-->

У НЕВЕСИЊУ ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ МИТРОВДАНА

07 novembar 2019

Обиљежавање Митровдана у Невесињу почело је парастосом и поменом погинулим борцима на Централном спомен обиљежју бораца Херцеговине на Гвозду.

Помен је служио умировљени владика Атанасије са локалним свештенством, а вијенце су положили представници Општинске борачке организације Невесиње, Општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, Ратних ветерана Невесиња  и Општине Невесиње.

Митровданске свечаности настављене су округлим столом, који је у Великој сали општине Невесиње приредила Организација старјешина Војске РС на тему „Митровданске битке Невесињске бригаде – симбол одбране источне Херцеговине и Републике Српске“.

У име Општинског одбора Организације старјешина Војске РС Невесиње присутне је поздравио пуковник Радован Радојичић и укратко представио зборник радова са свим темама о којима је било ријечи на округлом столу.

– Овај зборник припремили су еминентни учесници рата, са циљем да остане трајна успомена на двије велике битке Невесињске бригаде и да буде историјски приручник за младе генерације и поука како се воли и брани своја отаџбина и народ – изјавио је Радојичић.

О политичкој и војној ситуацији у БиХ непосредно пред избијање ратних сукоба, формирању Невесињске бригаде и Херцеговачког корпуса, Првој и Другој Митровданској бици, улози Друге лаке бригаде, садејству полиције, цивилне власти и ратне болнице и другим темама реферате су припремили директни учесници посљедњег рата − старјешине, љекари, представници цивилних власти.

О улози и значају Српске православне цркве у Одбрамбено-отаџбинском рату причао је умировљени владика Атанасије. Евоцирајући успомене на ратни период, владика је присутне подсјетио да је црква поред моралне, пружала и материјалну подршку становништву. У свом излагању, осврнуо се и на обилазак српских светиња током ратних дејстава, нарочито на посјету Саборном храму у Мостару.

Академик и предсједник Републичке организације старјешина Владимир Лукић говорио је на тему „Политичка ситуација у БиХ и Републици Српској од 1991. године до краја 1992. године“, коју је припремио заједно са проф. др Слободаном Жупљанином.

О војној ситуацији у БиХ и Републици Српској током ратних дејстава и формирању Војске Републике Српске говорио је проф. др Милован Милутиновић.

Пуковник Зоран Јањић подсјетио је на формирање Невесињске бригаде и њену улогу у одбрамбено – отаџбинском рату.

Историчар Драга Мастиловић казивао је о историјском контексту деведесетих година на овим просторима.

Он је поручио да на националном нивоу треба пронаћи консензус и начин да се омладина задржи на подручју РС, како не би биле узалудне милионске жртве које су Срби дали да би се одржали на просторима западно од ријеке Дрине.

Проф. др Милош Шолаја презентовао је реферат о улози медија у одбрамбено – отаџбинском рату и њиховим заслугама за представљање праведне борбе РС и њене војске.

Стихове су говорили пјесници Божо Кијац и Јован Братић.

.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520