-->

НЕВЕСИЊСКА ОЛИМПИЈАДА НА ПРЕЛИМИНАРНОЈ ЛИСТИ ЗА УНЕСКО

01 jul 2017

Крсна слава, кошење у Купресу, Невесињска олимпијада, скокови са Старог моста у Мостару, мркоњићки ковачи, брање траве иве на Озрену, извођење севдалинке, али и поткивање јаја уврштени су у најновију прелиминарну листу нематеријалне баштине БиХ за заштиту УНЕСКО-а, пише ГЛАС СРПСКЕ.

Народни обичаји, културна и духовна традиција, као и природна богатства одувијек су најљепши дио сваке земље која по њима буде и позната па тако и БиХ, која тренутно има 18 кандидата на прелиминарној листи за које сматра да треба да буду заштићени као свјетска баштина.

Skakanje na mijeh 2

У Министарству цивилних послова БиХ кажу да су ову листу правили експерти из надлежних ентитетских министарстава и да је она и даље отворена за допуне.

- Да би неки елемент био номинован према УНЕСКО-у предуслов је да се налази на овој прелиминарној листи - истичу у министарству.

Подсјећају да је змијањски вез, као први елемент из БиХ, на репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства уписан 2014. године. Затим је, како наводе, предата и номинација за упис коњичког дрворезбарства. Очекују да би ове године на дневном реду Комитета за нематеријалну баштину УНЕСКО-а требало да буде номинација управо коњичког дрворезбарства, а догодине брање траве иве на Озрену.

Додају и да је крајем прошле године Државна комисија за сарадњу БиХ са УНЕСКО-ом разматрала и иницијативу за упис севдалинке на ову репрезентативну листу и подржала је уз препоруку да надлежно ентитетско министарство формира експертски тим који ће радити на припреми номинације.

- Такође, сада се припрема номинација Невесињске олимпијаде - истичу у министарству.

Potezanje konopa

Шеф Канцеларије УНЕСКО-а у БиХ Синиша Шешум рекао је да БиХ користи сваку прилику да промовише своју материјалну и нематеријалну културну баштину.

- Припремају се нове номинације и идућих пет година ће експерти из БиХ активно радити на изради номинацијских досијеа - казао је Шешум.

Директор Туристичке организације РС Нада Јовановић каже да и стећци у РС и БиХ треба да буду уврштени на ову листу.

- Желимо и да направимо два туристичка пута кроз културно-историјску баштину из римског периода. Један је пут соли који води кроз сјеверозападни дио РС поред ријеке Саве, а други је пут сребра од Сребренице до Дубровника. На тој рути најважнији је споменик културе у Скеланима, које су свјетски медији назвали "Помпеји на Дрини" - казала је она.

Јовановићева каже да, поред културног насљеђа, РС има богато и природно насљеђе.

- Ту су паркови природе, прашуме и ријеке - нагласила је и додала да све што се нађе на УНЕСКО-овој листи постаје препознатљиво широм свијета и прави мамац за туристе.

Gradska ulica tokom Olimpijade

Виши кустос етнолог у Музеју умјетности у Требињу и представник РС за нематеријално насљеђе Божана Ђузеловић истакла је да постављањем змијањског веза на УНЕСКО-ову листу он поново живи у правом смислу те ријечи.

- Све више је заинтересованих, првенствено жена и удружења која се баве заштитом наше традиције и који желе да праве мотиве змијањског веза - каже она и подсјећа да је позната глумица Моника Белучи као аутентичну успомену из Републике Српске и БиХ понијела управо змијањски вез.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520