Region

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Болници Свети Врачеви у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање 602 лабораторијска узорка, а нови вирус корона потврђен је код 105 особа у Републици Српској, саопштено је из Института.

Ријеч је о 63 мушке и 42 женске особе, од којих је 27 млађе, 62 средње и 16 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 18 особа је из Зворника, 14 из Бањалуке, девет из Рогатице, по осам из Вишеграда и Бијељине, шест из Сокоца, пет из Котор Вароша, по четири из Пала, Фоче, Љубиња, по три из Дервенте, Мркоњић Града и Источног Новог Сарајева, по двије из Добоја, Модриче, Теслића и Челинца и по једна из Новог Града, Шипова, Невесиња, Рибника, Угљевика, Козарске Дубице, Костајнице и Лакташа.

Већина новозаражених су контакти особа код којих је већ раније потврђено присуство вируса корона.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су три смртна случаја код којих је потврђено присуство вируса корона.

До сада је у Републици Српској потврђено 2.918 случајева вируса корона, а преминуло је укупно 137 особе код којих је потврђен тест на овај вирус.

До сада се опоравило укупно 1.468 особа, а тестирано је укупно 40.395 лица.

Укупан број хоспитализованих у Српској је 168 - у Универзитетско клиничком центру 45, а у општим болницама 123.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.256 особа, а надзор је завршен код 38.528 особа.

 

Републички штаб за ванредне ситуације разматрао je данас, на 47. сједници, одржаној у Бањалуци, епидемиолошку ситуацију у Републици Српској.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о измјени Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID - 19) у Републици Српској.

С циљем превенције ширења вируса корона SARS-CoV-2 и COVID-19 болести на територији Републике Српске и заштите и спасавања становништва, до 20. јула 2020. године забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.

До 20. јула 2020. године ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 06.00 до 23.00 часова.

До 20. јула 2020. године дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз претходно прибављену сагласност Министарства породице, омладине и спорта и Министарства здравља и социјалне заштите.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о измјени Закључка о обавезама ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и јавних здравствених установа – болница у Републици Српској у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона "SARS-CoV-2" у Републици Српској.

Измјена Закључка се односе на брисање одредбе према којој је важење Закључка било продужено до 06. јула 2020. године.

Сви досадашњи закључци Републичког штаба за ванредне ситуације доступни су на Порталу Владе Републике Српске у секцији "Републички штаб за ванредне ситуације – Акти" vladars.net, као и на страници Коронавирус у Српској, koronavirususrpskoj.com.

 

Ако епидемиолошка ситуација на подручју Источне Херцеговине не буде повољнија, у наредном периоду је могуће увођење рестриктивнијих мјера, речено је данас у Требињу након састанка министра здравља и социјалне заштите РС Алена Шеранића са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, начелницима осталих источнохерцеговачких општина и директорима регионалних болница.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња је истакао да је на састанку закључено да се на подручју Херцеговине епидемиолошка ситуација адекватно прати.

„Дата нам је могућност да процијенимо да ли ћемо у наредном периоду доносити рестриктивније мјере на нивоу града, општине, Херцеговине или чак регионално, ако сматрамо да би Град Требиње и општине требало да донесу јединстване мјере. Ситуација се промијенила у посљедњих пет-шест дана због великог броја заражених на подручју источне Херцеговине, нарочито у Љубињу и Билећи“, рекао је Ћурић.

Он је рекао да ће уколико буде потребе бити проширени капацитети Болнице Требиње за пријем ковид позитивних пацијената.

Ћурић је навео да је на састанку разговарано и о туристичким посјетама које су посљедњих дана честе у нашем граду, те колико је важно да се туристи придржавају свих прописаних мјера.

„Велики је број туриста присутан у Требињу, пратићемо да ли се они придржавају свих прописаних мјера. Циљ нам је да привреда и туризам живе у нашем граду. Али и даље нам је приоритет здравље људи. Надамо се да ћемо успјети то да избалансирамо, да задржимо привреду али и да сачувамо здравље људи“, рекао Ћурић.

Sreanic TB 2

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић је истакао да је епидемиолошка ситуација на подручју Источне Херцеговине компликованија посљедњих дана због повећаног броја обољелих.

