-->

ОВО СУ КАНДИДАТИ ЗА НАЧЕЛНИКЕ И ГРАДОНАЧЕЛНИКА У ОПШТИНАМА И ГРАДУ ИСТОЧНЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ

26 jul 2024

На подручју источне Херцеговине, која припада Изборној јединици девет, биће веома занимљиво у свим локалним заједницама, бар што се тиче кандидата за начелнике и градоначелника, пишу "Независне новине".

За мјесто градоначелника бориће се три кандидата. Испред владајућег СНСД-а и странака које су окупљене у коалицију, нови мандат тражиће Мирко Ћурић.

Своју снагу у Требињу добијену на претходним изборима листа За правду и ред покушаће да искористи тиме што је добила шансу да кандидује Лазара Радана, а уз њега су стале све странке опозиције. Поред њих, како смо сазнали, биће и Ранко Вучинић, бивши члан СДС-а, који у трку иде као независни кандидат.

kandidati trebinje min

Још један актуелни начелник тражи нове четири године на власти. То је Милан Вукадиновић из Фоче, а он се, како сазнајемо, поново кандидовао испред СНСД-а. Опозиција ће покушати да врати Фочу преко Огњена Бодироге, народног посланика из СДС-а, а уз њега би требало да стану све опозиционе странке.

Миленко Авдаловић поново је избор невесињског СНСД-а, а на мегдан ће му два противкандидата. Опозиција подржава Страхињу Вујадиновића, још једног представника листе За правду и ред, а рачуне ће покушати да помрси обојици Александар Шиљеговић, који ће, према нашим информацијама, бити независни кандидат.

nevesinje

Можда и најнеизвјеснија изборна трка биће у Гацку. СДС, који је на прошлим изборима изгубио власт у овој општини након 20 година и пет мандата Милана Радмиловића, жели поново да преузме кормило, а кандидат је Вукота Говедарица, актуелни предсједник Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС. СНСД није желио ништа да препусти случају када је у питању противкандидат, па је одлучено да кандидат не буде актуелни начелник Огњен Милинковић, већ Срђан Миловић, предсједник ОО СНСД-а Гацко и некада такође народни посланик. Миловића би требало да подрже странке окупљене у републичку власт. Ипак, треба рећи да је до прије мјесец дана била изнесена званична кандидатура Синише Мандића, испред Социјалистичке партије Српске, али је убрзо она повучена у корист СНСД-овог кандидата. Не треба заборавити рећи да ће Гачани на располагању имати још једног кандидата. То је Срђа Бјелогрлић, син покојног Радована Бјелогрлића, бившег народног посланика и некада високог функционера СНСД-а.

gacko kandidati min

Новог начелника добиће и Берковићи, јер се Ненад Абрамовић, актуелни први човјек ове општине, није кандидовао. СДС је замјену за њега нашао у Бојану Самарџићу, који је био Абрамовићев замјеник у два мандата. Противкандидат долази из СНСД-а и то је Милован Шкрба.

СНСД и СДС, како сазнајемо, једини су који имају кандидате за начелника Љубиња, Источног Мостара и Чајнича. Стево Драпић (СДС), начелник Љубиња, добио је конкурента у Божу Ћузулану (СНСД).

ljubinje

Источни Мостар бираће између актуелног начелника Боже Сјерана (СДС) и Гордана Рачића (СНСД), док ће Горан Караџић, актуелни начелник Чајнича (СДС-ПДП) покушати да освоји мандат испред Мирка Живковића (СНСД).

Занимљива је ситуација у Калиновику, гдје ће, како сазнајемо, грађани бирати између три кандидата која се презивају идентично. Радомир Сладоје, начелник ове општине, испред СНСД-а, конкуренте ће имати у Ђорђу Сладоју (СДС) те Владу Сладоју (ПДП).

Веселин Вујовић, начелник Билеће (СДС), кандидат је за нови четворогодишњи мандат, а на листи ће бити Миодраг Парежанин, као кандидат СНСД-а, те Михајло Вујовић, заједнички кандидат Уједињене Српске и Српске радикалне странке.

bileca

У Изборну јединицу девет спадају и Вишеград, Рудо, Чајниче и Ново Горажде.

 

НЕЗАВИСНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520