-->

МРКОЊИЋИ ПРОСЛАВИЛИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТРОШКОГ

12 maj 2024

И ове године, празник Светог Василија Тврдошког и Острошког Чудотворца у свечевом родном селу Мркоњићи окупио је велики број вјерника.

Kолоне људи пристизале су од раних јутарњих часова да би се окупили око Цркве Светог Василија, смјештене испод старог стабла кошћеле, за које се тврди да потиче из доба светитеља и да би присуствовали Светој архијерејској литургији коју је предводио епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

„Тајна испосника је да не иду у исповједаоницу да себе спасу, већ да се моле за цијели свијет. Замислите колико се молио Свети Василије за нас и колика су његова чуда. И колико је увијек уз нас, а како смо благословени да имамо прилику да му се молимо да нам помогне. Уједно, ми сваке недјеље имамо прилику да се дотакнемо и самог Бога, кроз Свето причешће. Има једна дивна молитва ‘Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног’. Том молитвом пулсирало је срце нашег светитеља. Тако треба да се и ми молимо, не само на овој литургији него да сваки дан до наредне литургије у нашим устима буде молитва, покајање, милосрђе и да никада не заборавимо да само гријех који није окајан, остаје гријех. Имамо благослов да се исправљамо кроз Свету тајну покајања, имамо благослов да можемо прићи мајци Светог Василија да се помолимо и поклонимо, имамо прилику да се молимо нашем Светом Василију под Острогом и у нашем срцу“, бесједио је владика Димитрије и додао да је занимљива реченица игумана манастира Острог оца Сергија да увијек када осјети да није достојан да се помоли Светом Василију, он оде код његове мајке и затражи помоћ.

Један од најстаријих мјештана села Мркоњићи је Јово Лучић.

„Сада Мркоњићи имају све, што некада није било, добили су цркву, конак и гради се још, али у селу нема народа као што је раније било. Kада сам јутрос ишао према Мркоњићима и видио ову младост и колоне људи, одмах ми се живот продужи”, рекао је Лучић.

Mrkonjici 2

У порти храма, уприличено је проглашење побједника дјечијег књижевног конкурса „Стазама Светог Василија“, празнична приредба ученика Основне школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“ и хуманитарни световасилијевски базар веза.  

Дјечији књижевни конкурс на тему „Стазама Светог Василија“, за дјецу старијег основношколског и средњошколског узраста, направљен је са циљем очувања предања и вриједности хришћанског богољубља и човекољубља Светог Василија Острошког и Тврдошког у нашем народу, али и очувања традиције његовања лијепе ријечи и умјетничког израза у писаној ријечи.

Добитник прве награде у категорији основних школа је Лана Делић из Билећ, друго мјесто припало је Анастасији Ивељи из Требиња, а треће Стефану Драпићу из Требиња.

У категорији средњих школа, прво мјесто освојила је Милица Макитан из Требиња, друго Огњен Бошковић из Гацка, а треће мјесто Димитрије Вукоје из Билеће.

Манифестација „Дани Светог Василија“ биће завршена концертом етно-групе „Kалем“ у порти Саборног храма, од 20 часова. У случају лоших временских прилика, концерт ће бити одржан у Музеју Херцеговине.

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520