SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс

Region

Свету архијерејску литургију служио је његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење бројног свештенства из цијеле Епархије.

Саборна црква још није завршена, али откако је почела обнова 2010. године, у њој се служи сваке године за Тројчиндан.

“Сјетимо се данас ријечи Светог апостола Павла -‘љубав изграђује’. Ако желимо да изградимо овај Храм, држимо се једни других. Чувајмо међусобну љубав. Данас многи желе мир и спокој, али све ми се чини да су много усредсређени на себе. Кад се човјек даје другоме, када живи за другога и када се жртвује за другога, онда се и оно унутра у човјеку усагласи и уравнотежи и човјек постаје духоносац, истински човјек Божији“, рекао је владика Димитрије у бесједи.

Поручио је вјерницима да љубе друге како је Христос љубио људе. “Нека сте благословени. Дубоко вјерујем да ћемо задржати међусобну љубав и повјерење и међу нама и међу народима и вјерама које нас окружују, те бити и остати свједоци љубави Христове. Онда ће овај Храм заиста бити храм Бога љубави. Ако се не воли, без обзира колико ће он бити лијеп, биће само празна љуштура, неће имати финоћу“, рекао је владика Димитрије.

Mostar TR 2

Старјешина Саборне цркве у Мостару Радивоје Круљ каже да су грађевински радови што се тиче зидања завршени, али да је остало још много да се уради.

Додаје да су су предсједник Републике Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обећали да ће обезбједити средства потребна за завршетак обнове храма, односно да ће владе Републике Србије и Републике Српске помоћи.

’’Ми очекујемо ту донацију и надамо се да ће она бити што прије. Што прије буде реализована та донација прије ћемо завршити Саборну цркву’’, каже Круљ.

Он напомиње да је план да се Саборна црква заврши и освешта идуће године као круна прославе 800 постојања Епархије захумско-херцеговачке и Српске православне цркве.

Кум славе ове године био је предузетник Милисав Ђурасовић са браћом и то по други пут. Ђурасовић истиче да је велика част бити кум славе Саборне цркве.

’’У Мостару смо живјели прије рата, те сада обновили своју имовину. За овај град и за ову цркву вежу нас велике емоције и љубав. Сви заједно настојимо да се наша Саборна црква што прије заврши и засија својим старим сјајем, јер она свједочи вјековном постојању нашег народа на овим просторима. Не знам када сам био срећнији него када се узидао посљедњи камен у цркву. Тада са једино пожелио да је више никада ниједна генерација не зида, већ да да обнављају и Храм и град’’, каже Ђурасовић.

Mostar TR 3

На слави цркве присуствовао је велики број вјерника, те представника власти са свих нивоа међу којима посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац, начелници Невесиња и Источног Мостара Миленко Авдаловић и Божо Сјеран, предсједник Скупштине Требиња Драгослав Бањак, министар МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона Слађан Беванда, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, те представници Католичке цркве и Исламске заједнице.

Саборна црква Свете Тројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља 15. јуна 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а у црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Саборна црква у Мостару једини је велики вјерски објекат у БиХ који још није обновљен. Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су владе Републике Српске и Србије.

ТОП ПОРТАЛ

Народни посланик Илија Таминџија рекао је да нико из општине Невесиње није тражио да се одустане од изградње регионалног пута Невесиње-Берковићи, већ да Владa Републике Српске направи приоритете у реконструкцији путне мреже у источној Херцеговини.

Таминџија је, током сједнице Народне скупштине РС, истакао да је општина Невесиње од Владе РС тражила да се магистрални пут Невесиње-Мостар само стави у врх приоритета за санацију, јер је један од најфреквентнијих у Херцеговини.

“Тражили смо коначно рјешење за тај пут, гдје је приједлог изградња тунела дужине један километар, за шта је потребно око 25 милиона КМ и да се средства за пут ка Берковићима преусмјере на овај овај пројекат, јер је приоритетнији“, навео је Таминџија.

Значајна средства, навео је он, планирана су и за санацију пута Требиње-Љубиње-Столац.

Он је истакао да су „Путеви Српске“ у прошлој години финансирали санацију неколико улица у Невесињу и Требињу, да су изградили дио обилазнице од Гучине до Мокрих Долова, те да је завршен тендер за мост на великој обилазници око Требиња.

„Велика обилазница ће бити завршена у року од три године, због чега је подршка Владе и Путева више него значајна“, навео је Таминџија.

Према његовим ријечима, најзаслужнији за више десетина милиона КМ за путну мрежу у Херцеговини у овој години је премијер Радован Вишковић, чија је иницијатива била да се почне са рехабилитацијом пузне мреже у овом дијелу Српске.

Значајна средства, казао је Таминџија, Путеви ће ове године издвојити и за пут Фоча-Тјентиште, наводећи да је у ранијем периоду успјешно ријешена изградња пута преко превоја Чемерно.

