-->

ПРЕДСТАВЉЕНИ ПЛАНОВИ ЗА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 150-ГОДИШЊИЦЕ НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ

09 jul 2024

У Парохијском дому код Саборног храма синоћ је одржан састанак представника Иницијативног одбора за обиљежавање 150 година од Невесињске пушке и високих званичника Републике Српске и Србије на којем су представљени планови за припему овог значајног историјског догађаја који је постао узор и инспирација слободарским народима широм свијета. Начелник општине Миленко Авдаловић, генерал Светко Ковач и пуковник Зоран Јањић информисали су министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Данијела Егића и државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Зорана Антића о досадашњем раду Иницијативног одбора и планираним активностима. Састанку су присуствовали и генерални колзул Републике Србије у Мостару Васо Гујић, предсједник Скупштине општине Невесиње Момчило Вукотић и свештеници Црквене општине Невесиње.

sastanak parohijski dom 2

Како је презентовано, планирано је да се сними документарни филм о Невесињској пушци са радним насловом „Нема малих народа“ и ураде репринт издања три књиге које би биле обједињене у једну под називом „Невесињске пушке – пуцањ који одјекује вијековима“. Већ ове године, током Великогоспојинског сабора у Биограду, требало би да буде обиљежено 150 година од доношења одлуке за подизање устанка. Поред тога, у плану је израда и постављање спомен табла на локацијама од посебног историјског значаја за устанак: Црква у Биограду, Ћетна пољана у Бишини, Градац у Крековима и цркве у Слату, Кифину Селу и Удрежњу. Покровитељ ових свечаности била би Општина Невесиње.

Централна свечаност обиљежавања великог јубилеја требало би да се одржи на Тргу слободе у Невесињу 9. јула 2025. године, а према замислима Иницијативног одбора у септембру наредне године у Београду би била приређена свечана академија чији би покровитељи били предсједници Републике Српске и Србије. Све ове активности пратиле би промоције, представљања на Радио-телевизији Србије и РТРС-у, израде поштанских марка на тему Невесињске пушке и предмета са логом устанка.

Министар Егић и државни секретар Антић потврдили су да ће предложене иницијативе и активности бити размотрене на наредним сједницама одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Српске и Србије и након тога понуђене владама на коначно усвајање.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520