Nevesinje

У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу синоћ је представљена књига за дјецу "Кошаре - Нови Косовски бој" аутора Милана Бојића.

У књизи са многим илустрацијама, прилагођеним дјеци, као графичка новела, описане су истините приче о догађајима и учесницима највеће битке у савременој српској историји која се одиграла у околини карауле Кошаре на српско-албанској граници 1999. године.

Професор историје у Пожеги Милан Бојић рекао је да је први пут у Невесињу, у овом устаничком крају, гдје Срби никад нису дозвољавали да буду покорени. Он је нагласио да је битка на Кошарама јако слична Митровданским биткама, јер се у обје водила борба за одбрану огњишта, својих ближњих и породице.

- Јунаке у овој књизи смо описали без негативних сцена и мржње, приче су кратке, пуне дешавања и имају илустрације које дјеца воле. Идеја је била да се кроз књигу провуче витешки дух, жртва за ближњега, помагање слабијим, одбрана вјековних огњишта, и да подигнемо свијест млађих људи, да имамо културу сјећања – истакао је Бојић.

kosare2

Издавач и уредник књиге Александар Миљевић поручио је да је њима циљ да промовишу врлину, доброту и традиционалне вриједности нашег народа.

- Традиционалне вриједности нашег народа се заснивају на три темеља кроз историју - породица, отаџбина и вјера – рекао је Миљевић.

Он је нагласио да је ово прва књига за дјецу о највећој битки у савременом добу, и овим причама диже се велики споменик свим војницима, њиховој великој жртви и храбрости.

Књигу је издало Удружење „Добро дете“ из Београда, а инлустрације је радио Владимир Крстић Лаци, предсједник цртача и илустратора Србије.

Кажу дa историја памти, садашњост обликује, а будућност зависи од надарених појединаца и њихове посвећености напретку. Храбрим идејама и уз преданост циљу, појединци који су ријешени да досегну своје идеале крче себи јединствен пут и остварују изванредна достигнућа.

Један од тих појединаца, могло би се рећи, је Невесињка Катарина Жерајић, студенткиња четврте године Електротехничког факултета- смјер Рачунарство и аутоматика у Новом Саду, чије се име нашло на листи овогодишњих добитника престижне стипендије Фонда за младе таленте Републике Србије „Доситеја“, која се додјељује најбољима студентима завршних година студија на универзитетима у Београду и Новом Саду.

Катарина за септембар припрема одбрану дипломског рада. Испите је положила у року, а просјек оцјена износи  9,7.

Ова талентована Невесињка истиче да је велика част бити изабран за једног од најбољих студената у Републици Србији.

„Осим велике финансијске подршке, ова стипендија ми је и вјетар у леђа и показатељ да уложени труд и рад нису прошли непримјећено“, рекла је Жерајићева.

Сматра да је кључ успјеха вољети оно што радимо.

„Током треће године студија опредијелила сам се за подсмјер Примјењене рачунарске науке и информатика/ Интернет и електронско пословање. У потпуности сам се пронашла у тој области, тако да ми сав труд и рад, а било их је доста, нису тешко пали“, истакла је млада Невесињка.

Додаје да уз добру организацију није било тешко ускладити студије и друге животне обавезе.

Што се тиче планова за скорију будућност, Катарина ће школовање наставити у Новом Саду, гдје ће бити и запослена као сарадник у настави на Факултету техничких наука.

Фонд за младе таленте Србије већ седму годину награђује талентоване и успјешне основце, средњошколце и студенте завршних година студија за остварене успјехе током студирања. Услов за студенте, поред просјека оцјена изнад 9 је и очишћена претходна година студија.

Циљ Фонда је да подржи изузетне младе људе и пружи им подршку да унапређују свој дар, усавршавају образовање и подижу амбиције.

Нашој суграђанки желимо много успјеха у даљем раду, с увјерењем да ће наставити да таленат оснажује и остварује у новим идејама и иницијативама.

Тања Ивковић

Управни одбор Удружења пензионера општине Невесиње донио је одлуку о подјели једнократне новчане помоћи својим члановима са ниским примањима и тешко болесним пензионерима.

Предсједник Удружења Петар Сикимић каже да је ово омогућено након што је Скупштина општине Невесиње ребалансом буџета одобрила додатних 20.000 КМ за Удружење пензионера. Како је појаснио Сикимић, Управни одбор је одлучио да помоћ буде исплаћена пензионерима са мјесечним примањем до 350 КМ будући да је ова популација и најтеже погођена растом трошкова живота. Планирано је да се подјела помоћи обави до краја 2022. године.

Сикимић наглашава да су активности Удружење пензионера усмјерене су на поправљање материјалног, социјалног и здравственог положаја пензионера. Од прикупљене чланарине и прихода из општинског буџета Удружење је помагало своје чланове који су у групи тешко обољелих или се налазе у незавидној материјалној ситуацији.

До мјесеца маја највећи расходи Удружења су били за исплате посмртнина, а мањи дио је остајао за помоћи.

− Захваљујући Општини Невесиње која је редовно пребацивала планирана средства из буџета обављане су све редовне активности, а сада је додатним грантом омогућена и подјела помоћи− истакао је Сикимић.

Овогодишњи грант Удружењу пензионера, након усвојеног ребаланса буџета општине Невесиње, износи 45.000 КМ.

Увођењем извођача радова у посао Општина Невесиње је данас почела реализацију више инфраструктурних пројеката изградње и адаптације улица и путева на теритирији општине. Вриједност јавне набавке је 1.025.220 КМ без ПДВ-а. Радове изводи предузеће ХП инвестинг из Мостара.

Први радови данас су почели на локалном путу у Батковићима.

 

Batkovici p3

Из Општинског одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове потврдили су да ће наредних дана почети припремни радови, а потом и асфалтирања локалних путева у Биограду, Расту, Залужју, Миљевцу, Живаљу, Шеховини, Загајницама, Брежинама и Бојиштима. Биће асфалтирана и Београдска улица и реконструисана Улица Богдана Жерајића.

Уговором је предвиђена и санација ударних рупа на локалном путу у Дрежњу, иградња платоа код Борачке зграде и тротоара у насељу Гвозд, те санација спортског терена код Основне школе и проширење спортског игралишта у Кифину Селу.

Batkovici p1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520