-->

ФЗО У ПОТПУНОСТИ ФИНАНСИРА ХИТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ

04 jun 2024

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у потпуности финансира хитну здравствену заштиту у службама хитне помоћи за цјелокупно становништво - осигуране и неосигуране грађане, што значи да су ослобођени и плаћања партиципације, саопштено је из Фонда.

У саопштењу се наглашава да се хитна здравствена заштита уговара за сво становништво, те је Фонд финансира у потпуности.

- Уколико се деси да се наплати партиципација или пуна цијена услуге у хитним случајевима, осигураник има могућност да поднесе захтјев за рефундацију трошкова, али и да поднесе пријаву повреде права како би контролори Фонда могли да утврде због чега је услуга наплаћена - наводи се у саопштењу.

Из Фонда позивају грађане да користе све механизме предвиђене за заштиту права, попут пријаве повреде права не само када је ријеч о евентуално наплаћеној партиципацији у хитним случајевима, него и уколико сматрају да се неко од законом дефинисаних права не поштује у пракси.

- Пријаве повреде права су конкретни инструменти заштите интереса осигураних лица и начини да контролори Фонда утврде да ли је у здравственој установи дошло до кршења права. Осигураници увијек могу да контактирају и заштитнике права осигураних лица у свим филијалама Фонда уколико сумњају да је прекршено неко њихово право из здравственог осигурања или уколико им је потребна информација, савјет и слично - наводи се у саопштењу.

Фонд здравственог осигурања припремио је и измјене Правилника о поступку кориштења здравствене заштите у Републици Српској којим се дефинишу и рокови важења упутница за болничко лијечење које прописују љекари у службама хитне помоћи или доктори медицине из специјалистичко-консулативне здравствене заштите.

- Тако су сада предложеним измјенама рокови важења ових упутница, које се издају у хитним ситуацијама, 24 часа, док и даље упутница коју је издао породични доктор за болничко лијечење важи 30 дана - наводе из Фонда.

Приједлог правилника који предвиђа ове измјене усвојио је недавно и Управни одбор Фонда здравственог осигурања, а требало би да ступи на снагу осмог дана од објаве у Службеном гласнику Српске.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520