Region

У недељу, 25. августа, на сточној пијаци у Гацку са почетком у 9:00 часова, одржаће се 44. по реду Регионална сточна изложба приплодних грла говеда, оваца, свиња, коња, као и Гатачка корида и изложба паса.

Излагачи су дужни да уз изложена грла понесу и пасоше животиња, уз напомену да сва грла морају имати ушне маркице.

Стока за изложбу је разврстана у следеће категорије:

 • Бикови властити узгој доби од 1 до 2 године, расе Сивог гатачког говечета,
 • Бикови властити узгој доби преко 2 године, расе Сивог гатачког говечета,
 • Телад мушка старости од 3 до 6 мјесеци, расе Сивог гатачког говечета,
 • Телад мушка старости од 6 до 12 мјесеци, расе Сивог гатачког говечета,
 • Телад женска старости од 3 до 6 мјесеци, расе Сивог гатачког говечета,
 • Телад женска старости од 6 до 12 мјесеци, расе Сивог гатачког говечета,
 • Јунице доби од 12 до 18 мјесеци, расе Сивог гатачког говечета,
 • Стеоне јунице, расе Сивог гатачког говечета,
 • Краве доби до 10 година, расе Сивог гатачког говечета,
 • Краве и јунице осталих раса из властитог узгоја,
 • Овце за приплод ( стадо од 10 оваца ),
 • Јагњад за приплод ( стадо од 10 јагњади ),
 • Овнови за приплод,
 • Кобиле за приплод,
 • Пастуви,
 • Нерасти,
 • Назимице,
 • Крмаче,
 • Изложба паса,
 • Гатачка корида

И ове године Општина Гацко обезбиједила је вриједне награде за најбоља грла у укупном износу од 13.950,00 КМ.

Општина Гацко

Мјештани јужних мостарских насеља, који се противе изградњи ауто-пута кроз најплодније земљиште у долини Неретве, најавили су мирни протестни скуп за петак, 23. август, у насељу Косор.

- Иако из предузећа Аутоцесте ФБиХ тврде да на дионици Мостар Југ-тунел Квањ нема незадовољства и да су већ урадили на десетине рјешења, стање на терену је сасвим супротно те се већи број мјештана, махом повратника, противи насилној експропријацији земљишта и уништавању њихових кућа и природних богатстава - саопштено је из Удружења Срба повратника, које такође учествује у протестима.

Они захтијевају враћање процеса у законске оквире и одржавање јавне расправе о траси ауто-пута Коридор 5Ц кроз јужни дио Мостара.

- Удружење Срба повратника, предузима све правне кораке и помаже повратницима, у сарадњи са домаћим адвокатима и правном помоћи намијењеној повратницима, да заштите себе и своје власништо у овом процесу током којег су `Ауто-цесте` ФБиХ направиле тешке повреде процедура и без јавне расправе тј. укључења свих заинтересираних страна почели насилнички улазити у приватне посједе и обиљежавати трасу која је резултат неформалних договора највиших званичника у БиХ, а која не води рачуна о посљедицама нити стварним трошковима - наводи се у саопштењу.

Подсјећа се да према препорукама струке, најповољнија траса иде преко обронака Подвележја, гдје нема никаквих конфликата у простору, тј. нема откупа приватног земљишта нити рушења повратничких кућа и винограда.

- Позивамо Аутоцесте ФБиХ да без одгађања организују јавну расправу о траси Коридора 5Ц јужно од Мостара, јер су то по закону дужни урадити, а без тога излазе из правног оквира и дубље улазе у наставак илегалног процеса, што ће имати велике правне посљедице и велики губитак за њихово предузеће на крају - наводи се у саопштењу.

Протест је најављен за 10.00 часова.

Влада Републике Српске ће од идуће године финансирати 100 одсто породиљског боловања, чиме ће послодавци бити у потпуности растерећени. Измјеном и допуном Закона о дјечијој заштити желимо унаприједити пронаталитетни карактер, односно стимулисати рађање дјеце, каже министар Ален Шеранић.

