SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс
-->

НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ ТРАСИРАЛЕ ПУТЕВЕ СЛОБОДЕ

09 jul 2017

Служењем парастоса херцеговачким устаницима и полагањем вијенаца код спомен обиљежја у Крековима данас је завршено обиљежавање манифестације  „Невесињске пушке“. Свечаностима су присуствовали високи републички званичници из Републике Српске и Србије, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Код Споменика невесињским устаницима у Крековима  служен  је парастос српским јунацима из Прве невесињске пушке. На овом историјском мјесту 1875. године  опаљене су  прве устаничке пушке  против вишевјековног турског освајача.

Krekovi1

Вијенце  код спомен обиљежја су положили изасланик предсједника Републике Српске Илија Таминџија, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, Скупштине Србије,Трећег пјешадијског РС пука, те представници удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата, општине Невесиње и потомци устаника.

Krekovi3

Krekovi4

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је  да су устанички хици испаљени на овом историјском мјесту прије 142 године промијенили карту тадашње Европе.

─ Храбри Херцеговци су и поред оскудице у храни и оружју започели устанак који је након 500 године владавине пољуљао Отоманско царство - рекао је Авдаловић. Он је додао да су Невесињци и у посљедњем Отаџбинском рату били инспирисани дјелом славних јунака из невесињских пушака.

Krekovi8

─ Окупили смо се да одамо помен најбољим српским синовима погинулим за слободу и да пошаљемо поруку младим генерацијама да се крећу путем који су за њих трасирали њихови преци ─ поручио је помоћник министра за рад и борачко-инвалдиску заштиту Републике Српске Душко Милуновић.

Krekovi5

Наглашавајући да је српски народ вијековима трагао за слободом народни посланик Вукота Говедарица поручио је да данас имамо разлога да будемо поносни на храбре устанике који су први упалили бакљу слободе.

̶  Овакве свечаности сви треба да обиљежавамо у заједништву без обзира на политичке различитости  ̶  рекао је Говедарица.

Krekovi6

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта рекао је да је Херцеговачки устанак остао трајни узор и инспирација многим генерацијама које су се бориле за слободу и правду.

̶  Народ овог  краја је у три невесињске пушке и посљедњем одбрамбено - отаџбинском рату поднио велику жртву показујући како се бори за част, слободу и достојанство  ̶  нагласио је Линта.

krekovi7

Наташа Глигорић, праунука чувеног харамбаше  Перa Тунгуза, рекла је да је у рукама њеног претка пукла прва невесињска пушка 1875. године када је са четом устаника пресрео турски караван и када су добили прву битку.

─ Њихово родољубље била је љубав према своме, а никако мржња према другима. Срби на овим просторима нису били освајачи већ су чували свој дом, породицу, вјеру и борили се против окупатора ─ напоменула је Глигорићева.

Манифестацију „Невесињске пушке“ организовали су Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, Општина Невесиње, Републичка и Општинска борачка организација.

Krekovi10

 

JU Centar za informisanje i kulturu
Radio Nevesinje

Kontakt info

Nemanjića b.b.,88280 Nevesinje
Republika Srpska

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Matični broj: 01805053
Rj.suda: RU-1-264-00
ID broj : 4401396050004
PDV broj: 401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520

Main Menu