SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс

Nevesinje

У организацији Актива жена Социјалистичке партије ОО Невесиње синоћ је одржано предавање о очувању и заштити здравља жена и превенцији карцинома дојке, грлића материце и дебелог цријева. Предавање је одржала проф.др. Зденка Гојковић, начелница Клинике за онкологију у УКЦ Бањалука и национална координаторка за онкологију у Републици Српској.

На самом почетку присутни су могли погледати филм о самопрегледу дојки, а затим је др Зденка Гојковић говорила о значају откривања раних симптома карцинома дојке када су и шансе за изљечење много веће.

„То је болест са којом се може живјети и која се може лијечити“, рекла је Гојковић и додала да је веома важно подићи свијест код жена и указати на значај самопрегледа и раног откривања болести. Она је нагласила да је важно говорити о превентиви ових болести, посебно када се зна, да се када је ријеч о грлићу материце и дебелог цријева превентивним прегледима може чак и спријечити да до ових обољења икада и дође.

Гојковић је поручила женама да се не плаше већ да брину о свом здрављу и редовно одлазе на прегледе. Напоменула је да у Републици Српској има доста добрих терапијских третмана и савремених лијекова који су све ефикаснији када је ријеч о лијечењу ових злоћудних болести.

“Оно што недостаје РС је скрининг програм, а то су скрининг мамографије на основу којег би се жене позивале на прегледе”, рекла је Гојковић и изразила наду да ће у скорој будућности доћи до реализације ове идеје.

Предсједница актива жена Социјалистичке партије Републике Српске Милка Гламочић истакла је да се оваква предавања организују са циљем едукације и заштите здравља жена.

“Свједоци смо да је велики број жена оболио од карцинома дојке и зато је потребно више радити на превенцији и раном откривању ове болести. Желимо и да пружимо подршку свим женама обољелим од карцинома и кажемо им да нису саме”, додала је Гламочић.

Предавања су већ одржана у неколико градова Републике Српске, а послије Невесиња биће одржана и у Гацку, Билећи и Требињу.

aktiv zena sp1

aktiv zena sp2

СЛАВЕНКА ГОЛИЈАНИН

Бивши припадници Четврте чете ваздудушног осматрања, јављања и навођења – ВОЈИН која је дјеловала при РВ ПВО Војске РС организују заједничко дружење у недјељу, 29. јула.

Организатори позивају заинтересоване припаднике ове ратне јединице да се у 10 часова окупе на платоу Касарне „Невесињска пушка“ гдје ће бити обављено свечано постројавање. Планиран је и обилазак Спомен собе и евоцирање успомена на Одбрамбено-отаџбински рат.

Доктора техничких наука Рада Савића (80) из невесињског села Крекови као и многе наше земљаке вуку завичајне носталгије.Читав радни вијек крстарио је свјетским мердијанима и сада је одлучио да позну животну доб чешће проводи у родној груди.

Савићева животна прича је препуна занимљивости и бар на његовом примјеру поврђује да се стручно усавршавање исплати и да се предан рад цијени свуда у свијету.

Послије завршеног Техничког факултета радио је у Институту за техничке студије у Љубљани, а потом је ангажован у Републичком геодетском заводу у Сарајеву. Докторирао је 1976. године на дигиталној фотограметрији и даљинској детекцији што је био први докторат тада нове технике у бившој Југославији. За афирмацију струке и нове техничко-технолошке поступке у радној пракси предсједник СФРЈ одликовао га је Орденом рада.

Као признатог стручњака сарајевска „Хидроградња“ 1982. године Савића ангажује на послове у иностранству.

− У Ираку сам шест година водио радове на хидроелектрани „Хадита“ што је био гигантски пројекат вриједан више милијарди долара−прича Невесињац. Додаје да је за постигнуте резултате од Садама Хусеина добио Орден рада.

Нови пословни подухват са „Хидроградњом“ Савић почиње у Либији. Био је изненађен када је добио позив да се састане са предсједником Моамером Гадафијем. Са тог првог сусрета под Гадафијевим шатором носи доста лијепих утисака. Била му је велика част што је либијски лидер од њега тражио мишљење за важан пројекат водовода у њиховој земљи.

− Када сам му објаснио одакле долазим наш састанак се претворио у прави пријатељски разговор. Гадафи ми је одмах на нашем језику испричао о студентским данима у Мостару гдје се једно вријеме школовао на Ваздухопловној академији ЈНА − каже Раде и додаје да је већ послије тог првог сусрета задобио повјерење предсједника. Потврда томе је и трећи орден рада у каријери, овог пута од Гадафија.

Савић је у Африци обављао и међународни експерски надзор над канадским фирмама, а за стручне услуге добио је признање заслужног грађанина Алжира кога је заступао као инвеститора у грађевинарству.

Наш завичајац пословну каријеру завршио је у Београду, гдје данас као пензионер са породицом ужива плодове свога рада. Повремено наврати у родне Крекове да окријепи душу и освјежи сјећања на дјетинство. Подсјећа на изреку да „све велике ријеке потичу из малих мјеста“, па тако и људи!

Након недавне посјете стручне комисије Министарства индустрије, енергетике и рударства РС у Невесиње су данас стигли и представници компаније „ВЕ Гребак“ Ерих Прајслер из Хамбурга и Миралем Чампара из Мостара.

На састанку са представницима општинске управе изразили су спремност да улажу у пројекат изградње вјетропарка на Грепку.

Извшни директор пројекта Миралем Чампара очекује да ће до септембра бити завршена процедура за додјелу концесије, након чега би њихова компанија покренула конкретне активности на терену.

Начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Слободан Шиљеговић каже да су разговарали са озбиљним инвеститором који жели да што прије уђе у посао. Шиљеговић подсјећа да је општина Невесиње дала позитивно мишљење на пројекат и да је у току јавни увид у Нацрт Регулационог плана „Вјетропарк Гребак“. Према његовим ријечима, на наредној сједници Општинског парламента овај документ биће понуђен одборницима на усвајање у форми приједлога. Тиме би општина Невесиње испунила своје обавезе, а коначну одлуку о давању концесије треба да донесе Влада Републике Српске.

Према пројекцијама, Вјетропарк Гребак имаће 14 вјетротурбина, укупне инсталисане снаге 52 мегавата. Укупна инвестициона вриједност пројекта износи 65 милиона еура.

 

JU Centar za informisanje i kulturu
Radio Nevesinje

Kontakt info

Nemanjića b.b.,88280 Nevesinje
Republika Srpska

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Matični broj: 01805053
Rj.suda: RU-1-264-00
ID broj : 4401396050004
PDV broj: 401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520

Main Menu