Region

У посљедња 24 часа у Републици Српској регистровано је 47 нових случајева вируса корона.

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Болници "Свети Врачеви" у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање 388 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код 47 особа.

Ради се о 24 мушких и 23 женске особе, од којих је девет млађе, 31 средње и седам особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 13 је из Бијељине, по седам из Бањалуке и Градишке, шест из Козарске Дубице, три из Мркоњић Града, по двије из Прњавора, Фоче и Челинца, по једна из Доњег Жабара, Кнежева, Котор Вароша, Лакташа и Рудог.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је пет смртних случајева код којих је потврђено присуство вируса корона.

До сада су у Републици Српској потврђено 5.694 случаја вируса корона, а преминуле су укупно 204 особе код којих је потврђен тест на овај вирус.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 3.243 особа, тестирано је укупно 55.356 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 263, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 77, а у општим болницама 186.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.579 особа, а надзор је завршен код 46.689 особа.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у периоду од 12. до 16. августа ове године, на подручју цијеле Републике Српске спроводити појачану контролу саобраћаја са различитим акцентима: однос возач - пјешак, непрописно кретање бициклиста, контрола возача трактора, радних машина, мотоциклиста и мопеда, те контролу учесника у саобраћају на присуство алкохола, опојних дрога и психоактивних лијекова у организму.

Провођење контроле појединих наведених учесника у саобраћају вршиће се у различитим дијеловима дана с обзиром да се анализама података дошло до закључка да се фреквенција појединих учесника у саобраћају и чињење прекршаја учесталије догађа у одређеном периоду дана.

Контрола ће бити вршена у градским зонама, на регионалним, локалним и некатегорисаним путевима, док ће у спровођењу контроле бити ангажовани и службени мотоцикли.

С обзиром на чињеницу да су љетњи мјесеци вријеме повећане фреквенције возила на путевима и већег ризика по учеснике у саобраћају, Министарство унутрашњих послова проводи и у августу кампању "Вози опрезно – путуј безбједно", a све с циљем превентивног дјеловања на настанак саобраћајних незгода, нарочито, оних са тежим посљедицама.

Током августа 2019. године у Републици Српској догодило се 237 саобраћајних незгода са посљедицама по лица, у којима је 20 лица смртно страдало, а 53 лица је задобило тешке тјелесне повреде.

У прва два дана августа текуће године, евидентиране су 33 саобраћајне незгоде са посљедицама по лица, у којима су четири лица смртно страдала, а 12 лица је задобило тешке тјелесне повреде.

Министарство унутрашњих послова апелује на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и поштују саобраћајне прописе.

РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас да ће на плану нових мјера за помоћ привреди Српске свадбени салони, дискотеке, ноћни клубови за јуни и јули имати право на минималац и порезе и доприносе за раднике.

Вишковић је навео да ће бити пружена помоћ угоститељима и међународним превозницима који су усљед појаве вируса корона имали пад прихода већи од 30 одсто, а нису отпуштали раднике.

“Хотелијери и међунарони превоз путника су овог момента најугроженији и њима желимо да изађемо у сусрет и у смислу пореза”, рекао је Вишковић за РТРС.

Он је навео да не зна до када ће трајати проблем са вирусом корона, али је напоменуо да је од почетка пандемије, 15. марта, према званичним статистикама 10.429 радника остало без посла, те да је од тада 9.199 новозапослених, што су охрабрујући подаци.

Говорећи о Гарантном фонду са расположивих 238 милиона КМ за подршку привреди, Вишковић је нагласио да је ријеч о великој помоћи привреди Српске ради превазилажења проблема са вирусом корона, те да су у том смјеру четири пословне банке за почетак понудиле своје услове за кредитна средства.

“Привредници подносе захтјеве преко тих банака за повлачење средстава уз гаранцију Фонда. Каматна стопа у том смислу биће далеко повољнија са нашим гаранцијама него да сами траже одређени кредит, односно биће неких 10 до 15 одсто мање него што су на тржишту. Очекујем да они којима је угрожена текућа ликвидност искористе ову прилику”, рекао је Вишковић.

Осврћући се на здравствени систем Српске, Вишковић је нагласио да је припремљен и да има довољно капацитета и опреме да се суочи са вирусом и у јесен, али да треба разумјети да су радници у том сектору доста исцрпљени и да им грађани одговорним понашањем и придржавајући се мјера у том смјеру могу помоћи.

Вишковић, који је преболио вирус корона и који је увјерен да је ту болест добио руковањем, замолио је грађане да се придржавају препоручених мјера надлежних да не би дошли у ситуацију у којој се он нашао.

Када је ријеч о приправничком стажу за студенте генерације у Српској, Вишковић је истакао да Српска води рачуна о младима и њиховим резултатима.

“Тиме промовишемо и наша два јавна универзитета. Од 1. септембра 34 најбоља студента генерације на својим факултетима добиће прилику да одраде приправнички стаж и добију посао у институцијама Српске”, рекао је Вишковић.

СРНА

Полицијска управа Требиње предлаже грађанима да умјесто чекања у реду испред локација за издавање личних докумената, користе „СМС сервис“ Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Како бисте били у могућности да користите „СМС сервис“ потребно је да пријавите свој број мобилног телефона у Полицијској станици ове Управе на чијој територији имате пријављено пребивалиште или боравиште.

Слањем СМС поруке на број 091 110 122 можете да: 

1.     извршите провјере у регистрима МУП-а које подразумјевају:

  • увид у статус докумената(лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – добијање информације путем SMS о тренутном статусу поднесеног захтјева за издавање документа или документа, 
  • увид у новчане казне и уплате, појединачне по броју налога и укупне
  • увид у изречене казнене бодове, и то: појединачне по броју налога са датумом истека, збирне са датумом истека
  • увид у регистрацију моторног возила
  • 2. се пријавите на сервис ако желите да добијате обавјештење из регистара МУП-а и то:
  • обавјештење о истеку важења документа(лична карта, возачка дозвола, путна исправа) – обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важности документа
  • обавјештење о престанку важења изречених казнених бодова– обавјештење МУП шаље на дан престанка важности казнених бодова
  • обавјештење о истеку важења регистрације- обавјештење МУП шаље 30 дана прије истека важности

Грађани се могу пријавити да путем СМС сервиса добијају обавјештења за све наведене сервисе или појединачне (нпр. грађанин се пријави да добије информацију када је лична карта за коју је поднио захтјев прешла у статус „спремна за издавање“ те може доћи на локацију за издавање личних докумената МУП и преузети документ).

Такође, одјава грађанина са сервиса, може бити појединачна или за све наведене информације.

Сервис је омогућен за сва три мобилна оператера која пружају услуге у Републици Српској, a цијена СМС поруке је 0,1 КМ.

Све детаљне информације о намјени и кориштењу СMС сервиса МУП-а РС су доступне на Интернет сајту Министарства на адреси www.mup.vladars.net.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520