Region

Друго полугодиште школске године 2019/20 почиње у понедјељак, 20. јанауара 2020. године и због тога ће полицијски службеници Полицијске управе Требиње вршити обилазак школских установа и по потреби обезбједити присуство полицијских службеника на прилазима, а све у циљу заштите најмлађих учесника у саобраћају.

Полицијски службеници ће вршити појачану контролу саобраћаја у школским зонама, с акцентом на брзину, непрописно паркирана возила у зонама школа, као и у зонама пјешачких прелаза. Такође, ће се обратити пажња на све друге прекршаје који могу да угрозе безбједност учесника у саобраћају.

Возачи се напомињу да је брзина кретања у школским зонама ограничена на 30 km/h.

Апелује се на возаче да својим понашањем дају правилан примјер осталим учесницима у саобраћају, али и да прилагоде своју вожњу временским условима и условима на путу.

Медицинско особље Службе за онкологију и здравствени радници Болнице Требиње покренули су иницијативу за градњу новог одјељења,  јер су садашње просторије неадекватне и неусловне.

Директорица Болнице Требиње Љубица Миљановић рекла је да је формиран иницијативни одбор за изградњу новог онколошког одјељења, а иницијатива је упућена ресорном министарству.

- Изградња новог  објекта предвиђена је у пројекту реконструкције требињске болнице – додала је Миљановић.

Начелник Службе за онкологију Мирко Колак истакао је да је број обољелих особа од малигних болести свакодневно у порасту.

- Постојеће одјељење налази се у подрумским просторијама и ради само у једној смјени, а након тога пацијенте морамо смјештати по другим болничким одјељењима што нам додатно прави велики проблем, јер ова врста лијечења захтијева мултидициплинарни приступ – појаснио је Колак.

Он је додао да је у прошлој години забиљежено 1.500 хоспитализација и око 2.000 амбулантних прегледа, са великим бројем терапија и хирушких захвата, тако да је неопходно одјељење које ће радити 24 часа.

- Око 80 пацијената из Невесиња лијечило се протекле године на овом Одјељењу, па користим прилику да упутим апел локалној заједници и свим људима добре воље да дају свој допринос за градњу новог онколошког одјељења, како би обољели од ове тешке болести имали адекватно лијечење – нагласио је Колак.

Рачун посебних намјена за изградњу Одјељења онкологије у Требињу отворен је у UniCredit Bank Бања Лука –број рачуна је  5517902222327883.

 

Верица Чупковић Авдаловић

Нову годину по Јулијанском календару по 29. пут на новосадском Рибарцу прославиће   „Удружење Срба Херцеговаца ипријатеља у Србији“. Херцеговачко вече почеће свечано, молитвом и сјечењем славског колача у част Светог Василија који се прославља као слава Удружења.

Најављен је богат културно-умјетнички програм, а специјални гост вечери је пјесник и академик Матија Бећковић.

Све карте су распродате, тако да ће завичајном скупу у Новом Саду присуствовати преко 500 гостију из Србије и Републике Српске.

Не зна се колико тачно Шантићевих и Дучићевих земљака живи у војвођанској равници, али се зна да су насељени у 26 војвођанских мјеста.

Удружење је основано 1991. године са циљем да се очувају везе, дух и обичаји роднога краја.

Ribarac 2

Свечано и празнично је и широм Херцеговине. У храмовима су служене литургије, а славље настављено у свим православним домовима од Требиња, до Невесиња и Мостара.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је поноћну литургију у Старој цркви у Мостару, поручивши вјерницима да не губе наду, вјеру и љубав, и да благодат коју понесу из храмова зраче на све људе. У саборном храму у Требињу литургију је служио умировљени владика Атанасије.

Најљепше празнично јутро. Православци у Херцеговини почели су уз молитву и жеље да међу људима влада мир, љубав и добра воља. За вјернике Божић је најрадоснији дан у години, када се окупљају породица, пријатељи, кумови, комшије.

Литургију у саборном храму Светог Преображења господњег служио је умировљени епископ Атанасије. Литургије су служене у свим храмовима у херцеговачкој регији, а прослава најрадоснијег празника настављена у домовима уз богату трпезу, пјесму, здравице и обичаје.

Dimitrije 11

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520