Region

На олимпијским планинама Јахорини и Бјелашници пао је први овосезонски снијег.

На олимпијској љепотици Јахорини снијег је почео падати јутрос, а тренутна температура ваздуха износи шест степени Целзијусових.

Из Олимпијског центра "Јахорина" кажу да у наредна три дана, због неповољних временских услова, љетни садржаји неће бити у функцији.

Већ од уторка, са најавом љепшег времена, сви љетни садражаји биће доступни посјетиоцима.

Јутрос је на Бјелашни измјерено 0 степени Целзијусових.

Снијег је пао и у Аустрији и Италији.

Министарство породице, омладине и спорта расписало је конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове који су подигли стамбене кредите које пласирају комерцијалне банке у Републици Српској, а по кредитним линијама Инвестиционо развојне банке Републике Српске.

Право пријаве на конкурс имају лица која су:

- закључила уговор са комерцијалном банком која врши пласман кредитних средстава из кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, за стамбене кредите за младе брачне парове или за стамбене кредите по било ком основу, а у тренутку закључивања уговора са банком о стамбеном кредитирању имају до 35 година живота,

- судужник као брачни партнер лицу које је закључило уговор са комерцијалном банком која врши пласман кредитних средстава из кредитне линије Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, за стамбене кредите за младе брачне парове или за стамбене кредите по било ком основу, а у тренутку закључивања уговора са банком о стамбеном кредитирању судужник има до 35 година живота (у том случају пријаву на конкурс подноси судужник)

- имају мјесто пребивалишта у Републици Српској.

Конкурс је отворен до 25.10.2020. године.

Aпликациона форма за подношење захтјева за додјелу субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове може се преузети на сајту Владе Републике Српске.

Посебан програм субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове се реализује од 2008. године. До сада је додијељено 3.848 субвенција.

У Републици Српској данас ће бити претежно суво и топло вријеме, уз могућност краткотрајне кише, те дневну температуру од 22 до 27 степени Целзијусових.

У петак ће преовладавати претежно облачно вријеме са кишом. Јаче падавине у Херцеговини.

Прогнозира се углавном између 20 и 50 литара кише по метру квадратном, локално може пасти и до 80 литара.

У остатку БиХ већи дио дана слабија киша.

Више падавина током ноћи на суботу.

Вјетар умјерене јачине јужног смјера, повремено са јаким ударима југа. Најнижа јутарња температура већином између 10 и 15 на југу земље до 17 степени Целзијусових.

Највиша дневна температура ваздуха углавном између 22 и 27 степени.

У суботу облачно са кишом. На врховима планина може падати и снијег.

Цијена електричне енергије у Републици Српској, која је за све категорије потрошача најјефтинија у региону, неће се мијењати ове године, потврђено је Срни у предузећу Електропривреда Републике Српске.

У овом предузећу кажу да је цијена електричне енергије у Републици Српској до три пута јефтинија у односу на већину европских земаља.

Из ЕРС-а истичу да је основни разлог за то субвенционисање цијена како за домаћинства, тако и за индустрију која, иако је изашла на слободно тржиште, још ужива повлаштени статус.

Када је ријеч о домаћинствима, према подацима Евростата, грађани Српске плаћају чак 52 одсто јефтинију струју од грађана Хрватске, док је у Црној Гори електрична енергија скупља за 23 одсто.

Слична је ситуација и када се направи поређење са другим електропривредама у БиХ.

Електропривреда Хрватске заједнице Херцег Босне има 16 одсто вишу цијену од ЕРС-а, а потрошачи Електропривреде БиХ плаћају 10 одсто скупљу електричну енергију.

Ниске цијене електричне енергије за мале потрошаче успјела је да одржи само Србија захваљујући државној корекцији цијена за ову категорију купаца.

С друге стране субвенцију Електропривреде Србије немају потрошачи у плавој и црвеној зони, гдје су цијене знатно веће од оних које плаћају грађани у Српској, а за црвену зону су чак 100 одсто више.

У ЕРС-у кажу да би сличан модел био најприхватљивији и за њихове потрошаче, обзиром да су грађани са просјечном потрошњом и најредовније платише електричне енергије.Када су у питању цијене струје за индустрију и ту су подаци скоро идентични.

Иако се цијене формирају по тржишним условима, ЕРС је остала јефтинија у односу на регион у просјеку од 20 до 80 одсто.

Тако велики потрошачи у Хрватској електричну енергију плаћају скупље за 80 одсто у односу на привреднике у Српској, у Црној Гори за 54 одсто, док су у Федерацији БиХ цијене од 20 до 45 одсто веће у односу на Српску.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је Срни да ово предузеће води рачуна о стандарду грађана и да је до сада успијевало да на рачун извоза обезбиједи ниске цијене за домаћинства, а истовремено не угрози пословање компаније и не доведе у питање инвестиције и енергетску стабилност система.

Петровић је нагласио да ове године сигурно неће доћи до повећања цијене електричне енергије, а дугорочна стратегија ЕРС-а је да редовне платише и категорије са просјечном потрошњом и даље буду заштићене и субвенционисане кроз израду стратегије енергетски заштићеног купца.

Остали потрошачи ће морати да се прилагођавају постепено условима које намеће

слободно тржиште.

Упоређујући цијене електричне енергије и осталих услуга које грађани плаћају, у Удружењу за заштиту потрошача наводе да је у протекле четири године дошло до повећања цијена готово свих услуга и по неколико пута у значајним процентима, док је цијена електричне енергије иста већ неколико година уназад.

"Цијене мобилне и фиксне телефоније су се мијењале, интернета такође. Коригована је и цијена воде, иако не значајно, али је дошло до поскупљења. Иако су потрошачи и Удружење оштро реаговали на подизање цијена наши захтијеви нису уважени", каже Недјељка Илијић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Оаза" из Требиња.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520