Nevesinje

Пригодним свечаностима и славским обредом ученици и наставници Основне школе „Ристо Пророковић“ заједно са својим гостима данас су обиљежили Савиндан − празник посвећен првом српском архиепископу, просветитељу и светитељу. Молитвено и свечано сјећање на Светог Саву почело је парастосом радника школе погунулим у Отаџбинском рату, а потом је пресјечен славски колач.

OS 2020 2

Свештеник Славко Лаловић поручио је ученицима и наставницима да слиједе пут Светог Саве који је ударио темеље српске цркве и државности.

Честитајући школску славу директорица школе Мара Шаран пожељела је просвјетним радницима да им Господ да мудрости и љубави да пруже дјеци све оно што заслужују.

Честитку школарцима и просвјетним радницима упутили су и гости светосавских свечаности.

Пригодне награде уручене су ученику генерације Марији Шиповац, републичком прваку из физике Елени Голијанин, републичком атлетском шампиону Миранди Васиљевић, те екипама атлетичара и рукометашица и учесницима такмичења „Дјеца у саобраћају“

Ученици су за госте приредили програм посвећен просвјетитељу, духовнику, државнику и учитељу Светом Сави.

OS 2020 6

 

У Цркви пресвете Тројице у Кифином Селу поводом дана Светог Саве данас је служена литургија која се традиционално на овај дан одржава још од времена Краљевине Југославије.

Свештеник Драго Зубац рекао је да је обичај да на Светог Саву дјеца рецитују пјесме и здравице о овом светитељу и просвјетитељу и да том приликом добију пригодне поклоне у храму. Сваке године се изабере кум из неког села у парохији и то су увијек дјеца из основне школе, истакао је Зубац.

Ове године кум је био Александар Зиројевић. Пригодну свечаност у светом храму употпунио је здравицом.

kifino savindan7

kifino Savindan1

kifino savindan2

kifino savindan3

kifino savindan5

 ЈЕЛИЦА ЧАБРИЛО

У СШЦ „Алекса Шантић“ у Невесињу, вјерским обредом, ломљењем славског колача и пригодним програмом који су припремили ученици и наставници ове школе, данас је прослављена школска слава – Савиндан.

Обиљежавању су присуствовали ученици и професори ове образовне установе, представници општинских институција, јавних предузећа, Општинске борачке организације и други гости.

srednja savindan3

Програм је почео Светосавском химном коју су отпјевале чланице Етно групе „Свети Димитрије“. Потом су ученици рецитовали и пјевали о првом српском светитељу и просветитељу Светом Сави.

У својој бесједи свештеник Бранко Калаба поручио је да се и у будућности сабирамо око имена Светог Саве, који је поставио многе темеље, како у школству, тако и у медицини, економији и свим областима умјетности.

– Његовим дјелима обогаћено је наше културно и вјековно насљеђе. Нека вас Бог благослови и увијек буде присутан у све дане вашег живота – пожелио је Калаба.

Честитајући славу директор школе Момир Братић пожелио је ученицима и наставницима да слиједе пут светосавља и да сваки дан науче нешто ново.

– Као и предходних година и ове године Наставничко вијеће наградило је најбоље ученике у учењу и владању, као и побједника у Светосавском турниру у фудбалу – рекао је Братић.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да данас након 801 године како је Свети Сава поставио првог епископа у Невесињу, са поносом можемо да кажемо да смо свјесни његове улоге и значаја у школству, држави и цркви.

– Дај Боже да наши вриједни ученици проносе славу Невесиња по универзитетима Републике Српске и шире, и да са пуним поносом говоре да су завршили невесињску средњу школу – истакао је Авдаловић.

На крају светосавских свечаности су уручене дипломе ученицима без изостанака и одличним ученицима на полугодишту, као и побједнику традиционалног Светосавског турнира у малом фудбалу.

srednja savindan1

srednja savindan4

srednja savindan7

srednja savindan6

srednja savindan9

Верица Чупковић Авдаловић

У Дому културе „Небојша Глоговац“ вечерас је приређена Светосавска акдемија са богатим културно-умјетничким програмом. Општина Невесиње и Српска православна црква у сарадњи са културним и јавним установама суграђанима су уприличили достојну светосавску приредбу са разноврсним културним и музичким садржајима и духовним поукама.

Након Светосавске химне о првом српском архиепископу и просвјетитељу бесједио је свештеник Бранко Калаба нагласивши да Свети Сава није само обиљежио своје вријеме, него и будућност одбране цркве Христове, на чијем се темељу поучавао и изграђивао себе и свој српски род.

− Сваки пут када сазнамо нешто ново о оцу наше духовности и хришћанског рода, ми се поучимо и стекнемо ново искуство које нам донесе позитивне промјене у нашем животу – истакао је Калаба, додавши да светосавље није само родољубље него „проживљено Христово јеванђеље“.

IMG 8188

Култ Светог Сава кроз пјесме су оживиле чланице етно групe „Свети Димитрије“, композитор Горан Дука и ученици ОШ „Ристо Пророковић“, СШЦ „Алекса Шантић“ и Музичке школе „Свети Роман Мелод“.

Невесињски основци извели су пригодан драмски приказ по мотивима народних прича о Светом Сави, показавши тако да је дјеци остављено у аманет да памте и чувају име светитеља који не престаје да зрачи већ осам вијекова.

Пјесмама и духовним порукама још једном је истакнута подршка Српској православној цркви и народу у Црној Гори који је устао у одбрану православних светиња.

Обиљежавање Светог Сава наставља се сутра светом литургијом у Саборном храму, школским приредбама и славским обредима у ОШ „Ристо Пророковић“ и СШЦ „Алекса Шантић“.

Sv A2

Sv A3

Sv A4

Sv A5

Sv A6

Sv A7

Sv A8

 

 

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520