Nevesinje

У организацији Боксерског клуба „Радник“ и под покровитељством Боксерског савеза РС у Бијељини је јуче почела Боксерска лига РС. Клуб борилачких вјештина Невесиње представљао је Лазар Бован. Његов меч у конкуренцији школараца до 69 кг против ривала из брчанског Јединства завршен је неријешеним исходом.

У 1. колу Боксерске лиге РС снаге је одмјерило 40 боксера у различитим узрасним категоријама.

Bovan 1

Ловачко удружење „Срндаћ“ за седам дана је најавило отварање нове ловне сезоне. Због актуелних епидемиолошких прилика традиционално окупљање вевесињских ловаца и њихових пријатеља ове године ће изостати, али је препоручено да се отварање обиљежи у појединим секцијама уз мања окупљања.

Из невесињског ловачког друштва најавили су да ће се од недјеље, 27. септембра лов вршити викендом, вјерским и државним празником. Подсјећају да је за лов на високу дивљач – вепра обавезна дозвола.

„ У рејону Поље дозволе се неће издавати 27. септембра, 3, 4, 10 и 11. октобра ради комерцијалног лова“, наводи се у саопштењу из ЛУ „Срндаћ“ и наглашава да су ловци обавезни да се придржавају прописа о лову.

Младе одбојкашице Вележа побједом над Маглићем потврдиле су прво мјесто на табели и пласман у полуфинале Пионирског првенства Републике Српске. У посљедњем колу другог круга такмичења Невесињке су глатко у три сета поразиле вршњакиње из Фоче, што је била њихова 16. побједа у низу.

Након бриљантне сезоне која је почела још у октобру прошле године и прекинута у марту због избијања пандемије корона вируса, Вележове пионирке дошле су у прилику да се боре за побједнички трон. У два круга такмичења забиљежиле су све побједе и са много самопоуздања јуришају на титулу првака Републике Српске.

Противник у полуфиналу које се игра у Спортској дворани „Невесињка“ 26. септембра је ЖОК Братунац и у случају тријумфа Вележа и финална утакмица би се играла у Невесињу.

Други полуфинални пар су Црвена Звијезда (Обудовац) – Инова (Бањалука).

Не прође много времена а да нас млади суграђани не обрадују школским, научним, умјетничким или спортским достигнућима. За најновији лијеп глас о Невесињу заслужна је млада умјетница Ангелина Вукосав, апсолвент на Академији ликовних умјетности у Требињу. Прије неколико дана на Универзитету у Источном Сарајеву амбициозној и успјешној Невесињки са просјеком оцјена 9,75 од стране ректора проф. др Милана Кулића уручена је Плакета Универзитета за најбољег студента Академије у академској 2019/2020. години. Свечаности организованој поводом 28 година од оснивања Универзитета присуствовао је и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић и други званичници.

Ангелина је добитник награде за најбољег студента Катедре графички дизајин Академије ликовних умјетности Требиње, а заслужила је и прву награду на Конкурсу редизајн знака (визуелни идентитет) Медицинског факултета у Фочи.

Angelina Vukosav 3

Млада невесињска умјетница каже да су за успјех потребни рад и упорност. Занимају је области из уже и шире умјетничке струке.

− Поље мог истраживања сада је преокупирано цртежом и графичким дизајном као ужом професијом и илустрацијом, фотографијом, сликарством, мозаиком и књижевношћу као широм области − објашњава Ангелина и напомиње да тренутно ради дипломски рад који представља комбинацију књижевности, умјетности и дизајна.

У питању је ауторска књига илустрованих пјесама за дјецу под називом Кроз башту у машту.

Angelina Vukosav 2

Млада невесињска умјетница каже да ресурсе идеја и мотива сваки човјек црпи из свог животног окружења и постојања, наглашавајући да свој карактер, интроспекцију и морал носи из прелијепе Херцеговине, односно Удрежња и Невесиња.

Ангелина је већ приредила неколико самосталних изложби у Србији. У Врбасу и Смедеревској Паланци публици су представљени експресивни пејзажи чији мотив је, како објашњава, природа којом је Невесиње нарочито обдарено, захваљујући коме и носи дубоку умјетничку инспирацију.

У умјетничком смислу нарочито је инспиришу стари добри руски мајстори попут Карла Павловича Брјулова и Исака Левитана.

Ангелина Вукосав има жељу да у скорије вријеме  изложбу подари и свом родном Невесињу.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520