Region

Програм “Стручно оспособљавање, усавршавање и запошљавање оператера на ЦНЦ машинама за обраду метала у источној Херцеговини“, организује се у оквиру пројекта „Моја будућност“, који у БиХ, Републици Српској реализује Фондација Хелветас Моја Будућност“.

Програм реализује Агенција за развој малих и средњих предузећа Града Требиња у партнерству са Градом Требињем, Заводом за запошљавање Републике Српске – филијала Требиње, Факултетом за производњу и менаџмент Требиње, Фондацијом Хелветас Моја Будућност, Едукативним центром Привредне коморе Републике Српске, и предузећем Сњисслион ИАТ а.д. Требиње.

Позивају се незапослена лица са подручја источне Херцеговине, да поднесу пријаве за похађање јавно важећег програма оспособљавања оператера на ЦНЦ машинама за обраду метала.

Програм оспособљавања изводи се у складу са Законом о образовању одраслих Републике Српске, односно јавно признатим програмом објављеним у „Службеном гласнику Републике Српске“ бр. 88/17. Програм оспособљавања траје укупно 240 часова, од чега 90 часова теоретске наставе и 150 часова практичне наставе.

Циљ програма оспособљавања је да полазници усвоје знања и радне вјештине за обављање послова оператера на ЦНЦ машинама за обраду метала, омогућавање оспособљавања због запошљавања или самозапошљавања, али и јачање капацитета установа образовања и предузећа, за континуирано провођење пројеката оспособљавања, те осталих партнера који ће бити укључени у програм.

Временски оквир трајања програма оспособљавања и доказ обуке

Програм оспособљавања, ће се реализовати у оквиру капацитета партнерског предузећа и Факултета за производњу и менаџмент Требиње. Процес стицања нових знања и вјештина према наставном плану и програму ће трајати најмање три мјесеца, односно укупно 240 часова. Планирано је да програм оспособљавања почне у марту 2020. године.

Кандидатима који успјешно заврше обуку биће додијељено увјерење које ће омогућити потврду стеченог звања и вјештина уписом у радну книјжицу, те понуђено радно мјесто у предузећу у којем се проводи оспособљавање, у сврху стицања додатних практичних компетенција и искуства.

Права и обавезе између организатора обуке и одабраних учесника обуке биће дефинисана појединачним уговорима, који ће бити закључени прије почетка обуке.

Циљна група

Позив је отворен првенствено за лица заинтересована за стицање квалификација и вјештина за запошљавање на радном мјесту – оператер на ЦНЦ машинама за обраду метала, са завршеном најмање средњом школом, а која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске, филијала Требиње.

Општи услови за пријаву

Услови које подносиоци пријава морају испуњавати за пријаву на Јавни позив: Да су држављани БиХ, РС

- Да имају завршену средњу школу, као минимум потребних квалификација

- Да се воде на евиденцији завода за запошљавање РС, као активни тражиоци посла

- Да имају здравствене и психофизичке способности за рад

- Да припадају старосној доби од 18 до 55 година

 

Подношење пријава

Уз пријавни образац, потребно је приложити сљедеће:

- Увјерење из евиденције незапослених активних тражилаца посла Завода за запошљавање РС,

филијала Требиње

- Потврду о пребивалишту

- Диплома о завршеној средњој школи

- Љекарско увјерење (потврда да кандидат посједује општу здравствену и психофизичку

способност за рад – доставља се након што се изврши коначан одабир кандидата

- Идентификациони документ (потребно је доставити на увид, ако кандидат испуњава све прописане услове).

Пријаве по овом Јавном позиву, са приложеним пријавним обрасцем и пратећом документацијом те назнаком „За Јавни позив незапосленим лицима за пријаву за похађање програма оспособљавања за оператера на ЦНЦ машинама за обраду метала“, могу се доставити на емаил адресу мсптб@теол.нет, поштом или лично на адресу Агенције за развој малих и средњих предузећа Града Требиња (ул. Војводе Степе Степановића бб, 89101 Требиње – зграда Пословног инкубатора). Кандидати који своје пријаве доставе путем е-маила, требају исте документе доставити и у штампаној верзији приликом интервјуа, који ће бити организовани за све потенцијалне учеснике обуке.

Јавни позив ће бити објављен на огласној табли Града Требиња, Агенције за развој малих и средњих предузећа Града Требиња и Завода за запошљавање РС – филијала Требиње, те на интернет страницама Града Требиња, Агенције за развој малих и средњих предузећа Града Требиња и Завода за запошљавање РС .

Јавни позив остаје отворен од 14.02.2020. до 28.02.2020. године.

Додатне информације

За све додатне информације у вези овог Јавног позива, можете се обратити запосленима у Агенцији за развој малих и средњих предузећа Града Требиња, на бројеве телефона 059/245-470 и 059/245- 471, путем е-маил адресе мсптб@теол.нет или лично у просторије „Агенције“, сваком радним даном од 08:00 до 14:00 часова, за вријеме трајања позива.

 

Генерални конзулат Србије у Мостару организовао је синоћ у Владичанском двору пријем поводом Сретења - Дана државности Србије који се обиљежава 15. фебруара.

Конзул Србије у Мостару Марија Бакоч рекла је да се Сретење слави као један од најбитнијих датума у историји савремене Србије.

