SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс

Region

Млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији чије је сједиште у Новом Саду настављају са хуманим активностима, по којима су већ годинама препознатљиви.

Бојан Миленић, члан Извршног одбора задужен за рад са младима, истиче добри сарадњу са добру сарадњу са Заводом за трансфузију крви Војводине.

– На обострано задовољство настављамо нашом шестом по реду акцијом добровољног давања крви која је заказана за 30. новембар у просторијама нашег Удружења у Новом Саду улица Радничка 49. – најављује Миленић.

Новом сусрету са земљацима из оба завичаја радује се један од организатора акције Марко Никчевић.

– На претходним акцијама које смо организовали поред наших земљака, колега и пријатеља који тренутно живе у Новом Саду нашу акцију својим присуством подржали су даваоци крви ДДДК “Гацко“ из Гацка на челу са Мирославом Хргом Вуковићем као и даваоци крви из Билеће чије присуство заједно са Удружењем даваоца крви из Невесиња очекујемо и на овој акцији-рекао је Никчевић .

Подсјетимо да је иза младих Херцеговаца пет врло успјешних акција давања крви које су организовали у Новом Саду и на којима су прикупили 214 доза крви. Осим тога, организовали су и 5 акција заједно са осталим Друштвима даваоца крви у Херцеговини гдје је прикупљено укупно 235 доза драгоцјене течности.

– Управо овакве и сличне хумане активности које организујемо су доказ да се и данас људи окупљају око лијепих и позитивних ствари без икаквог личног интереса. Такође, поред хуманости ми желимо да утичемо на свијест младих људи да помогну некоме, јер је то данас изузетна врлина али нажалост и све мање заступљена. Наша врата свима су отворена – поручују организатори акције.

Ово је још једна прилика да хуманост покажемо на дјелу зато позивамо све наше земљаке, посебно студенте, као и све хумане људе да нам се придруже у акцији.

Више информација о нашој акцији давања крви можете добити од координатора акције:

Марко 065 460 5227

Бојан   065 9865 093

Ивана 065 442 4070

 

СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

Владика њемачки Григорије и захумско–херцеговачи Димитрије освештали су седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару који је још у изградњи. Прије самог чина освјештања крстова, света литургија служена је у старој цркви у Мостару.

Многобројни вјерници су се из старе цркве у Мостару, након литургије упутили у Саборни храм Свете Тројице гдје су присуствовали освештавању седам крстова који ће красити куполе овог светог храма.

Освештању су присуствовали владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, франкфуртски и све Њемачке Григорије и умировљени владика Атанасије.

Владика Григорије рекао је у бесједи да се добро сјећа дана када су испод разрушеног храма извукли поломљени крст са врха куполе.

"Мислио сам да ћемо градити храм, али не и да ћемо вратити тај крст. Видјевши овај храбри народ у долини Неретве, који има велику љубав према својим прецима, свом храму, својој дјеци, видјевши да међу браћом католицима и муслиманима има пуно људи који желе да се изгради ова црква, знао сам да ћемо је изградити", рекао је владика Григорије.

Он је нагласио да је овај храм саборни за све православне Херцеговце, било гдје да су у свијету.

"Он је наше саборно мјесто, са кога полазимо и коме се враћамо, зато је толико важно да изградимо овај храм. Он је наше исходиште и наше усходиште, наше крштење, наше Богојављење, Васкрсење, Вазнесење и наша Педесетница", додао је владика Григорије.

Он је напоменуо да је градња овог храма била праћена многим недаћама, али да је и то добар знак, најављујући да ће храм бити изграђен за годину или двије.

"Мислио сам да је ово превелики храм за овај град и за наш народ у Херцеговини, али сада знам да је овај храм прикладан за нас Херцеговце. Овај храм је наше огледало и све што ми јесмо. Градећи овај храм, имали смо на уму да волимо наше ближње, наше претке и потомке, али и наше сусједе Храте и Бошњаке. Зато нам је Бог дао да изградимо и обновимо овај храм", истакао је владика Григорије.

Он је навео да ће за годину или двије, када буде изграђена Саборна црква у Мостару "у њој пјевати и играти, као Давид, па нека онда свети оци чине са њим шта хоће".

"Обновом овог храма обнавља се наша вјера, наша прошлост и гради наша будућност", поручио је владика Григорије.

Zl krstovi 2

Мостарски Срби заједно са гостима дошли су да обиљеже овај, како кажу, за Мостар и српство велики дан. Храм, који је у вријеме градње 1873. године био највећи православни храм на Балкану, запаљен је и срушен у јуну 1992.