"То је мјера коју Влада РС сходно потпису Меморандума о послодавцима реализује. Ми смо прошле године усвојили мјеру која се односила на 80 одсто поврата за породиљско боловање, а ове године је предвиђена измјена и допуна Закона о дјечијој заштити у којој ћемо 100 одсто да враћамо тај износ и то је мјера у којој Влада са послодавцима размишља о аспектима демогрфске политике", рекао је Шеранић.

Послодавци се годинама жале како не могу да “финансирају наталитет Републике Српске” и да то треба да ради држава. Сада када их само неколико мјесеци дијели од тога, нова законска рјешења прихватају раширених руку.

"У сваком случају ће бити помоћ послодавцима, поготово оним који запошљавају већински женску радну снагу, али то је нешто што је сасвим нормално и оправдано. Не може се терет наталитета пребацивати на раднике у реалном сектору, поготово на оне гране које запошљавају женску радну снагу. У сваком случају то је један од добрих потеза Владе који мора дати неке резултате", истиче Драгутин Шкребић, из Уније удружења послодаваца.

Трудничко боловање више неће бити препрека за пријављивање радница, надају се из Удружења “Четири плус”. Јован Радовановић каже да све што може охрабрити младе људе на проширење породице и останак на овим просторима је добродошло.

"То је требало и прије 10-15 година урадити, јер доста младих брачних парова није се усуђивало, односно поједине жене се нису усуђивале да затрудне, јер чим затрудне добију отказ", рекао је Радовановић.

Ово су само неке од мјера за стимулисање рађања дјеце. Република Српска ће ускоро добити и први Закон о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње у коме ће, између осталог, бити уведено и то да лијечење неплодности може искоритстити и жена која је пунољетна, пословно способна, а није удата.

 

АТВ

У оквиру пројекта „Очување српске традиције-витешка надметања и поетска моћ српске историје” који се реализује уз подршку Републике Србије, Министарства спољних послова и уз подршку Града Требиња, Kњижевно удружење “Сусрет” Требиње данас је на базену Брегови организовало манифестацију традиционалних српских витешких надметања “Душанов мач, Стефанов штит“.

Другу годину заредом уз богат културноумјетнички програм и уз промоцију традиоционалних српских јела учесници и посјетиоци уживали су у оживљавању српске прошлости.

Такмичило се у потезању конопа, скоку у даљ и бацању камена са рамена, потезању клипа, а најбољи у потезању конопа били су “Српски соколови” из Невесиња.

Ове године је организована сликарска радионица о српским грбовима и њиховом значају кроз историје, а Ђорђе Мандрапа из Београда одржао је предавање на тему „Хералдика у српским земљама”, тако да су посјетиоци имали прилику да се упознају о сјају и величини српске историје.

Милана Бабић предсједник књижевног удружења “Сусрет“ истакла је да имамо историју са којом можемо да се дичимо и да идемо у правцу очувања наше културне и духовне традиције.

"Двије велике личности српске историје, цар Душан силни и деспот Стефан Лазаревић одабрани су не само с тога што су велике личности српске историје, него што су два симбола онога што Срби могу да буду у тешким околностима", закључила је Бабић.

 

 

https://radiotrebinje.com/vijest/viteska-takmicenja-u-cast-cara-dusana-i-despota-stefana/

 

Најбољи су добили медаље, књиге о славним српским јунацима - награде које су прилагођене времену из витешких надметања, а организатори су припремили и богат ручак за више стотина посјетилаца манифестације.

У забавном дијелу програма учествовала је етно група „Симонида“ из Невесиња.

Манифестацију је организовао Kњижевно удружење "Сусрет" Требиње у сарадњи са ЈУ "Требињеспорт" и Туристичким организацијама из Требиња и Билеће уз подршку Министарства спољних послова Србије -Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520