Region

Почело је бетонирање доводног тунела за Хидроелектрану "Дабар", једног од кључних објеката те електране. Ријеч је о почетку финалних радова, у објекту дужине 12,1 километар.

Због специфичности и бржег извођења радова у прокопаном дијелу тунела, са специјализованом опремом из Турске, стигао је и тим који ће обучити домаће раднике да рукују новом опремом.

 

He dabar 062

Изградња ХЕ Дабар једна је од највећих капиталних инвестиција у Српској. Тренутна вриједност је преко 600 милиона марака.

Ријеч је о посебној хидрауличној оплати, која ће технолошки и технички поједноставити финализацију тунела.

Полазна тачка за радове у два смјера, јесте половина од осам километара већ ископаног тунела.

Хидроелектране на Требишњци, као власник ХЕ Дабар, у изградњу тунела уложиле су око 66 милиона.

Изградња ХЕ "Дабар", највећи је и насложенији пројекат у Републици Српској, у протеклих тридесет година.

Када буде завршена, осим властите производње, електрана ће омогућити додатних 500 гигаватчасова струје домаћем систему, на низводним електранама из система Хидроелектрана на Требишњици.

РТРС

Произвођачима воћа и узгајивачима свиња у Републици Српској биће исплаћена средства подршке у укупном износу од 2,2 милиона КМ ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Средства су одобрена из Компензационог фонда Републике Српске. Произвођачима воћа намијењено је око 1,5 милиона КМ, а узгајивачима свиња око 700.000 КМ, наводи се у саопштењу.

Исплата ће се вршити на основу захтјева који ће се подносити Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске, а у складу са Правилником о условима и начину остваривања подршке пољопривредним произвођачима у условима изазваним пандемијом вируса корона који је донијело Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а чија се објава очекује почетком ове седмице у "Службеном гласнику Републике Српске".

Воћари ће добити једнократну помоћ до 500 КМ по хектару. Биће обухваћени произвођачи крушке и коштичавог воћа /шљива, бресква, нектарина, кајсија, трешња, вишња/, а за ове намјене биће издвојено око милион КМ.

Очекује се да ће помоћ добити око 1.000 регистрованих воћара, који под воћем имају око 2.000 хектара.

Осим тога, додатних 500.000 КМ биће издвојено за набавку садница јабуке, шљиве, крушке и брескве, и овом врстом подршке биће омогућено подизање 100 хектара нових засада воћа.

Узгајивачи свиња биће подржани до 50 КМ по утовљеној свињи. Очекује се да ће ову врсту подршке добити око 90 узгајивача, који су утовили око 14.000 товних свиња за наведени обрачунски период.

Све наведене мјере подршке су креиране уз подршку удружења воћара и узгајивача свиња, уважавајући и њихове сугестије.

Узгајивачи свиња подносе захтјев за наведену подршку Агенцији за аграрна плаћања Републике Српске до 30. јуна, док воћари за једнократну помоћ захтјев подносе до 31. јула, а за набавку садница до 15. септембра.

Саборна црква Свете тројице у Мостару прославила је данас своју славу Тројчиндан, а у Мостару је за овај празник увијек посебно лијепо и свечано.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства из Мостара, Коњица, Требиња и Никшића, док је на литургији појао Црквени хор ”Свети новомученик Станко” из Никшића који је дошао да увелича славу у Мостару.

Владика захумско -херцеговачки и приморски честитајући Мостарцима славу поручио је да воле људе око себе и пазе једни на друге.

”Ми смо бића створена за вјечну заједницу са Христом, са Богом нашим, са Светом Тројицом, али и једни са другима, тако да пазимо једни на друге, тако да док смо још увијек овђе на земљи гледамо да се припремимо за вјечни живот. То ћемо радити тако што ћемо настојати да све око нас волимо, да никога не мрзимо, да наше срце преображавамо и чистимо, ољубављујемо и тако примамо Светога Духа. Бог наш је Бог љубави и Бог слободе и дао нам је слободу. Он ништа не чини на силу. Ко хоће благодат и вјечни живот он ће то и добити ако се за то потруди и припреми своје срце и своју душу за то”, казао је владика Димитрије.

Бесједећи на светој архијерејској литургији игуман манастира Житомислићи Данило Павловић поручио је да је на данашњи дан сишао Свети дух на апостоле и да је на данашњи дан установљена Црква Божија. ”Данашњи празник је испуњење Божије тајне спасења. Данас је испуњење свега онога што нам је обећано, данас је испуњење Божијег завештања које је дао човјеку. Нека би Дух Свети сишао на све нас, нека би постали ђеца Цркве Божије, нека би у нама потекла вода жива, нека би наша њедра постала отворена за благодат и милост Божију која се тако богато излива на све нас”, поручио је игуман Данило.

Он је подсјетио да је Господ страдао да нас мученике своје сачува у јединству. ”Јединство цркве је задатак који има свако од нас, свештеник или вјерник”, нагласио је игуман Данило. Он је проучио да сваки човјек својим крштењем постаје члан Цркве и члан једне велике породице, ”јер Црква смо сви ми”.

Trojcindan m2

Свештеник Радивоје Круљ честитао је славу Мостарцима и захвалио се овогодишњим кумовима Борису Пешки и Здравку Гутићу, те омладини која је помогла да се припреми слава цркве. Поручио је вјерницима да је важно да граде заједништво. ”Само заједно – и када исправљамо једни друге, када украшавамо једни друге, када пружамо руке једни другима и онда ће бити и будућности за нас у овом граду и за овај град”, казао је Круљ.

Здравко Гутић поздравио је присутне у своје и у име Бориса Пешке, који није био у могућности да присуствује слави, истичући да су срећни што се у Мостару издигла Саборна црква и што се издиже српска заједница.

”Сањали смо 30 година да се наша црква у Мостару издигне. Сви смо дали колико смо могли и умјели. Има још много тога да се уради, али урадиће се”, поручио је Гутић.

Свештеник Остоја Кнежевић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког и тврдошког у Никшићу казао је да су Никшићани срећни што су на слави у Мостару и да се ту осјећају, као своји међу својима. ”У овај град су долазили и наши преци разним поводима. Никшић и Мостар постају два значајна центра наше велике Херцеговине. Тако је било и нека тако и остане”, казао је Кнежевић.

Славу су својим појањем уљепшала и ђеца која похађају православну вјеронауку. Спремали су се за славу своје цркве и никога нису оставили равнодушним.

ТОП ПОРТАЛ

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је до данас обрађено око 2.200 захтјева за материјалну помоћ за социјално угрожене демобилисане борце и да су сви исплаћени.

Вишковић је навео да је запримљено око 14.000 захтјева, али да их локалне заједнице у Републици Српској још нису обрадиле и доставиле Министарству рада и борачко-инвалидске заштите.

- Морам да изразим своје незадовољство озбиљним нерадом локалних заједница које мјесец и више нису обрадиле све те податке и захтјеве, како би их доставиле ресорном министарству - изјавио је Вишковић новинарима на Палама.

Он је апеловао на све представнике локалних заједница у Републици Српској, да преко својих одјељења за борачко-инвалидску заштиту што прије обраде те захтјеве и доставе их ресорном министарству.

- Ми смо на тај начин жељели помоћи тим људима, али и да створимо социјалну карту, односно да знамо колико има те категорије становништва, како бисмо у наредном периоду нашли начин за рјешавање њиховог статуса - истакао је предсједник Владе Републике Српске.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520