-->

ХРАМ ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ПРЕБИЛОВЦИМА ПРОСЛАВИО СЛАВУ

07 maj 2024

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је на Васкрсни уторак свету литургију у храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима који је данас прославио своју крсну славу.

На литургији у Пребиловцима владици су саслуживали свештеници херцеговачки.

20240507 094847

Владика Димитрије казао је да су Свети мученици који су у Пребиловцима, близу нама и Богу и да то видимо оком вјере.

“Бог никога и ништа не заборавља. Нити једну сузу људску. Ми оком вјере видимо да је само мртво оно што је дотакнуто гријехом и што је остало у гријеху, лажи, мржњи и злочину. Било шта од тога ће васкрснути, али васкрснути за суд, а за живот да би се васкрсло треба да буде из духа, љубави, свјетлости као Господ”, рекао је владика Димитрије додајући да тама нестаје онда када дође свјетлост.

“Када дође милост божија онда свака туга и немилост ишчезава. Зато ми као народ Божји, црква Божија и народ православни имамо перспективу док год се држимо Христа васкрслог и док нисмо на страни зла или направимо компромис па макар какве разлоге да имамо”, рекао је владика.

Додаје да се историја креће и пролази, да смо некада многобројнији, да некада страдамо, али док се држимо Бога да има наде за нас.

“Има свјетлости за нас и наде за нашу дјецу. Ми Срби морамо се држати добра и љубави Божије ако мислимо да имамо перспективу. Ово све пролази, хука и проблеми и разоноде. Ратови су само материјализација наших унутрашњих ратова и наше мржње за коју се нисмо постарали, презира и неотворености за Бога. Манифестација тога је рат. Док се не постарамо за наша срца Господ их неће населити”, поручио је владика.

Владика поручује да Господ чека и да никада наша срца неће отворити на силу.

“Бог је љубав и не жели на силу спасити већ оне који то хоће и желе. Како може бити љубав без слободне воље. Љубав је акт слободе и Бог куца на врата нашег срца, а ђаво је насиље и сила. Када је помисао која у срцу изазива немир, тјескобу или мрак пазите па чак имали и добре помисли. Боље је да много шта пропадне али да спасимо душу, “поручио је владика.

Он наглашава да је важно живјети хришћански живот и живјети са љубављу и у љубави према једни другима.

Слави у Пребиловцима присуствовао је велики број вјерника из цијеле Херцеговине међу којима и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, као и прослављена српска одбојкашица и репрезентативка Србије Тијана Бошковић са породицом.

20240507 105356

Топ портал

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520