„Колико је новца уложено у рјешење Чемерна, могла се рехабилитовати цијела путна мрежа Херцеговине. Али Чемерно је био приоритет над приоритетима и успјешно је реализован“, навео је Таминџија.

TREBINJELIVE, HERCEGOVINA PRESS

Ученици деветих разреда широм Српске, који су у склопу експерименталне мале матуре рјешавали тестове из математике и српског језика, показали су мањи ниво знања у односу на лани, а како би утврдили шта је разлог лошијих резултата, стручњаци ће у наредном периоду спровести детаљне анализе по школама.

Према подацима које је Републички педагошки завод РС доставио “Гласу Српске”, проценат ријешености тестова из српског језика износи око 57 одсто, а из математике свега 29,51 одсто. Тестирање, које је средином прошле седмице спроведено у 94 од 187 основних школа у РС, показало је да највиши ниво знања из оба предмета имају ђаци из Херцеговине, а одмах иза њих су бањалучки основци. Треће мјесто у познавању падежа, глагола и сложених математичких задатака заузели су ђаци регије Бирач, а најмање знања из српског језика показали су основци из Добоја, док су из математике били најлошији ђаци из сарајевско-романијске регије.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић задовољан је начином на који је спроведена процедура тестирања, али је незадовољан резултатима из математике који су знатно лошији него лани.

- На узорку од 21 основне школе прошле године резултат из српског језика је био приближан овогодишњем, међутим, из математике је лошији за десет процената, с обзиром на то да је лани успјешност ријешености тестова из математике била близу 40 одсто - рекао је Дамјановић.

Он је навео да ће у наредном периоду бити спроведена анализа по одјељењима и школама како би утврдили шта је узрок лоших резултата.

- Један од разлога би могао бити тај што је лани на тестовима било двије трећине задатака из збирке задатака, а остали слични задацима у збирци. Ове године половина задатака је била из збирке, док је друга половина била слична - навео је Дамјановић.

 

 

* Ријешеност тестова (у %)

                                 српски језик         математика

Херцеговина             63,55                   39,92

Бањалука                  61,21                   34,73

Бирач                        60,13                   29,24

Приједор                   56,46                   24,69

Семберија                 54,64                  28,55

Добој                         52,38                  25,32

Сарајевско                53,11                  24,17

-романијска регија

 

 

 

 

 

ГЛАС СРПСКЕ

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске позвао је 5.603 осигураника који до краја ове године испуњавају услове за старосну пензију да се, према мјесту пребивалишта, обрате у пословницу ради обезбјеђења и комплетирања документације и података потребних за предстојећи поступак рјешавања о праву на пензију.

У обавјештењу Фонда се истиче да се осигураници позивају с циљем благовременог комплетирања података у матичној евиденцији осигураника, у намјери да поступање Фонда буде правовремено, брзо, ефикасно и квалитетно.

Када је ријеч о женама, осигураник може остварити право на старосну пензију ако у овој години наврши 65 година и 15 година стажа осигурања, 58 година и 40 година пензијског стажа, те 56 година живота и 35 година стажа осигурања.

Мушкарац може остварити право на старосну пензију ако у текућој години навршава 65 година и 15 година стажа осигурања, 58 година живота и 40 година пензијског стажа.

Осигураници са собом треба да понесу расположиву документацију - радне књижице или овјерене фотокопије, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем /бенефицирани радни стаж/, о евентуалним промјенама јединственог матичног броја, потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, као и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује, као што су увјерења, обавјештења.

Фонд посебно апелује на осигуранике који имају навршен стаж осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, да се одазову на овај позив и да, ако то до сада нису учинили, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и прије самог подношења захтјева за пензију.

Ово је неопходно јер се на тај документ, без којег се не може доносити рјешење о остваривању права, из појединих држава чека више мјесеци, па чак и година, те се благовременим подношењем тог захтјева могу избјећи непријатне ситуације, наводи се у саопштењу из Фонда ПИО Републике Српске.

У Фону напомињу да је старосна пензија лично право које се остварује искључиво подношењем захтјева.

- То не значи да су испуњени услови за остваривање права на пензију, нити престанак њиховог уговора о раду код послодавца, већ да представља потребу претходног комплетирање документације и ажурирање података који ће, када се стекну законом прописани услови за пензију, омогућити ефикасније и брже доношење рјешење о остваривању права, у року од седам до 15 дана од подношења захтјева, односно знатно краће од законом прописаног рока од 60 дана - наводи су у саопштењу Фонда.

Комплетирана документација и уређени подаци из Матичне евиденције омогућавају да се у каснијем поступку одлучивања о праву на пензију доносе одмах коначна, а не привремена рјешења, што непосредно утиче на повећање задовољства осигураника и корисника права услуга Фонда, као јавног сервиса у области пензијског и инвалидског осигурања.

РТРС

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520