесињу и Херцеговини, овај датум од историјског значаја бити обиљежен још величанственије, поносније и достојанственије.

У Невесињу ће сутра бити обиљежено 149 година од почетка устанака у Херцеговини, познатих као Прва, Друга и Трећа невесињска пушка.

Прва невесињска пушка означила је почетак устанка подигнутог у мјесту Крекови у општини Невесиње 9. јула 1875. године против отоманске власти, друга, познатија као Улошки устанак, 1878. године против аустроугарског окупатора и Трећа Невесињска антифашистичка пушка представља оружани отпор српског народа у Херцеговини против НДХ.

Обиљежавање овог великог и значајног историјског догађаја у Невесињу организују одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиција ослободилачких ратова.

СРНА

Редовна исплата права на додатак на дјецу, права на матерински додатак, права на помоћ за опрему новорођенчета, права на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете и права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу за мјесец јун почела је данас, саопштено је из Фонда за дјечију заштиту Републике Српске.

Јунска исплата додатка на дјецу обухвата 17.821 дијете, односно 10.438 корисника/родитеља, за прво, друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу вулнерабилних категорија. За исплату овог права обезбијеђено је укупно 2.644.518 КМ.

Материнским додатком за мјесец јун обухваћено је укупно 3.888 мајки/породиља, а за исплату овог права издвојено је 1.576.123 КМ.

Данас почиње и исплата права на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете.

Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете оствариле су 133 мајке/породиље, односно 107 трећерођене и 34 четврторођене дјеце. За исплату овог права издвојено је 79.500 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојено је 280.500 КМ за 546 породиља/мајки, односно 561 дијете/новорођенче.

Исплатом за мјесец јун 2024. године право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојена је укупно 261.047 КМ за 401 родитеља/његоватеља.

Обавјештавају се корисници да се за остваривање права могу обратити пословницама ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту, у мјестима у којима имају пребивалиште.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520