-->

КИНЕЗИ ДОСТАВИЛИ ПОНУДУ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОЈЕКТА ХЕ "ДАБАР"

13 jul 2017

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са представницима кинеске компаније "CWE" - China International Water and Electric Corporation са којом је потписан Меморандум о разумијевању за ХЕ "Дабар" и друге ХЕ на Горњим Хоризонтима у Републици Српској, о могућностима финансирања пројекта изградње хидроелектране "Дабар".

Ђокић је истакао да су представници кинеске компаније "CWE" доставили конкретну понуду за финансирање 85 % пројекта изградње ХЕ “Дабар“, те да је веома значајно да су кинески партнери заинтересовани да учествују и у реализацији других енергетских пројеката у Републици Српској.

- Влада Републике Српске ће размотрити достављену понуду кинеске компаније и изјаснити се о оквирним условима, након што буду обављени детаљни разговори о овој понуди са представницима предузећа ХЕ “Дабар“, које је власник концесије за изградњу ХЕ Дабар“, рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је Република Српска већ уложила значајна финансијска средства за реализацију пројекта ХЕ “Дабар“, у оквиру чега су уговорени и започети радови на изградњи тунела и других објеката и подсјетио да овај пројекат представља један у низу великих енергетских пројеката којим ће бити знатно подстакнут развој енергетског сектора у Српској.

Представници кинеске компаније упознали су министра са могућностима кредитирања пројекта од стране „ЕXIM“ банке и других банака које нуде повољан пласман кредита, истичући да понуда коју су доставили представља најбољу техничку и комерцијалну понуду за пројекат изградње ХЕ “Дабар“ и да очекују успјешну сарадњу Кине и Републике Српске на реализацији наведеног пројекта.

ХЕ “Дабар“ припада систему хидроелектрана `Горњи хоризонти`. Инсталисана снага ХЕ “Дабар“ износи 159,15 МW, а вриједност инвестиције износи 352 милиона КМ.

Кинеска компанија једна је од водећих у свијету у области хидроенергије и до сада је инвестирала значајан дио капитала у енергетска подручја.

 

 

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520