-->

СПЕЦИЈАЛИТЕТ КОЈИ ТРАЖЕ И У ДУБРОВНИКУ: КАКО СЕ ПРАВИ СИР ИЗ МЈЕШИНЕ НА МОРИНАМА У ХЕРЦЕГОВИНИ

03 jul 2024

На обронцима Морина, гдје су зиме сурове, без струје и воде, Саво Спремо (43) производи чувени херцеговачки сир из мјешине.

Спремо свако јутро сам музе око 300 оваца, а узгаја укупно 630, својих и туђих да би годишње произвео до двије тоне сира.

Саво, од маја до септембра сваке године док борави на овим пашњацима, устаје у цик зоре да би стигао да измузе овце од којих свако јутро добије око 110 литара млијека.

Најпопуларнији производ који прави је сир из мјешине, специјалитет добро познат који се најбоље слаже, знају љубитељи хране, уз кромпир поле. Овдје се такође прави и познат сир "шкрипавац".

Сам процес производње сира захтијева много времена и посла, од саме припреме мјешине (кожа одеране животиње која се препарира уз помоћ соли и зашије) до сирења. Годишње прода од 45-50 мјешина сира које су тешке до 50 килограма. Један килограм сира кошта 22 КМ, а младог 15 КМ.

„Некако успијевам да стигнем, некад останем до касно у ноћ док све завршим“, прича Спремо.

За свој сир има сталне муштерије, а највише их је из Невесиња, Калиновика, Мостара па чак и Дубровника, а који су навикли на добар и препознатљив укус његових домаћих производа.

savo spremo sir

Како се прави сир?

"Млијеко проциједим,успем у лонац да одстоји. Кад се почне сирити ставим га на шпорет да се загрије једно 15-ак минута на око 35 степени. Затим оциједим сурутку, а сир иде на цијеђење од јутра до увече. Онда га ставим у бачву, па послије једно четири дана иде у мјешину гдје стоји минимум мјесец и по дана", појашњава домаћин док сипа на дегустацију и своју домаћу ракију.

Са својом породицом дошао је у ове крајеве 2002. године са 18 година, а породичним послом је наставио да се бави. Бројне препреке и недостатак основних услова за живот као што су струја или телефонске везе, успио је превазићи уз помоћ соларних панела што му је донекле олакшало посао.

"У Невесињу смо живјели, имало се слабо пара. Купили смо ово имање и стоку. Мама и тата су умрли, сестра се удала, а ја сам наставио с овим да се бавим", испричао је Саво Спремо.

Када је посао кренуо запослио је Радоју који му већ осам година помаже око бриге о стоци.

Иако живи у неприступачном мјесту о његовом гостопримству се надалеко чуло, па му скоро свако вече свраћају муштерије или понеки пролазници, а своју колибу никад не закључава.

"Некад затекнем више него што сам оставио. Овдје нема људи, може се десити да се некоме поквари ауто, а увијек може овдје да преспава".

Поред оваца, има још осам крава чије млијеко такође користи за сир у комбинацији са овчијим. Преко зиме овце враћа њиховим власницима, а остали дио године проводи у Невесињу гдје има породичну кућу и трговину у којој продаје свој сир.

savo sir1

МОНДО БиХ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520