Region

У Свечаној сали Дома војске Србије одржана је промоција књиге Светка Ковача „Официр са пет досијеа - живот Димитрија Цветковића“. Према сценарију аутора књиге, сниман је и документарно-играни серијал „Тајне службе Србије“ који ће ускоро бити емитован на РТС-у.

Генерал у пензији и бивши директор Војнобезбедносне агенције, Светко Ковач, истраживао је обимну грађу из разних архива и досијеа, као и грађу из приватне колекције породице Цветковић.

Тако је настала биографија, неоубичајена по структури и стилу, значајна за историју и војску Србије у 20. веку. Ко је био Димитрије Цветковић, официр чији је професионални пут пратило и сумњичило пет служби безбедности?

„Димитрије Цветковић је био интересантан, зато што се радило о једном изузетно способном официру, који се бавио помало и обавештајним радом и који је имао контакте и са енглеском обавештајном службом, са четничким покретом, са партизанским покретом“, каже Светко Ковач.

Органак четничког покрета га је предао Гестапоу и крај Другог светског рата је дочекао у заробљеништву. Потом се прикључио Југословенској народној армији, али његов напредак је спречила служба КОС-а, на основу прикривања података из биографије. Убрзо је пензионисан.

„Он је представник једне генерације официра Краљевине Југославије који су имали сличан пут и који су имали сличне проблеме у току рата, а и после рата“, напомиње аутор књиге.

Светко Ковач је написао и сценарио за документарно-играни серијал Тајне службе Србије чија прва сезона обухвата период од 1839. до 1945. године.

 

ПРИЛОГ РТС-a МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ НА ЛИНКУ: 

http://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2019/12/04/15450708/sluzba.mp4

 

Радио-телевизија Србије

Матерински додатак у Републици Српској добијаће све незапослене породиље, без обзира на ранији статус, предвиђено је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити који данас разматра Народна скупштина.

Ако је у вријеме порода породиља незапослена и има пребивалиште у Републици Српској најмање годину дана прије рођења дјетета, може остварити право на матерински додатак, наведено је у образложењу приједлога овог закона.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да овај приједлог закона предвиђа да ће послодавцима, корисницима права на рефундацију из важећег закона, у 2020. години бити рефундирана накнада плата у износу од 100 одсто након исплате накнаде плате раднику.

Образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини Републике Српске, Шеранић је рекао да се њиме уводи и ново право накнада родитељу-његоватељу или његоватељу у износу од 25 одсто од основице из члана 21 важећег закона.

- Оваквим законским рјешењем смањиће се трошкови породиљског одсуства запослених радница за све послодавце - истакао је Шеранић.

 

РТРС

СЛАБИЈИ ПОТРЕС У ХЕРЦЕГОВИНИ

У Херцеговини је у 23:16 часова регистрован слабији земљотрес магнитуде 2,6 степени по Рихтеру. Према подацима Завода за хидрометеорологију и сеизмологију Црне Горе епицентар потреса налазио се у Берковићима на дубини од 10 километара.

Подрхтавања тла овог интензитета не могу изазвати штету на објектима.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, посредством Агенције за аграрна плаћања Републике Српске, исплатило је 3.720.758 КМ по основу подстицаја из ове године.

Исплаћени су премија за млијеко за август, те подстицаји за набавку пољопривредне механизације за ову годину, саопштено је из ресорног министарства.

Из Министарства напомињу да ће о наредној уплати јавност бити благовремено обавијештена.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520