Nevesinje

Паклене врућине које су захватиле регион овог пута нису заобишле ни Невесиње. У херцеговачкој ваздушној бањи данас у 14 часова измјерено је 33 степена, мада су Невесињци у својим аутомобилима мјерили и који степен више.

У посљедњих тридесет година највиша температура у Невесињу измјерена је 7. августа 2013. године када се жива у термометру попела до 37 подиока. Иначе, просјечна масимална јунска температура у варошици подно Вележа је 23,5 степени.

Метеоролози већ од сутра најављују нешто ниже температуре, а постојаће услови и за поподневне пљускове.

FONTANA 2

 

Температуре у Херцеговини измјерене у 14 часова:

30 Чемерно

33 Невесиње

33 Гацко

36 Билећа

36 Требиње

40 Мостар

 

Jexero Al 2

Црква свете Тројице у Кифином Селу у недјељу, 23. јуна обиљежиће крсну славу   ̶ Тројчиндан. Света литургија почиње у 9 часова. Након свечане литије биће пресјечен славски колач. У наставку саборовања најављен је културно-умјетнички програм и дјечија олимпијада.

Црква Свете Тројице у Кифином Селу грађена је у вријеме владавине Немањића и представља један од најзначајнијих културно – историјских споменика Херцеговине. На мјесту данашње цркве некад се налазила много већа грађевина о чему свједоче и остаци темеља. Овај православни храм је у другој половини 19. и почетком 20. вијека био главни носилац културног и духовног живота народа цијелог невесињског краја.

Смјештена у централном дијелу Невесињског поља црква је доминирала околином, а њена три звона могла су се чути у свим околним селима. У бурним временима ропства под разним тиранима у Цркви су се одржавали главни састанци невесињских главара и кнезова и договарало се о подизању буна и устанака којих је у овом крају било много.

На славу Цркве – Тројичин дан одржавао се и највећи народни сабор у невесињској општини и та традиција у нешто мањем обиму сачувана је и до данашњих дана.

Drenovik

Обавјештавају се сви заинтересовани спортски клубови са територије општине Невесиње да се продужава рок за Јавни позив за додјелу грантова за програме/пројекте за спортске клубове који се финансирају из Буџета општине Невесиње за 2025. годину до 26. јуна 2024. године.

Услови и начин конкурисања наведени су у Јавном позиву објављеном 4. јуна 2024. године.

У Галерији Центра за културу „Небојша Глоговац“ синоћ је отворена самостална изложба слика „Свијет снажне експресије“ Есме Шабић Чевре из Мостара. Изложбу је отворила магистар ликовних умјетности Ангелина Вукосав.

−Есма је примјер велике умјетнице која није завршила ликовну академију, али је својим радом и талентом оставрила импозантну умјетничку каријеру − рекла је Вукосав. Она је подсјетила да је ово Есмина 14. самостална изложба, а учествовала је чак на 52 ликовне колоније што је велики број за једног умјетника.

− Есмине слике су апстрактне, али и богате колором и енергијом што им даје посебну драж − заклучила је Ангелина Вукосав.

О сликама Есме Шабић Чевре говорио је новинар и публициста Златко Сердаревић. Он је рекао да Есму у стваралачком процесу заокупљује материјалност боје којом изражава свој однос према појавном свијету. Сердаревић, даље, каже да је њен ванредно успјешан смислени колоризам, ма колико да је био спонтан, скренуо пажњу ликовне јавности на њена дјела.

−Аутентичност је Есмин најпримарнији квалитет, а она има природну наклоност према употреби сочних и јарких боја практикујући сложене односе топлих и хладних боја које узима из природе − рекао је Златко Сердаревић.

Есма Шабић Чевра рођена је 1967. године у Чапљини, а тренутно живи, ради и ствара у Мостару. Послије завршене гимназије почиње да учи сликарство и да активно наступа као академска сликарка. Учесник је великог броја ликовних колонија и групних изложби у земљи и иностранству. Члан је ликовних удружења: УЛУБИХ-а, УЛУИХ-а, Удружења ликовних умјетника „Ђура Јакшић“ Пожаревац и Удружења ликовних умјетника Мостара. Изложба ће бити отворена до 3. јула.

Esma 2

Esma 1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520