Обнова је почела 2010, а у септембру ове године завршени су груби грађевински радови у које је уложено девет милиона марака што представља 80 одсто средстава које су обезбиједиле владе Српске и Србије. За остатак радова, постављање крова, отвора, уређење ентеријера, екстеријера, потребно још толико средстава.

Завршетак радова планиран је 2020. године, када Епархија захумско-херцеговачка обиљежава 800 година постојања.

РТРС

Министарство унутрашњих послова Републике Српске покренуло је данас акцију појачане контроле саобраћаја, са акцентом на контролу брзине кретања возила и присуства алкохола у крви код учесника у саобраћају.

Контрола саобраћаја посебно ће бити усмјерена на дионице на којима је евидентиран највећи број саобраћајних незгода са посљедицама по људе, саопштено је из МУП-а.

У протеклих девет мјесеци неприлагођена и непрописна брзина кретања возила била је узрок у 19,4 одсто саобраћајних незгода, док алкохол утиче на смањење пажње и склоност учесника у саобраћају да игноришу саобраћајне прописе, чиме себе и друге доводе у опасност.

МУП Републике Српске апелује на грађане да савјесно и одговорно учествују у саобраћају, да се придржавају законских прописа и услова на путу, те да се уздржавају од конзумирања алкохола прије и за вријеме учествовања у саобраћају.

Владика њемачки Григорије и захумско –херцеговачи Димитрије освјештаће у недељу 4.новембра седам позлаћених крстова који ће красити куполе Саборног храма Свете Тројице у Мостару који је још у изградњи.

Мостарски парох Радивоје Круљ каже да је ово радостан догађај и историјски дан за Саборну Цркву, мостарске Србе, али и цијели Мостар.

Он наводи да ће у недељу двојица владика у 9 часова служити свету архијерејску литургију са свештенством у Старој цркви у Мостару гђе ће се крстити и двоје ђечице. “Након тога литија ће ићи до Саборног храма гђе ћемо освјештати крстове“, каже Круљ.

Зидање Саборног храма завршено је 18. септембра ове године када је уграђен посљедњи камен у централну куполу и то осам година након почетка обнове. Сада слиједи постављање крова, отвора и украшавање ентеријера и екстеријера цркве.

Круљ наводи да је завршен груби дио грађевинских радова, а да сада слијед још пуно посла да би се Саборној цркви вратио некадашњи изглед.

Седам крстова већ је стигло у Мостару. Они су поклон Рудника и Термоелектране Угљевик, а новац за позлату крстова скупили су вјерници.

За обнову Саборног храма у Мостару до сада је утрошено око девет милиона марака, за наставак и завршетак свих радова биће потребно још толико.

Планирано је да све буде завршено за двије године, до 2020. када Епархија захумско-херцеговачка и приморска прославља 800 година свога постојања и круна те прославе требало би бити освештање Саборне цркве.

vladika grigorije i dimitrije 768x513

Владика Григорије је уочи одласка из Херцеговине то и најавио. “Надамо се да ће наш храм грађевински бити завршен ове године, а ако Бог да планирамо да га освештамо за 800 година наше епархије – владика Димитрије, владика Атанасије и ја. Ако Господ изволи, биће то нешто најљепше што смо могли подарити једни другима, нашем Мостару, Херцеговини и Цркви“, рекао је у бесједи у Мостару владика Григорије.

Динамика радова ипак ће зависти од средстава које је потребно прикупити за наставак обнове.

Више од 80 одсто средстава за досадашње радове на обнови цркве издвојиле су Влада Републике Српске и Влада Републике Србије.

Саборна црква Свете Тројице била је највећи православни храм на Балкану, а запаљена и је и минирана до темеља у јуну 1992. године. Обнова је почела 2008. године, а црква се зидала камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године јер је ријеч о националном споменику културе.

Саборна црква била је највећи православни храм на Балкану до краја 19. вијека, а тренутно је једини велики необновљени вјерски објекат у БиХ.

Саборна црква Свете Тројице један је од симбола Мостара, али и симбол српског идентитета у овом граду.

Топ портал

 

JU Centar za informisanje i kulturu
Radio Nevesinje

Kontakt info

Nemanjića b.b.,88280 Nevesinje
Republika Srpska

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Matični broj: 01805053
Rj.suda: RU-1-264-00
ID broj : 4401396050004
PDV broj: 401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520

Main Menu