- Дан државности је и дан уставности Србије и дан сећања на почетак Првог српског устанка 1804. када је донета одлука о подизању устанка, који је био највећи организовани народни бунт против Османског царства - навела је Бакочева.

Она је подсјетила да је на Сретење 1835. године у Крагујевцу донесен и под заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав, који је један од најдрагоцјенијих и највреднијих правних и политичких документа у историји српског народа.

- Србија је земља бурне историје, смештена је на раскршћу важних путева на којима су се преплитали интереси многих великих сила. Упркос дугој и често тешкој прошлости, несаломиви слободарски дух српског народа успео је да очува независност, интегритет и суверенитет своје државе, за коју је дао велике жртве. Херојство грађана Србије је било питање части, вере, љубави према земљи и борба за њен опстанак - нагласила је Бакочева.

Она је у обраћању истакла да је Србија данас опредијељена за поштовање међународног права и начела Уједињених нација, начела суверене једнакости и неповредивости територијалног интегритета.

Бакочева је напоменула да је један од спољнополитичких приоритета Србије регионална сарадња и унапређење добросусједских односа.

Она је подсјетила да Министарство спољних послова Србије протеклих година посветило изузетну пажњу програмима сарадње са Србима у региону, што је реализовано у оквиру низа пројеката с циљем очувања националног и културног идентитета Срба у региону, те значајну пажњу и јачању конзуларне мреже у оквиру кога је отворена и Конзуларна канцеларија у Дрвару.

- Република Србија, Влада Србије, као и Генерални конзулат у Мостару, ће и убудуће бити посвећени јачању економске, културне, научне и спортске сарадње Србије и БиХ, у корист свих грађана наше две земље. О томе најбоље сведочи и недавна посета председника Србије Александра Вучића и министара Владе Србије Дрвару - навела је Бакочева.

Она је нагласила да је у Мостару, Дрвару, као и у бројним другим градовима Србија у претходном периоду улагала у значајне инвестиционе и друге пројекте.

Глумац и професор на Факултету драмских умјетности Универзитета у Београду Срђан Карановић извео је пригодан програм.

Пријему су присуствовали војни и полицијски изасланик Србије, помоћник министра за конзуларне и правне послове Министарства иностраних послова у Савјету министара, генерални конзул Хрватске у Мостару, вршилац дужности генералног конзула Турске у Мостару, конзули Србије из Дрвара и Требиња, представници међународних организација, министри из Херцеговачко-неретванског и Ливањског кантона, представници града Мостара и начелници општина Невесиње, Љубиње, Дрвар, Источни Мостар, представници вјерских заједница, културних и образовних институција и бројни угледни грађани са подручја Херцеговине.

Србија слави 15. фебруар - Дан државности као сјећање на дан када је у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године потврђен први Устав Књажевства Србије - Сретењски устав.

Полиција ће наредног викенда појачано контролисати саобраћај, а нарочито ће се контролисати вожња под дејством алкохола.

Акција ће се проводити на подручју полицијских станица Требиње, Љубиње, Гацко и Невесиње, у ноћи између петка и суботе, те суботе и недеље, саопштено је из ПУ Требиње.

Прошле године у источној Херцеговини догодило се 419 саобраћајних незгода. У саобраћајкама на путевима Херцеговине погинуло је осам особа, 38 је тешко повријеђено, а преко стотину особа је задобило лакше повреде.

Подршка вјерницима у Црној Гори у одбрани светиња поново стиже из Херцеговине гдје је више хиљада вјерника учествовало у литији од Мркоњића, родног села Светог Василија Острошког, до Требиња. Пјешачили су тридесетак километара, молитвено и достојанствено и послали поруке православцима у Црној Гори, да истрају у борби за очување светиња.

Од раног јутра ријеке вјерника сливале су се у Мркоњиће одакле су се са благословом епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, упутили у мирну, достојанствену шетњу. Неки су пјешачили и до Мркоњића и натраг, са једном поруком - не дамо светиње.

- Част је бити данас овдје и сви то осјећамо. Срби воле светиње, осјећају да је свето и светиња вриједније од живота, да нас то чини правим људима, истинитим искреним и временским - поручио је јереј Александар Шмања.

Дошли су из Требиња, Херцеговине и других крајева, са иконама, да светиње бране молитвом, лијепим васпитањем и љепотом.

На молебан испред Саборног храма Преображења Господњег у Требињу стигло је више од 10.000 Херцеговаца који су у Литији прешли пут дуг 30 километара од Мркоњића до Требиња.

Међу вјерницима је много дјеце, али и времешних Херцеговаца. Колико год крсног хода пређу, биће задовољни јер су, кажу, дали допринос великој и важној борби.

Litija Mrkonjici 2

Према подацима полиције, у Литији од Мркоњића (родног села Светог Василија) ка Требињу, тренутно је 3.000 људи у молитвеном ходу у знак подршке браћи у Црној Гори. Литију предводи свештенство Епархије захумско-херцеговачке. Припадник полиције Републике Српске носи Крст...

У манастиру Тврдош надомак Требиња вјернике су дочекали епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и умировљени владика Атанасије, одакле су се упутили даље до Требиња и Саборног храма гдје је служен молебан.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520