-->

ПОЧИЊЕ ИЗБОРНА КАМПАЊА

16 oktobar 2020
Изборна кампања за локалне изборе у БиХ заказане за 15. новембар званично почиње данас и трајаће до 14. новембра до 7.00 часова, када почиње изборна тишина.
 
Овјерено је 30.809 кандидата, а укупан број бирача у БиХ је 3.283.194.

Кампања, али и избори одвијаће се у промијењеним условима због пандемије, зато су из Централне изборне комисије позвали све учеснике да се придржавају епидемиолошких мјера.

У ЦИК-у су поново потврдили сумњу у бирачки списак за гласање поштом, и поручили да ће на дан избора, особе које су без свог знања пријављене да гласају у иностранству, а живе у БиХ, бирачко право моћи да остваре на непотврђеном гласачком листићу, а да ће њихов глас који стигне поштом бити одбачен.

Централна изборна комисија позвала је све актере укључене у изборну кампању на фер понашање.

Период изборне кампање у Изборном закону БиХ дефинисан је као период у којем политички субјекти на законом утврђен начин упознају бираче и јавност са својим програмом и кандидатима.

У овом периоду политичке странке, коалиције, листе независних кандидата и независни кандидати имају право да воде изборну кампању у мирном окружењу, да организују и одржавају јавне скупове на којима могу слободно износити своје ставове како би стекли подршку бирача, те да штампају и дијеле плакате, постере и друге материјале у вези са изборном кампањом.

Надлежна градска/општинска тијела дужна су обезбиједити равноправан третман политичким странкама, коалицијама, листама независних кандидата и независним кандидатима који су овјерени за учешће на изборима у њиховим захтјевима да јавна мјеста и јавне објекте користе у сврху кампање, укључујући одржавање скупова, излагање огласа, плаката, постера и другог сличног материјала.

Из ЦИК-а подсјећају политичке субјекте да је у изборној кампањи забрањено уклањати, прекривати, оштећивати или мијењати штампане огласе, постере, плакате или друге материјале који се користе у сврху изборне кампање, те водити кампању на начин којим се нарушава полна равноправност.

Такође је забрањено постављање штампаног, писаног или било којег другог материјала у вези са изборном кампањом унутар или на зграде у којима су смјештени органи власти на свим нивоима, јавна предузећа, установе и мјесне заједнице, као и на вјерским објектима, јавним путевима и јавним површинама, односно, дозвољено је само на мјестима предвиђеним за постављање плаката и оглашавање.

Законом је забрањено ношење и показивање оружја на политичким скуповима, бирачким мјестима и њиховој околини, као и ометање скупова дугих политичких субјеката и подстицање других на такве активности.

Није дозвољено ни спречавање новинара да обављају свој посао у складу са правилима професије и изборним правилима, као ни лажно представљање у име било ког политичког субјекта.

Једна од законских забрана на коју ЦИК посебно скреће пажњу јесте кориштење језика који би некога могао навести или подстаћи на насиље или ширење мржње.

ЦИК истиче да има овлаштења да изрекне новчану казну до 10.000 КМ и уклони име кандидата са кандидатске листе ако се утврди да је лично одговоран за повреду закона или да поништи овјеру политичког субјекта.

Која ће од наведених санкција бити изречена зависи од тежине учињеног прекршаја као и учесталости, наводи се у саопштењу ЦИК-а.

У емисијама електронских медија ниједан политички субјект не може имати повлаштен положај у односу према другом, а званичници на свим нивоима власти који су кандидати на изборима не смију имати повлаштен положај према другим учесницима у изборном процесу.

Информисање о редовним активностима званичника на свим нивоима власти, према одредбама Изборног закона БиХ, допуштено је у оквиру информативних програма електронских медија, без навођења њихове кандидатуре на изборима и страначке припадности, кад год се ради о активностима које произилазе из законом утврђеног дјелокруга тијела којима припадају.

ЦИК БиХ је позвао политичке странке, кандидате и присталице политичких странака, коалиција, као и независне кандидате и њихове присталице, те запослене или на други начин ангажоване у изборној администрацији да се уздрже од изјава које дижу тензије и да воде фер изборну кампању.

ЦИК је позвао и представнике медија и бираче да дају допринос да кампања и цијели изборни процес протекну у демократском окружењу.

 

 

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520