„Нормално је да се повећава и број лица која су у ризику да оболе од средње тешких и тешких компликација саме болести. То се управо и десило у Херцеговини и са тог аспекта другачија је слика него што је то сада у остатку РС. Пратимо стање у болницама и то нам је показатељ како се понашати према поједином подручју. Зато сам у Херцеговини да поразговарамо и да у договору и заједничким снагама можемо грађанима пружити адекватну здравствену заштиту“, рекао је Шеранић.

Он је истакао да је и даље неопходно радити на едукацији становништва о неопходности поштовања прописаних мјера, те како се понашати у самоизолацији и изолацији.

„Очекујемо од локалних медија и стручних лица из здравствених установа да они буду ти који ће свакако становништву давати упутства како да се понашају како би епидемиолошка слика била боља“, навео је он.

Ресорни министар је истакао да је на данашњем састанку договорено да се помогне Дому здравља Љубиње с обзиром да су здравствени радници на измаку снага.

„Очекујем да ће овај притисак у тој општини у наредних неколико дана разријешити“, додао је.

Договорено је да руководство болнице у Невесињу уради процјену шта би било неопходно да се стари објекат болнице у овој општини стави у функцију ковид болнице.

„С обзиром да тамо постоји и гинеколошка и хируршка сала које би свакако требало обновити и реновирати, требало би да видимо како и на који начин обезбиједити људство за ту врсту рада, с обзиром да би та болница била регионалног карактера. То смо договорили како би се припремали за наредну сезону, и за ово подручје“, рекао је Шеранић.

Разматрана је и могућност поновног увођења карантина.

„Свуда је пракса да лица без симотома иду у кућну изолацију. У случају да лице не може да обезбиједи услове за самоизолацију - на кризним штабовима је да нађу адекватан смјештај. Уколико буде потребе за карантин опет је на градоначелницима и начелницима да донесу такву одлуку уз подршку републичког штаба“, рекао је министар.

Речено је и да ће Институт за јавно здравство РС урадити процјену ризика за сваку општину и град о појави корона вируса како би се знало на који начин би у наредном периоду могли да поступају локални кризни штабови.

Радио Требиње

 

У Требињу је данас извршена примопредаја 10 респиратора за здравствене установе у Републици Српској које је донирала "Електропривреда Републике Српске", а којој је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић.

Електропривреда Републике Српске донираће десет клиничких респиратора болницама у Српској. По један респиратор биће дониран свим болницама. У требињску болницу данас је стигло и пет респиратора у оквиру акције "Респиратор за Српску".

Захвалност за набавку клиничких респиратора стиже из свих Болница Српске у које се упућује ова медицинска опрема.

Велибор Миливојевић, директор Болнице у Невесињу, истиче да су болнице у Српској добиле најквалитетнију опрему на којој ће здравстени радници моћи добро да раде, а пацијенти да имају бољу здравствену заштиту.

Из Електропрвреде Српске истичу да су на почетку пандемије одлучили да дају свој допринос у помоћи здравственом систему Српске. Најбоља помоћ, сматрали су, јесте набавка респиратора.

- Уз помоћ Славена Ристића, који је започео акцију набавке респиратора у Срспку, и посредством Црвеног крста из Бијељине, успјели смо након три мјесеца, да респираторе допремимо у Требиње. Да није било дипломатских веза српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, питање је да ли би то било и сада. И даље смо спремни да сваке године учествујемо у набавци медицинских апарата за здравствене установе, јер смо свјесни да је здравље приоритет - нагласио је директор ЕРС Лука Петровић.

SERANIC TB4

Министар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић захвалио се Електропривреди Српске и свим друштвеноодговорним компанијама које су набавиле значајну количину медицинске опреме.

- Ово само представља наставак наших даљих активности у смислу јачања капацитета када је ријеч о опреми болница у Републици Српској с обзиром на то да ћемо се припремати и за сезону октобар-април наредне године. Тада очекујемо пораст броја лица која ће имати потребу за респираторима, будући да ћемо имати удружено вјероватно дјеловање вируса грипа и вируса корона - рекао је министар Шеранић.

У акцији “Респиратори за Српску“, купљено је 50 респиратора за болнице у Српској.

Представник организатора акције Александар Савић навео је да је данас подијељелно по пет респиратора за требињску и болницу у Источном Сарајеву, као и један респиратор за болницу у Фочи.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520