-->

ТРАДИЦИОНАЛНО САБОРОВАЊЕ НА ЗИЈЕМЉИМА

03 septembar 2017

На Зијемљима је данас одржан традиционални народни сабор који је окупио велики број мјештана, гостију и људи коју вуку коријене из овог планинског херцеговачког мјеста. Ни лоше временске прилике нису омеле Зијемаљце да присуствују богослужењима, поразговарају са пријатељима и оживе сјећања на претке који су на ове просторе населили прије два вијека.

Свету литургију у Цркви светих мученика служио је свештеник  Небојша Радић. Након богослужења, код Спомен обиљежја погинулих бораца у протеклом отаџбинском рату одржан је парастос, а делегација општине Источни Мостар положила је цвијеће.

Zijemlja 12

Сабор на Зијемљима уз краће прекиде  одржава се прве недјеље након Велике Госпојине  више од једног вијека. Мјештани су се након напорних радова око сакупљања љетине састајали да поразговарају са пријатељима, запјевају и надмећу у соколским дисциплинама. И током данашњег саборовања Зијемаљци су са наглашеним емоције  причали о завичају и присјећали се некадашњих времена.

Zijemlja 13

Zijemlja 15

Zijemlja 30

Универзитетског професора Мила Рачића животни путеви одвели давно су из родног краја, али Зијемља није заборавио и сваку прилику користи да наврати у завичај. Каже да су његови братственици јуче обиљежили 200 година од досељавања на ове просторе.

− Ово је за нас важан догађај који свједочи о нашој традицији и ми се сваке године састајемо прве недјеље након Велике Госпојине да присуствујемо литургији и одамо почаст преминулим и погинулим сродницима – наглашава Рачић. Подсјећа да су Зијемља након Другог свјетског рата имала преко 1.000 становника који су солидно живјели од сточарства, земљорадње и експлоатације шуме. Касније су се раселили по читавом свијету, али завичај нису заборавили. Многи од њих постали су угледни  високообразовани људи и бинисмени. Сви они одмор за душу најрадије траже управо на Зијемљима.

Zijemlja 14

Zijemlja 19

Спортски дио свечаности био је у знаку Госпојинског меморијалног турнира у малом фудбалу. Побједник у сениорској конкуренцији  је  „Кафаница“ која је у финалу поразила екипу „4 плус 1“. У пионирском финалу састав Фаст фуд „Буцко“ био је бољи од екипе "NO NIME".  Организатор турнира  Општина Источни Мостар за побједнике је обезбиједила вриједне новчане награде.

Zijemlja t1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520