Region

 

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у Болници Св. Врачеви у Бијељини извршено је тестирање 631 лабораторијског узорка, а вирус корона потврђен је код 111 особа.

Ради се о 61 мушкој и 50 женских особа, од којих је 13 млађе, 63 средње и 35 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 61 особа је из Бањалуке, по осам из Бијељине и Котор Вароша, седам из Лакташа, шест из Приједора, четири из Шипова, три из Српца, по двије из Крупе на Уни и Челинца и по једна из Градишке, Кнежева, Козарске Дубице, Лопара, Мркоњић Града, Невесиња, Прњавора и Шековића.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је 26 смртних случајева код којих је потврђено присуство вируса корона.

Ради се о особама средње и старије животне доби од којих су по четири особе из Бањалуке и Бијељине, двије из Кнежева и Добоја и по једна из Шамца, Теслића, Гацка, Приједора, Братунца, Осмака, Котор Вароши, Градишке, Шипова, Дервенте, Невесиња, Требиња, Српца и Челинца.

Настава за ученике од првог до деветог разреда у Републици Српској од сутра ће се одвијати у просторијама основних школа, саопштено је из Министарства просвјете и културе.
Из Министарства подсјећају да је овај закључак Републички штаб за ванредне ситуације донио у петак, 9. априла.

- Задужене су све васпитно-образовне установе и градски и општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у Републици Српској да, у складу са епидемиолошком ситуацијом, редовно обавјештавају Министарство, те уколико буде потребно доставе приједлог за обустављање наставе у школама и прелазак на одвијање наставе на даљину", наведено је у саопштењу.

Наставља се и са организацијом проширеног програма продужени боравак и јутарње чување, као и свих спортских и других активности школске дјеце и омладине у просторијама основних школа у Републици Српској.

За ученике средњих школа и даље ће бити организована настава на даљину, у складу са инструкцијом од 22. марта.

- Приједлог за обустављање наставе у школама може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења - наведено је у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да су све школе дужне да се придржавају свих мјера и препорука, те да организују рад у складу са актима који су и даље на снази.

Српски члан и предсједавајући Предсједиштва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТРС да ће бити разматрана могућност повећања плата здравству, полицији и просвјети у Републици Српској.

Додик је рекао да је то реално захваљујући добрим економским показатељима које је Српска остварила и на почетку ове године.

"Неће бити застоја ни у платама, ни у пензијама. Тражимо начин да се здравственим радницима повећају плате, и да са повећањем идемо према полицији, просвјети. Вјерујем да ћемо за мјесец, два моћи изаћи са јасном рачуницом", истакао је Додик за РТРС.

Он је нагласио да би то био јединствен примјер да се у условима пандемије повећавају примања, нађе потенцијал и осигура такво кретање.

Републички штаб за ванредне ситуацији донио је данас одлуку да се од понедјељка ученици основних школа од шестог до деветог разреда врате у школске клупе.
Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић је, након сједнице Штаба за ванредне ситуације, рекао да ће средњошколци и студенти и даље пратити наставу на даљину, те да је новим мјерама дозвољен рад музеја и галерија.
Зељковић је навео на конференцији за новинаре да се дозвољавају тренинзи аматерских спортских организација, али максимално до 30 лица, док такмичења аматерских спортских организација и даље нису дозвољена.
Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији, Зељковић је рекао да је тренутно период одређене стабилизације, али да је она и даље неповољна.     

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520