Region

Редовна исплата права на додатак на дјецу, права на матерински додатак, права на помоћ за опрему новорођенчета, права на пронатaлитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете и права на накнаду родитељу - његоватељу или његоватељу за мјесец мај 2023. године почиње данас, 6. јуна 2023. године.

Мајска исплата додатка на дјецу обухвата 20.026 дјеце, односно 11.606 корисникa - родитељa, за прво, друго, треће и четврто дијете, као и за дјецу вулнерабилних категорија. За исплату овог права обезбијеђено је укупно 2.922.322,00 KM, саопштено је из Јавног фонда за дјечију заштиту.

Материнским додатком за мјесец мај обухваћенo je 4.411 мајки-породиљa, a за исплату овог права је издвојено 1.786.455,00 КМ.

Данас почиње и исплата права на пронатaлитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете. Право на пронатaлитетну накнаду за трећерођено и четврторођено дијете остварилe су 123 мајке/породиље, односно 103 трећерођене и 23 четврторођене дјеце. За исплату овог права издвојено је 72.150,00 КМ.

За исплату права на помоћ за опрему новорођенчета издвојено је 335.000,00 КМ за 659 породиљa/мајки, односно 670 дјеце/новорођенчади.

Исплатом за мјесец мај за право на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу издвојено је укупно 432.900,00 KM, за укупно 666 родитеља/његоватеља.

Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, у складу са одлуком Владе Српске, омогућио је да здравствено осигурање у наредних 60 дана имају и грађани који нису осигурани, али су послодавци дужни да измире своје законске обавезе у наведеном периоду.

Влада Републике Српске је донијела одлуку да се грађанима који су остали без здравственог осигурања након укидања ванредне ситуације омогући да користе права из области здравствене заштите у прелазном периоду до 60 дана.

-Међутим, ова одлука не значи да послодавци не треба да измирују своје обавезе нити да грађани не треба да регулишу свој статус осигурања. Сада је потребно да послодавци схвате да им се излази у сусрет и да искористе овај прелазни период да измире своје законске обавезе како не би испаштали радници и њихове породице – упозорили су у ФЗО.

Напомињу да је Фонд у протекле три године због ванредне ситуације финансирао здравствену заштиту и за неосигуране грађане, али да су константно позивали грађане да регулишу свој статус осигурања и да се не ослањају на ванредну ситуацију, како не би остали без права из здравственог осигурања по окончању ванредне ситуације.

Позвали су грађане који и након три године нису регулисали свој статус осигурања,  да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање, јер је било више него довољно времена да регулишу свој статус осигурања.

Законом о обавезном здравственом осигурању РС и Законом о доприносима јасно је дефинисано ко коју категорију грађана пријављује на осигурање и ко је дужан да плаћа доприносе.

-Тако да је рок од 60 дана период који послодавци треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза када су у питању доприноси за здравствено осигурање. Када се уплате доприноси ФЗО РС ту уплату у систему види дан или два након уплате, због чега је важно да се доприноси плаћају правовремено, како је предвиђено законом, а не у задњи час - истичу из Фонда.

Додају да је важно да осигураници знају да, када се уплате доприноси, Фонд “пушта” осигурање на период од два мјесеца.

-Према томе, послодавци имају довољно времена да обавезе измирују на вријеме, како би осигурана лица имала у континуитету осигурање  -наводе из Фонда.

ГЛАС СРПСКЕ

Полицијски службеници Полицијских станица Невесиње и Билећа ће данас и сутра (05. и 06. јун) да реализују појачану контролу возача мотора, лаких мотоцикала и мопеда, као и контролу употребе заштитне кациге.

Такође, полицијски службеници Полицијских станица Берковићи и Љубиње ће да реализују појачану контролу возача мотора, лаких мотоцикала и мопеда, као и контролу употребе заштитне кациге, 07. и 08. јуна 2023. године.

Полицијски службеници Полицијске станице Љубиње ће 09. и 10. јуна да контролишу техничку исправности моторних возила.

Српска православна црква и вјерници прослављају празник Силаска Светог Духа на апостоле - Духове, који се слави педесети дан по Васкрсу. Духови су крсна слава Саборног храма Свете Тројице у Мостару, гдје су данас окупили вјерници из свих крајева.

Посебно свечано и празнично данас је у Мостару, гдје се сабрао велики број православних вјерника. Сви желе једно - да што прије буде обновљен храм Свете Тројице у граду на Неретви.

 

SC Mostar 2

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско -херцеговсчки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства.

Владика је поручио да данашњи прзник показује каква је сила и воља господа Исуса Христса и у чему је вјера.

- Сва црква стоји на томе догађају и све прије тога и послије тога што се десило у цркви Божијој добило је смисао и силу. Сам Дух Свети је установио ову цркву. Црква је невидљива. Црква је сусрет сваког од нас у срцу његовом - рекао је владика Димитрије.

Он је нагласио да се онај ко схвати силу Божију, величину и љубав Божију радује томе да се у његово срце нада, сила и љубав населе и додао да благодат и сила Светог Духа силази на све оне који су отворили срца и душу.

Владика је нагласио да прије тога ваља живјети хришћански живот, узети крст свој и ићи за њим.

Саборни храм у Мостару је до темеља срушен 1992. године, миниран па запаљен и још увијек није у потпуности обновљен. Завршени су груби радови и ту се стало због недостатка средстава. Једини сигуран пут до завршетка јесте одзив и подршка свих нивоа власти у БиХ.

SC Mo 2

SC MO 3

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520