Nevesinje

Код Понора у Биограду данас је одржан парастос жртвама комунистичког терора из 1942. године када су припадници Првог херцеговачког батаљона убили 11 недужних људи. Молитвеном сјећању присуствовали су потомци жртава и представници општине Невесиње, Општинске борачке организације и Равногорског покрета Отаџбине Српске.

poo2

Помен страдалницима служио је свештеник Славко Лаловић, а код Спомен обиљежја са именима жртава прислужене су свијеће и положено цвијеће.

Лаловић је подсјетио да је ово седма година како се код споменика сабирају потомци жртава и одају почаст својим настрадалим који су убијени на звјерски начин.

Нагласио је да сви ми као појединци слабо учимо на грешкама, да се међусобно свађамо, мрзимо и не опраштамо, а једна од главних хришћанских дужности је праштати. "Своју дјецу требамо учити да воле и да буду добри људи", поручио је Лаловић.

Молитвено сјећање завршено је бацањем цвијећа у понор Заломке, мјесту страдања невиних мјештана.

poo3

poo4

poo5

poo6

У насељу Лапчевине јуче је асфалтирано спортско игралиште, а  ускоро ће бити постављена и панелна ограда. У оквиру пројекта вриједног око 50.000 КМ урађени су и потпорни зидови. Радове је изводило предузеће «Невесињепутеви». Финансијска средстава обезбиједили су Општина Невесиње и владе Швајцарске и Шведске преко УНДП-а.

Пројекат је реализован на захтјев мјештана и на радост дјеце и омладине из Лапчевина који су добили мјесто гдје ће се окупљати и развијати здрав спортски дух.

Из Општине Невесиње су изразили опредјељење за наставак изградње спортских терена и у другим насељима.

Lapcevine i1

Lapcevine i2

На наредној сједници Скупштине општине Невесиње која је заказана за петак, 19. јула, одборници ће разматрати Нацрт ребаланса буџета за 2024. годину. Општинско Одјељење за финансије урадило је нову пројекцију прихода и расхода на износ од 14.653.160 КМ што је 3% више од актуелног буџета.

На дневном реду сједнице су Информација о стању у области привреде у прошлој години и Извјештај о раду спортских клубова и удружења који се финансирају из општинског буџета. Одборници ће разматрати стање у области основног и средњег образовања, културе и спорта, те раду Музичке школе, Дјечијег вртића и Народне библиотеке.

На предложеном дневном реду сједнице су и Приједлог одлуке о Регулационом плану «Приступни пут Сопиља», Извјештај о стању цивилне заштите и Информација о регистрацији заједница етажних власника и одржавању стамбених зграда и станова.

Почетак сједнице Општинског парламента заказан је за 9 часова.

Некадашњи ученици подручне школе у Зовом Долу који су основно образовање у овом мјесту завршили давне 1973. године окупили су се у Ресторану „Буковик“ како би освјежили сјећања из школских клупа. Од 26 малих матураната који су прије пола вијека као безбрижни петнаестогодишњаци кренули у свијет на данашње окупљање стигло је њих седморо. Ова генерација је прошле године на сабору код Храма Свих светих обновила дружење из дјетињства и сви су се сагласили да се сусрети наставе.

Један од иницијатора окупљања пуковник Зоран Пејановић каже да су њихову генерацију животни путеви расули по читавом свијету, али да им је завичај стално на уму. Има их у Америци, Шведској, Швајцарској, Србији и Црној Гори, а 11 их данас живи у Невесињу.

„Направили смо вибер групу, редовно смо у контакту, размјењујемо важне информације, али често и збијамо шале“, наглашава Пејановић. Са носталгијом се присјећа школских дана. „Наставници су били строги, ми понекад несташни, али и вриједни. У сваком случају није недостајало жара и радости“, прича Пејановић.

Драган Ивковић подсјећа да је њихова генерација била веома успјешна на разним школским такмичењима, посебно из математике и хемије.

„На провјерама знања које је вршио Републички педагошки завод ученици из Зовог Дола су били међу најбољим у регији“, каже Ивковић и додаје да им је разредни старјешина била Драгица Вукајловић.

На данашњем окупљању причало се и о послу, дјеци и унуцима, радосним и тужним тренуцима. У врелом дану, некадашњим матурантима је годио амбијент угоститељског објекта из њиховог завичаја.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520