-->

НЕВЕСИЊСКЕ ПУШКЕ УКРАС И ПОНОС СРПСКОГ НАРОДА

08 jul 2017

У организацији Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова,Општине Невесиње и Борачке организације РС данас је почело дводневно обиљежавање устанака у Херцеговини познатих као „Невесињске пушке“. Свечаностима присуствују високи званичници Републике Српске и Србије, народни посланици, представници борачких организација, потомци невесињских устаника и бројни гости.

Puska5

Обиљежавање „Невесињских пушака“ почело је поменом у Цркви успења пресвете Богородице у Биограду. Код овог православног храма 1874. године донесена је одлука да се подигне устанак против Отоманског царства. Прије тога представници Општинске борачке организације  обишли су спомен обиљежја на Грепку и Моринама, у Кифину Селу, Дрежњу и Трусини.

У Великој сали општине Невесиње одржана је вечана академија.

Предсједник Одбора Владе РС за његовање традиције ослободилачких ратова, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, Миленко Савановић поручио је да српски народ мора остати јединствен када су у питању национални интереси.

̶  Са поносом и достојанством млађе генерације морамо подјећати на славну историју, али их и упозоравати  какве све посљедице могу изазвати подјеле у српском националном корпусу - истакао је Савановић.

Он је додао да су манифестације попут „Невесињских пушака“ прилика да се сјетимо славних људи из херцеговачког краја који су ношени идејом слободе стали пред свој народ  и постали јунаци свог времена.

Puska6

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Народној скупштини Републике Србије  Миодраг Линта рекао је да је Прва невесињска пушка најзначајнији догађај у историји српског народа у другој половини 19. вијека. Он је нагласио да је Херцеговачки устанак  изњедрио крупна историјска имена и велике јунаке који су остали трајно уписани у историју српског народа.

Puska2

Начелник иопштине Миленко Авдаловић подсјетио је на херојство и патриотизам  Невесињаца  током бурне историје, наглашавајући да је права круна свих Невесињских пушака Република Српска. Он је изразио задовољство што је овогодишње овиљежавање значајних датума из историје невесињског краја заједничка манифестација Републике Српске и Србије.

Puska3

Потпредсједник Борачке организације РС Војин Гушић рекао је да су историчари дали поврду да су Невесињци три пута у посљедњих вијек и по први у Европи стали на пут угњетачима. Он је изразио наду да ће Трећа невесињска пушка из 1941. године ускоро ући и у школске уџбенике у Србији и Републици Српској.

Puska4

У културно-умјетничком програму наступили су мушка пјевачка група КУД-а „Невесиње“,Етно група „Свети Димитрије“, народни гуслар Мирослав Самарџић, вокална солисткиња Јелена Грубачић и пјесникиње Милица Радовановић и Анжелика Николина Кучинар.

Puska9

Другог дана манифестације код Споменика невесињским устаницима у Крековима  сутра у 10 часова биће служен парастос, а након тога ће републичке и општинске делегације положити вијенце.

Најављена су и такмичења у соколским дисциплинама.

Потомци невесињских устаника више од једног вијека окупљају у Крековима  да би се присјетили храбрости јунака који су се одважили да се супроставе тада највећој свјетској сили - турској царевини. 

Puska12

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520