-->

УРУЧЕНА ОДЛИКОВАЊА И ИСКАЗАНА ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА НЕВЕСИЊА

07 novembar 2019
Изасланик предсједника Републике Српске Милорад Којић уручио је вечерас у Невесињу постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске. Којић је у оквиру Митровданских свечаности уручио осам  Медаља заслуга за народ за погинуле борце из Билеће, Гацка, Алексинца, Суботице, Руме и Зрењанина.
Одликовања су додијељена указом предсједнице РС Жељке Цвијановић на иницијативу Борачке организације РС и Организације породица погинулих бораца и несталих цивила РС.
 
prijem4
Ненад Граовац из Зрењанина примио је одликовање за погинулог сина. Осјећа се тужно, али му је пуно срце пријемом Невесињаца и указаним поштовањем. Фасциниран је и Спомеником слободе наглашавајући да је то примјер како се чува успомена на погинуле борце.
– Ово је одлика правих људи, истинских домаћина, симбола српства – истакао је  Граовац. 
Изасланик предсједника РС Милорад Којић рекао је да је да је ове године додијељено 130 постхумних одликовања породицама погинулих бораца. 
– Наставићемо са уручивањем одликовања све док се сваком српском борцу не укаже захвалнст и дужно поштовање – рекао је Којић.
 
prijem24
Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Невесиње у рату поднијело велику жртву, а да су у најдубљем сјећању остале Митровданске битке. 
– Митровдан је дан нашег страдања, али и наше побједе. Данас се морамо борити за неке нове побједе да би генерације које долазе живјеле у миру и просперитету и бољој Републици Српској  – истакао је Авдаловић.
 
Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац нагласио је да никада не смијемо заборавити јунаке који су бранили част и слободу отаџбине. Он је рекао да његова осјећања поводом Митровдана помијешана. 
 
Радостан сам што живимо у миру у слободној Републици Српској, али и тужан због тога што је цијена слободе скупо плаћена са 683 хероја, што је око седам садашњих генерација Невесиња – истакао је Шиповац.
 
Митровдан је стална инспирација пјесницима који стиховима чувају сјећање на херојску борбу, чојство и јунаштво.
Стихове су говорили Ратомир Мијановић и Јован Братић, а потом су  невесињске ученице Ана Стајић и Јана Радовановић прочитале своје радове на тему Митровдана. У програму је наступила и Етно група „Свети Димитрије“.
 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520