-->

ШЕСТА СЈЕДНИЦА СО НЕВЕСИЊЕ: ОШТРЕ ДИСКУСИЈЕ О КРЕДИТУ, ЈЕДНОГЛАСНО О ПРОГРАМУ НАЧЕЛНИКА

05 maj 2017

Одборници Општинског парламента данас су већином гласова усвојили Одлуку о кредитном задужењу у износу од 3,5 милиона марака. У оквиру ове тачке дневног реда вођена је и најшира скупштинска дискусија.

В.д. начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић објаснила је да је кредитно задужење намијењено за покриће дефицита (588.000 КМ), рефинансирање постојећих кредита (1.693.468 КМ) и капиталне инвестиције (1.218.343 КМ). Према њеним ријечима, из претходне године остао је неисплаћени дио обавеза према добављачима и буџетским корисницима, субвенције пољопривредним произвођачима и студентске стипендије за три мјесеца. Планиране капиталне инвестиције из кредитних средстава су: реконструкција Спортске дворане и Кино сале, премјер катастра, парцелација пољопривредног земљишта и уређење паркинг прилаза образовним установама. Аргументе за и против кредитног задужења укрстили су СНСД и Социјалистичка партија са једне и СДС и ПДП са друге стране.

Опозиција је приговорила да није вријеме за узимање великих кредита и да је за капиталне инвестиције требало тражити партнере у ресорним министарствима Владе РС и међународним фондовима и донаторима. Сматрају да је и у оквиру буџета општине требало направити уштеде како би се измириле обавезе према добављачима. Из СНСД-а су узвратили да је претходна власт  створила дефицит, који се мора некако затворити. Сматрају да су сви разумни грађани за улагања у Спортску дворану и Кино салу. Подршку су добили од социјалиста који су нагласили да су услови за кредитирање сада много повољнији него раније и да то треба искористити да се привредницима врате дугови и крене у нове инвестиције.

Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да кредитно задужење не треба политизовати, наглашавајући да су планиране инвестиције у интересу свих грађана. Према његовим ријечима, одлука да се одмах иде у кредитно задужење иницирана је хитном потребом санације Спортске дворане за коју је више грађевинских стручњака оцијенило да не испуњава безбједносне услове за кориштење.

На данашњој сједници одборници су након краћих дискусија  једногласно усвојили завршни рачун за прошлу годину. Према подацима општинског Одјељења за финансије расходи су били већи од прихода за 341.295 КМ, а кумулативни дефицит закључно са 31. децембром 2016. године износио је 1.467.998 КМ.

И нови Нацрт Статута општине Невесиње, који је усаглашен са Законом о локалној самоуправи добио је једногласну подршку одборника. Овај документ ће бити упућен у јавну расправу након чега ће бити понуђена коначна верзија.

Приједлог Програма рада начелника општине и Општинске управе за 2017. усвојен је једногласно. Начелник општине Миленко Авдаловић рекао је да су одређена средства планирана за инвестиције, социјалне категорије, подстицаје, младе, мјесне заједнице и за уређење ужег градског језгра. Он је нагласио да је планирано и повећање финансијских средстава за подстицаје у пољопривреди, као и за санирање штета у пољопривреди, за студентске стипендије и изградњу Централног спомен обиљежја у Невесињу.

„Значајна средства биће уложена и у Пројекат за развој мјесних заједница који се проводи у сарадњи са УНДП-ом“, рекао је Авдаловић.

Од основних капиталних инвестиција начелник је истакао пројекат Реконструкција водоводног и канализационог система, који садржи изградњу пречистача питке воде, који се проводи у сарадњи са Министарством финансија у Влади РС и Европском инвестиционом банком.

Начелник Миленко Авдаловић рекао је и да се Пројекат Горњих хоризоната, односно ХЕ Дабар, проводи у пуном капацитету, а у току је изградња хидротунела.

Одборници су једногласно  усвојили и Извјештај о раду начелника општине и Општинске управе за 2016. годину.

6. sjednica7

На данашњој сједници Општинског парламента прихваћен је захтјев Епархије захумско-херцеговачке и приморске за уступање земљишта код Цркве Светог великомученика Георгија на Вјенчацу. Како је образложено, на овом простору би се након проведених археолошких истраживања приступило изради пројектне документације и ревитализацији и обнови овог средњовјековног града.

Одборници су дали сагласност  Мјесној борачкој организацији Зови До за изградњу споменика погинулим борцима у порти мјесне цркве „Свих светих“.

6.sjednica 8

На данашњем засједању одборници су поново изгласали повјерење досадашњем директору Дјечијег вртића „Света Евгенија царица Милица“ Милени Капор.

Скупштина је већином гласова донијела одлуке о именовању Одбора за градњу Централног спомен обиљежја  на Градском тргу и Организационог одбора „Невесињске олимпијаде“.

У извјештају ЈП Комус наводи се да највише проблема има са одлагањем смећа на депонију Бишина, лошу наплату потраживања,  док је нешто боља ситуација са возним парком. У плановима овог предузећа  за 2017. годину наводи се санација депонија и набавка контејнера.

У информацији о стању у области јавног превоза наглашено је да је приоритет општине обезбјеђење што квалитетнијег и безбједнијег превоза ученика. Као највећи проблеми у овој области наведени су  лоше стање путне мреже, недостатак паркинг простора у граду, мали број путника  и присуство нелегалних превозника.

6.sjednica 6

На 6. сједници Општинског парламента прихваћени су извјештаји о раду спортских клубова, удружења и организација који се финансирају из општинског буџета.

СЛАВЕНКА ГОЛИЈАНИН

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520