-->

ДАНИ СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ТВРДОШКОГ И ОСТРОШКОГ ОД 9. ДО 12. МАЈА

18 april 2024

Дани Светог Василија Тврдошког и Острошког у Требињу  биће одржани од 9. до 12. маја, уз мноштво духовних и културно-умјетничких садржаја.

Како је наведено у програму, циљ ове манифестације је слојевито обиљежавање великог празника али и препознавање, обнављање и добоко утемељење свих племенитих богочовјечанских вриједности личности Светог Василија у нашем народном бићу.

Првог дана манифестације, у четвртак, 9. маја, у порти Саборног храма Светог Преображења Господњег, биће уприличено свечано отварање у оквиру кога ће, како је најављено, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије одржати поздравно слово. Биће приређен и наступ Хора Свете Анастасије Српске, који ће извести одабране нумере из опуса црквеног и српског народног насљеђа.

У наставку програма, биће уприличен Разговор са братством Манастира Острог, а гост је архимандрит Сергије (Рекић), игуман свете острошке обитељи, који ће водити духовни разговор на актуелну тему празника, житија Светог Василија и живота манастира кроз историју и данас.

Другог дана, у петак, 10. маја, у Музеју Херцеговине, биће промовисана  издања издавачких делатности „Свевиђе“ и „Видослов“.

О књизи „Писма 1947-1955. Шмеман-Флоровски“ у издању „Свевиђа“ говориће протојереј-ставрофор Слободан Јокић, главни уредник издавача.

Штампано у издању „Видослова“, дjело „Прича о хришћанству – историја 2000 година хришћанске вјере“ аутора Дејвида Бентли Харта, православног теолога, реномираног писца и универзитетског професора, представиће протојереј ставрофор Дражен Тупањанин, аутор превода и члан уређивачког одбора издавача.

Након промоције, у порти Саборног храма, публика ће имати прилику да ужива у опери "Деспот Стефан", која је написана у оквиру пројекта Министарства културе Републике Србије, а за коју је блаженопочивши владика Атанасије Јевтић, урадио преглед и рецензију либрета опере 2019. године. Оперу изводе реномирани оперски умјетници оперског студија Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду, у концертном извођењу, уз клавирску пратњу пијанисте Народног позоришта у Београду.

У суботу, 11. маја, након празничне вечерње службе у порти Саборног храма, у Културном центру, ће бити изведен концерт црквених хорова „Свети Апостол и јевађелиста Марко“ из Подгорице и „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња.

На дан Светог Василија, у недјељу, 12. маја, послије Свете архијерејске литургије у Храму Светог Василија, у Мркоњићима, родном мјесту светитеља, биће преређен богат програм.

Након проглашења побједника Дјечијег књижевног конкурса „Стазама Светог Василија“, биће свечана празнична приредба Основне школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, те Хуманитарни световасилијевски базар веза.

 „Са благословом Епископа Димитрија, дјечији књижевни конкурс за дјецу старијег основношколског и средњошколског узраста, отворен је до 1. маја 2024. године. Циљ конкурса је очување предања и вриједности хришћанског богољубља и човекољубља Светог Василија у нашем народу, али и наставак традиције његовања љепоте живе ријечи и умјетничког књижевног израза на нашим просторима“, подсјећају у епархији.

Посљедње свечане вечери манифестације, у порти Саборног храма, публици ће се представити етно састав „Калем“, извођењем традиционалне музике балканских простора, одјевене у ново извођачко рухо.

Организатори Дана Светог Василија Тврдошког и Острошког су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње.

 

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520