SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс

Nevesinje

Влада Републике Српске  усвојила је јуче Информацију о мрежи основних школа са приједлогом рационализације.

Подручна одјељења Основне школе „Ристо Пророковић“ у Придворцима, Оџаку, Зовом Долу и Кифину Селу  и у наредној школској години наставиће да раде као деветоразредна, али ће бити потребно да се у складу са чланом 35. став 5. Закона о основном васпитању и образовању, одјељења од шестог до деветог разреда комбинују.

„Имајући у виду удаљеност појединих подручних одјељења од централних школа и немогућност организовања превоза ученика ова подручна одјељења ће наставити да раде као деветоразредна „, саопштено је из Владе РС.

Због недовољног броја ученика, од школске 2017/2018. године пет подручних  деветоразредних одјељења у Републици Српској наставиће са радом као подручна петоразредна одјељења, а 15 подручних петоразредних одјељења престаће са радом.

Приликом рационализације мреже школа, Министарство просвјете и културе водило се најбољим интересима ученика јер се на овај начин подстиче социјализација дјеце и његује позитиван такмичарски дух код ученика, а средства која се на овај начин штеде моћи ће се усмјерити у побољшање материјалног положаја школа и за инвестиције у школске објекте, саопштено је из Владе РС. ​​

У оквиру Невесињске олимпијаде ове године по 14. пут биће приређено енигматско-забавно такмичење Олимпијски квиз. Квалификационо тестирање биће одржано у Средњошколском центру „Алекса Шантић у уторак, 8. августа са почетком у 20 часова, а велико финале на програму је у Дому културе, у четвртак, 10. августа.

Основне новчане награде обезбиједила је Општина Невесиње. Породица покојног Велибора Џонлаге који је три пута тријумфовао на Олимпијском квизу и ове године је спонзорисала  такмичење, па је и наградни фонд доста богатији. Осим финалиста на новчане награде могу рачунати побједник квалификација и најбоље пласирана жена. Наградна игра за гледаоце „Погоди и освоји 100 КМ“ биће приређена током финалне вечери.

kviz 11

Олимпијски квиз представља комбинацију енигматско-забавних игара које углавном преферирају опште знање са симболичним  уводом посвећеним Невесињској олимпијади. До сада је кроз  ову олимпијску игру продефиловало око 300 такмичара, а највише успјеха имали су Велимир Шмркић, Велибор Џонлага и Марко Рајковић. Посљедњих неколико година Олимпијски квиз привачи пажњу љубитеља енигматике из читавог региона. Организатор такмичења је Радио Невесиње.

Пријаве за квалификационо тестирање:

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tel: 065-691-484

Полицијски службеници из Невесиња и Гацка јутрос су даровали крв у Служби за трансфузију  Болнице Невесиње. Акцију је организовало  Министарство унутрашњих послова Републике Српске  у сарадњи са  Заводом за трансфузијску медицину РС.

P 2

Помоћник командира ПС Невесиње Срђан Стајић подсјећа да је ово друга овогодишња  акција  припадника МУП-а.

̶  Полицијски службеници показују хуманост и радо пристају на овакве акције, те дарују драгоцјену течност  ̶  истиче Стајић.

Још једна оваква акција планирана је за октобар ове године.

 

Зорица Мунишић

Црква светог пророка Илије на Удрежњу у сриједу, 2. августа прославиће крсну славу и 120 година постојања храма. Јубилеј ће бити обиљежен богослужењима, културно-умјетничким програмом, соколским надметањем и народним саборовањем.

Света литургија почиње у 9 часова, а након свечане литије биће преломљен славски колач. У порти храма биће приређен културни програм  уз звуке гусала, етно музицирање, фолклорне кореографије и изворно народно пјевање.

Планирана су и такмичења у соколским дисциплинама потезање конопа, бацање камена с рамена, скок удаљ и потезање клипа.

Црква светог пророка Илије грађена је 1896-1897. године.Неимар је био Лазар Шушић из Љубиња. Цркву је освјештао архиепископ и митрополит Серафим Перовић 17. августа 1897. године. У љето 1935. године црква је прекривена циглом и направљен је бетонски свод, а освјештање обновљене светиње обавио је протојереј Јефто Вујовић.

Приликом упада усташа у село 1941. године, на вратима цркве је стријељана група недужних људи који су сахрањени у дворишту.

Нова обнова храма у Удрежњу урађена је 1998. године када је свечано обиљежена и стогодишњица цркве.

 

JU Centar za informisanje i kulturu
Radio Nevesinje

Kontakt info

Nemanjića b.b.,88280 Nevesinje
Republika Srpska

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Matični broj: 01805053
Rj.suda: RU-1-264-00
ID broj : 4401396050004
PDV broj: 401396050004

Žiro Računi

5620080000299445 (NLB)
5520060001231184 (HYPO Alpe-Adria-bank)

Main Menu