-->

ФОНД ПИО: ПОЗИВ ОСИГУРАНИЦИМА ЗА КОМПЛЕТИРАЊЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПЕНЗИЈУ

03 april 2024

У циљу ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију, Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске позивао је све осигуранике, који у току 2024. и 2025. године испуњавају услове за стицање права на старосну пензију, да се обрате у најближу по-словницу Фонда, према мјесту пребивалишта, ради комплетирања документације и ажурира-ња података битних за поступак рјешавања о праву на пензију.

- Користимо се приликом да позовемо осигуранике да, заједно са Фондом, правовремено запо-чну поступак обезбеђење недостајуће документације и података у матичној евиденцији осигу-раника, како би, када испуне услове, закључe радни однос и поднесу захјев за остваривање права на пензију, Фонд управни поступак могао провести ефикасно и у што краћем року - наводи се у саопштењу.

На овакав начин, како су навели, уз правовремену сарадњу осигураника и Фонда ефикасност и ефективност стручне службе Фонда у провођењу управног поступка била би на веома високом нивоу, а тиме и задовољство корисника услугама Фонда у овом случају, осигураника.

- Осигураницима се препоручује да приликом доласка у најближу пословницу Фонда понесу расположиву документацију као што су: радна књижица или фотокопија исте, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем (бенефицирани стаж), потврду стажа из других држава ако је иста претходно прибављена, као и друге доказе о стажу које осигураник посједује - наводе у Фонду.

Услови под којима осигураник у 2024. години може остварити право на старосну пензију:

Жена: - 65 година живота и 15 година стажа осигурања

   - 59 година и 8 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа

   - 57 година и 8 мјесеца живота и 35 година стажа осигурања

Мушкарац: - 65 година живота и 15 година стажа осигурања

- 59 година и 8 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа

Благовремено комплетирање документације осигуранику ће омогућити остваривање права у року од 7-15 дана, што је знатно краће од законом прописаног рока од два мјесеца.

- Ово се нарочито односи на осигуранике који су један период свог радног вијека провели ван територије Републике Српске за који је потребно обезбиједити потврду стажа из иностранства или Федерације БиХ. Без обезбјеђења ове потврде стажа Фонд не може приступити рјешавању таквих захтјева све до комплетирања документације са тим веома важним документом, који је услов за рјешавање о праву на пензију - истиче се.

Стога, из наведених разлога, Фонд апелује на све осигуранике, који у овој години стичу услове за остваривање права на старосну пензију, да се јаве у најближу пословницу Фонда, према мјесту пребивалишта, како би започели и правовремено окончали поступак комплетирања документације потребне за поступак рјешавања о праву на старосну пензију, након што захтјев осигураника буде поднесен.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520