-->

ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ – КЊИГА „ПРЕКО ПРАГА“ ЈЕ МОЈА ИСПОВИЈЕСТ

03 jul 2017

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је синоћ у Мостару да је књига "Преко прага" његова исповијест и да је настала из потребе да проговори о људским судбинама и мјестима која су на њега оставила посебан траг.

На синоћној промоцији у Мостару, владика Григорије је навео да се књига састоји од 23 приче које говоре о томе да је "човјек гдје год ходи и како год иде на неком прагу" и да је ствар у томе како ће прећи те прагове.

"Некада су ти прагови пуни радости, некада страшни и неиздрживи. Човјек не смије да стане док не дође до посљедњег прага - смрти, односно живота. Питање смрти и живота и докле ћемо стићи је питање којим ћу се бавити док сам жив", рекао је владика Григорије.

Он је навео да је његова књига "Преко прага" настајала дуго времена, односно да су неке приче написане прије много година, а неке недавно.

Владика Григорије је истакао да је изненађен реакцијама и бројем људи који су књигу прочитали иако је изашла прије два мјесеца.

"Реакције су такве да од академика, љекара, професора, радника, домаћица сви имају неки свој доживљај и у књизи налазе нешто себи блиско", каже владика Григорије.

На промоцији у Владичанском двору о књизи су говорили књижевник и професор из Сарајева Енес Карић, лексикограф и писац из Загреба Влахо Богишић и љекар и књижевник из Требиња Драган Ковач.

Grigorije2

Карић је рекао је да владика Григорије у књизи нуди дубооку хуманистичку поруку. "Он људе не дијели по националности, вјери и другим одређењима. Прва и најважнија подјела на коју он охрабрује и читаоце је да постоје људи и нељуди", рекао је Карић.

Ковач је оцијенио да се дио приповједака лакше чита и да су то сјећања владике на дјетињство, а како је владика старији улази се у туробније вријеме.

"У причама `Завала`, `Жива вода` и `Сакиб` владика показује изузетну храброст да каже оно што мисли о темама које су болне за сва три народа у БиХ који су прошли ратну катаклизму, чак и онда када то не иде у прилог његовог народа", каже Ковач.

Мостарској промоцији књиге присуствовао је велики број посјетилаца, међу којима су били представници власти, културног и јавног живота Мостара и Херцеговине.

Књига је изашла из штампе 28. априла, у издању београдске издавачке кућа "Лагуна", а до сада је промовисана само у Београду. За само два мјесеца доживјела је своје четврто издање.

Срна

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520