-->

ЗАВИЧАЈНО И ДУХОВНО САБРАЊЕ НА ЗИЈЕМЉИМА

01 septembar 2024

Традиционални сабор на Зијемљима окупио је данас велики број мјештана, гостију и људи који вуку корјене из овог херцеговачког мјеста. Зијемељци, ма гдје год живјели радо се окупљају сваког првог викенда у септембру, јер је то јединствена прилика да се виде са својим ближњима, обиђу гробове и упале свијеће за упокојене сроднике.

z2

Свету архијерејску литургију служио је митрополит захумско – херцеговачи и стонско – приморски Димитрије уз саслужење свештеника Небојше Радића и ђакона Дејана Ивановића. Након богослужења и свете тајне причешћа, код Спомен обиљежја погинулих бораца у протеклом отаџбинском рату одржан је парастос, а потомци погинулих бораца и представници општине Источни Мостар положили су цвијеће.

У надахнутој бесједи митрополит Димитрије поручио је да треба да пазимо једни на друге, да пазимо како живимо, и да тако примјером укажемо нашој дјеци каква треба да буду. Он је додао да вјера постоји како би се распон између Бога и људи премостио.

- Треба да љубимо Бога и своје ближње, да се молимо и постимо, јер једини пут до Господа је вјера жива, јеванђељска. Лијепо је служити Богу на овом мјесту, ово је најљепши храм који нам је Бог оставио, окружен овим планинама као природним амфитеатром - истакао је Димитрије.

z tel6

За Светозара Вучића данас је посебан дан, јер је крштена његова трогодишња кћерка Теодора. Он са супругом и четири дјевојчице живи на Зијемљима, и сваке године радо ишчекује овај дан, јер како каже то је ријетка прилика да се види са својом родбином и пријатељима.

– Срећан сам што се данас окупио велики број људи, а за мене и моју породицу велика је част што је митрополит Димитрије обавио свету тајну кршења наше дјевојчице - нагласио је Вучић.

Начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран истакао је да је ово веома значајан дан за све људе који корјене вуку из овог мјеста, а о томе свједочи велики број окупљених који су данас дошли на Зијемља.

– Ми ово доживљавамо као своју другу крсну славу, и радо долазимо да обиљежимо овај дан – рекао је Сјеран.

Он је најавио да ће уз помоћ влада Републике Српске и Србије бити настављено асфалтирање путева на Зијемаљима.

z tel3

Академски сликар и иконописац Драго Вучић из Билеће рекао је да радо посјећује ово мјесто, у коме је провео велики дио свога живота.

– Овдје је моја дједовина и са очеве, и са мајчине стране. Велика ми је радост што сам данас на Зијемљима, јер из овог мјеста носим најљепше успомене које су дубоко урезане у моје срце - носталгично прича Вучић.

Да је љубав према завичају велика потврђује и Милорад Антељ који је дошао из Београда да присуствује данашњем дружењу.

– Након рата животни пут ме одвео у Србију, али користим сваку прилику да дођем на Зијемља, јер волим ово мјесто и ове људе. Миграције су училе своје и има нас на свим континентима, а ја се трудим да одржавам везе са својим братственицима и ово прилика за то – каже Антељ.

z tel2

Побједник 14. Меморијалног турнира у малом фудбалу је екипа Кафе „Ђера“, а друго мјесто припало је екипи Уно бенд. Награде је обезбиједила Општина Источни Мостар.

z30

z21

z23

z24

z10

z6

z7

z28

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520