Region

У Републици Српској данас је за 21.292 дјеце почела исплата дјечијег додатка за новембар, за шта је обезбијеђено 2.553.340 КМ, саопштено је из Јавног фонда за дјечију заштиту.

Истовремено је почела и редовна исплата права на матерински додатак, на помоћ за опрему новорођенчета, права на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете и права на накнаду родитељу његоватељу или његоватељу.

Материнским додатком за новембар обухваћене су 4.864 мајке-породиље, а за исплату овог права издвојено је 1.969.920 КМ.

Право на пронаталитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварило је 146 мајки/породиља, односно 122 трећерођена и 31 четврторођено дијете.

За исплату овог права издвојено је 87.150 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојено је 373.500 КМ за 733 породиље/мајке, односно 747 дјеце/новорођенчади.

Исплатом за новембар за право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојено је укупно 358.560,00 КМ, за укупно 664 родитеља/његоватеља.

На основу права за рефундацију накнаде плате за вријеме кориштења породиљског одсуства за новембар издвојено је и исплаћено 6.028.075 КМ.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује од 5. до 30. децембра 2022. године превентивну кампању "Слави одговорно" чији је циљ упознати грађане са могућим посљедицама које произилазе из незаконите и нестручне употребе ватреног оружја и пиротехнике, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана, саопштено је из МУП-а Српске.

Имајући у виду да се за предстојеће новогодишње и божиће празнике може очекивати појачана незаконита употреба ватреног оружја и пиротехничких средстава, полицијски службеници Министарства организоваће низ активности са циљем упозоравања на ову појаву, а све циљу превентивног дјеловања, наводи се у саопштењу.

- С тим у вези, полицијски службеници ће кроз контакте са локалном заједницом организовати састанке са представницима мјесних заједница, форуме за безбједност грађана и другим субјектима на ову тему. У сарадњи са надлежним градским и општинским инспекцијским органима предузеће се активности у циљу спречавања неовлашћене продаје пиротехничких средстава - истичу из МУП-а Српске.

Из МУП-а Српске подсјећају да су власници продавница које имају законско овлашћење да продају пиротехничка средства дужни то да раде у складу са важећим законским прописима.

Такође, у циљу упозоравања дјеце школског узраста да "игре" са петардама нису безопасне, у основним и средњим биће организована предавања о опасностима које са собом носи незаконита и нестручна употреба пиротехничких средстава, наводи се у саопштењу.

- Одговорним понашањем и суздржавањем од употребе ватреног оружја и пиротехнике допринесимо да предстојећи празници прођу мирно и достојанствено, без угрожавања људских живота. Пуцањ није музика. Ватрено оружје није музички иструмент. Слави одговорно, слави без ватреног оружја - поручују из МУП-а Српске.

МУП Српске организује кампању "Слави одговорно" уз подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ и Пројекта "Превенција и смањење присуства нелегалног оружја у БиХ".

Пројекат "PILLAR" се реализује у оквиру иницијативе Мапа пута 2024 за контролу малог оружја и лаког наоружања на Западном Балкану који финансирају Савезна Република Њемачка, Велика Британија, Република Француска, Шведска, Холандија и Холандија, уз подршку Европске уније.

Министарство просвјете и културе Републике Српске расписало је данас Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде васпитачима и стручним сарадницима у предшколским установама те наставницима, стручним сарадницима и школским библиотекарима у основним школама за постигнуте изузетне резултате у области васпитања и образовања, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Републици Српској, у радној/школској 2022/2023. години.

Кандидате за додјелу Светосавске награде, запослене у предшколским установама и основним школама на подручју Републике Српске, могу предлагати предшколске установе, на приједлог стручног вијећа или стручног тима, основне школе и струковна удружења васпитно-образовних радника.

Светосавска награда се додјељује у облику повеље и новчане награде, а у сладу са основним условима и посебним критеријумима прецизираним наведеним јавним позивом.

Рок за достављање пријава на јавни позив за запослене у предшколским установама и основним школама је 15.12.2022. године, док ће јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде за запослене у средњим школама бити расписан накнадно.

Јавни позив за избор кандидата за додјелу Светосавске награде васпитачима и стручним сарадницима у предшколским установама те наставницима, стручним сарадницима и школским библиотекарима у основним школама, уз пратећи образац пријав, доступан је на Порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) – на страници Министарства просвјете и културе.

 

Милан Миливојевић, из села Долови у Берковићима, најстарији Херцеговац преминуо је јуче у Требињу у стотину четвртој години живота.

Миливојевић, који је рођен 1919. године биће сахрањен сутра на градском гробљу Бањевци у Требињу.

Старац је живио са сином Савом и његовом породицом, али су га, како нам је тада рекао на прослави 100. рођендана, пазила сва дјеца једнако.

"Kолико ме сви лијепо пазе - видите и сами, па су ми припремили и двије рођенданске торте, што нисам доживио у своме вијеку, а проживио сам баш цио вијек", рекао нам је тада Милан, који је, за столом око кога су се биле окупиле четири генерације, с унуцима и праунуцима дувао и рођенданске свјећице - први пут у животу.

Шалећи се да је успио умаћи Првом свјетском рату, родивши се годину након његовог завршетка, дјед Милан је говорио да га ипак два рата нису мимоишла, Други свјетски и Одбрамбено-отаџбински рат, а најтеже му је било када су га заробили Италијани у Другом свјетском рату и када је с италијанске границе до куће пјешачио пуних 19 дана.

Одмах по окончању Другог свјетског рата запросио је Спасенију, с којом је ашиковао и прије рата.

"Најљепше тренутке сам и доживио тада, када су ми се почела рађати дјеца и кад сам имао најслађи живот. Kако су се они рађали, ја сам се осјећао јачи, задовољнији и моћнији, три сина и три моје узданице - моје кћери, моје мезимице", говорио је тако поносни старина.

Био је, 66 година у браку са супругом Спасенијом, живећи тежачким животом и увијек у великој заједници, али поштујући једно друго и остале укућане. То дјед Милан сматра и рецептом за дуговјечност јер, како додаје, није залудна народна пословица "Стрпљен - спасен".

"То је дио рецепта за дуговјечност, мада ја већ 40 година узимам мед, лимун и бијели лук, што ме држи здравим и отпорним, а има ту и генетике, јер су сви моји мушки преци дуго живјели", говорио је тада дјед Милан за "Независне".

Миливојевићи и уопште Берковићани имају и генетске предиспозиције за дуговјечност јер су у овом крају уобичајени стогодишњаци. Међу њима је био и Сава Бјелица из села Мече, који је умро са 106. година, а сличну животну доб и поред тешког тежачког живота имали су и преци дједа Милана.

НЕЗАВИСНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520