-->

У ЛУЦИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ФОРМИРАЊА ДРУГЕ ЛАКЕ БРИГАДЕ

15 april 2018

Светом литургијом, поменом погинулим борцима и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје у Луци, данас је обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. Бивши саборци су евоцирали успомене на ратне дане и судбоносне битке у којима су учествовали припадници ове војне формације.

Luka1

У Цркви успења пресвете Богородице служена је света литургија, а након тога и помен за све погинуле и умрле борце из Отаџбинског рата.

Свештеник Младен Чалија је истакао да су припадници бригаде поднијели велику жртву да би њихови потомци живјели слободно и достојанствено, као што је и Христос претрпио страдање да би људима омогућио вјечни живот.

Luka2

Код Спомен обиљежја на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила вијенце су положиле делације општина Невесиње и Источни Мостар, Републичке и Општинске борачке организације, Извиђачко-диверзантског вода, Удружења Коњичана РС и Равногорског покрета.

Luka10

Друга лака пјешадијска бригада током рата имала је зону одговорности од око 70 километара, од Живањског дола до Љубине на коњичко-невесињском ратишту.

Израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица. Први командант Одреда пуковник Душан Вукоје подсјетио је на специфичне околности у којима је настајала ова војна формација.

- Бригада је држала тежак терен и често прискакала у помоћ дугим јединицама Херцеговачког корпуса, али је читавог рата била на висини задатка - истакао је Вукоје.

Дејтон је избрисао зону одговорности Друге лаке бригаде, али успомене на ову специфичну војну формацију не блиједе и поред тога што се мали број Срба вратио на стара огњиишта.

̶ Треба да се вјечно клањамо именима уклесаним на Спомен обиљежје, јер су били спремни да се жртвују за слободу и своје најближе ̶ поручио је Вукоје.

Luka3

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Друга лака бригада имала велики значај у одбрани Херцеговине и читаве Републике Српске. Истичући храброст њених припадника Авдаловић је посебно указао на судбину Срба из Коњица који су са много жеље, ентузијазнма и пожртвовања бранили родну груду, да би послије рата били принуђени да живот наставе расути по читавом свијету.

Luka4

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац поручио је саборцима да не дозволе никакве подјеле, нагашавајући да су данас свима најпотребнији слога, разумијевање и мудрост како би се сачувала Република Српска.

Luka5

luka11

luka15

Luka18

luka7

Luka8

luka9

luka14

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520