-->

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ТРИЛОГИЈЕ „БРДА ОД ПЕЛИНА“ ЈАСЕНКЕ ЛАЛОВИЋ

01 oktobar 2021

Народна библиотека Невесиње у сарадњи са Удружењем грађана „Мостови“ из Требиња, синоћ је у Градској галерији организовала промоцију трилогије „Брда од пелина“ црногорске књижевнице Јасенке Лаловић.

Романи „С ове банде моје горе“, „С оне банде моје горе“ и „Кастигуља“ доживјели су огромну популарност у свим земљама бивше Југославије.

Књиге прате судбину и улогу жене у црногорском друштву са свим обичајним, језичким и културолошким разноликостима у периоду између два свјетска рата, и један период после Другог свјетског рата.

kastigulja1

Aуторка трилогије истакла је да је након многобројних промоција одржаних по Републици Српској, Невесиње за њу веома значајна станица.

– Трилогија „Брда од пелина“ заокружује моју причу која је написана у наративу, и која се, са правом могу рећи не односи само на црногорску жену, него и на све жене са динарског подручја од Херцеговине, Далмације, Лике, Албаније, па и ширег подручја Балкана – појаснила је Лаловић.

Иако је почела да пише у својим педесетим годинама, она је поручила да никад није касно да радимо оно што волимо и оно у чему препознајемо своје биће.

– Сматрам да је жена, као тема у књижевности остала скрајнута и недовољно обрађивана. За мене је ова тема веома инспиративна и нисам никако могла да је оставим по страни, а да ли сам одрадила тај посао показаће вријеме – рекла је Лаловић.

Модератор промоције Љиљa Ивезић нагласила је да је језик којим су писане трилогије аутентичан, изворан и донекле близак нашем поднебљу.

– Многе заборављене ријечи измамиле су ми осмјех, јер су ме вратиле у дјетињство и подсјетиле ме на моју баку која их је често користила – носталгично је рекла Ивезић.

На крају Лаловић је рекла да је имала велику потребу да објасни да су црногорске жене мудре и достојанствене. Себе су тако позиционирале јер су биле свјесне да су оне стуб породице, и да сваку недаћу изнесу исправно до краја, без имало патетике.

Ова трилогија је повратак традицији, огњишту и човјековој души.

kastigulja2

kastigulja3

Верица Чупковић Авдаловић

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520