Region

Министарство унутрашњих послова Републике Српске реализује у периоду од 11. децембра ове године до 15. јануара 2024. године превентивну кампању "Петарде нису играчке" са циљем подизање свијести грађана о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехнике, али и упознавање са одредбама закона.

- Имајући у виду да је за новогодишње и божићне празнике могућа интензивнија употреба пиротехничких средстава, нарочито од стране дјеце и малољетника, као и употреба истих на јавним мјестима гдје се окупља већи број грађана, полицијски службеници МУП-а Републике Српске предузеће низ превентивних мјера и радњи како би грађани Републике Српске наступајуће празнике обиљежили у безбједном окружењу, на миран и достојанствен начин - саопштено је из МУП-а.

У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским службама проводиће се појачане активности у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава, а власницима или одговорним лицима у правним лицима која имају законско овлашћење за продају пиротехничких средстава, скренуће се додатна пажња на обавезу поштивање законских одредби у погледу куповине/продаје пиротехнике.

- С обзиром да је употреба пиротехнике нарочито својствена дјеци и малољетницима, у договору са руководством и наставним особљем у васпитно-образовним установама, полицијски службеници реализоваће предавања за ученике о посљедицама употребе пиротехничких средстава, како би се спријечило наступање нежељених посљедица по лица. Пиротехничка средства нису играчке, а један мали тренутак непажње заувијек нам може промијенити живот. Зато, будимо опрезни! - истиче се и саопштењу.

У сусрет обиљежавању јубилеја – 150 година од почетка устанка Невесињска пушка, Удружење Невесињаца у Београду покренуло је иницијативу да се у Невесињској улици у Београду постави спомен табла која ће пролазницима пружати основне информације о Невесињу и о мотиву тадашњих градских власти Београда да се тој улици да такво име.

Сагласност за постављање табле дала је Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда.

Свечано откривање спомен табле обавиће се у сриједу, 13. децембра 2023. године, са почетком у 11:00 часова испред зграде број 3 у Невесињској улици.

Пензионери који примања добијају од Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, а живе у Србији не морају више да на крају календарске године овом фонду достављају потврду о животу, саопштио је Фонд ПИО Српске.

Из Фонда ПИО су објаснили да су пензионери ослобођени ове обавезе, јер је у октобру прошле године успостављена електронска размјена података између Фонда ПИО Републике Српске и Републичког фонда ПИО Србије путем које се добијају неопходни подаци, па пензионери више не морају да достављају потврде о животу.

Према подацима Фонда ПИО Републике Српске 21.000 њихових корисника има пребивалиште у Србији.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да ће у Српској данас бити исплаћене новембарске пензије за које је у буџету обезбијеђено 134,4 милиона КМ.

Влада Републике Српске и ресорна министарства обезбиједили су у овој години редовност исплата пензија и њихов раст и раде на побољшању материјалног статуса пензионера, саопштено је из Министарства финансија.

На основу параметара који се односе на проценат просјечних цијена и проценат просјечне плате, већ од јануарске пензије у 2024. години требало би доћи до новог повећања пензија за које су средства планирана приједлогом буџета за 2024. годину, наводи се у саопштењу.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520