-->

МЛАДИ ИЗ МОСТАРА И НЕВЕСИЊА ОЧИСТИЛИ МОСТАРСКО ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ

31 mart 2024

Црквена општина Мостар данас је организовала акцију чишћења православних гробља у Мостару у којој су учествовали млади Мостарци, а велики број младих стигао је из Невесиња.

Након свете литургије одржане у Старој цркви у Мостару, млади су се упутили на локације Старог православног гробља изнад Старе цркве у Мостару, Пашиновачког гробља и Бјелушинског гробља.

kojic

Старешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић захвалио је омладини из Невесиња, ученицима и младима окупљенима у Фондацији „Свети Вукашин“, а младима из Мостара из школе Просвјетина и Клуба српске омладине „Божури“. који су се радо одазвали и окупили да очисте гробља на којима су сахрањени наши преци и наши славни сународници.

„Невесиње и Мостар имају традицију пријатељства и то се показало данас. Ово није само акција чишћења гробља, већ и акција дружења, зближавања, стварања нових пријатељстава. У нашој хришћанској вери свесни смо да наши покојници нису умрли, већ да живе у Царству небеском и да ћемо се са њима сретати и радовати, а као наша задужбина нашим великанима чинимо и ову акцију чишћења запуштено гробље, део који овдашњи народ не живи у оном броју у коме је живео и не посећује његове гробове, као и немар институција и непризнавање православног гробља као дела културног наслеђа града Мостара“, казао је Којић.

Мостарски свештеник Марко Гојачић истакао је да је велико задовољство што су млади Невесињци дошли да подрже акцију у Мостару. „Гробља су слика свих нас, делови историје. Наша гробља овдје су слика славне баштине Мостара. На овим гробљима сахрањени су људи који су овде живели и стварали заједницу, као што су Алекса Шантић, Светозар Ћоровић, многи свештеници који су овде оставили дубок траг. Наша је дужност да скинемо прашину са мермерних плоча и крсташа и вратимо се обнови мостарских дана славе“, поручио је Гојачић.

milivojevic kojic

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић посјетио је активисте и изразио захвалност на уложеном труду и жртви.

„Има помешана осећања. Ова три гробља су свједочанство постојања и историје коју су Срби писали у Мостару, а дужност свих нас је да ово чувамо и оставимо у бољем стању нашим потомцима. Нажалост, гледајући у каквом су стању гробља, због зуба времена и немогућности одржавања, не могу а да не будем тужан. Тако да је одговорност представника Српске православне цркве, али и свих нас, да пронађемо систем за трајну заштиту и одржавање овог историјског локалитета“, рекао је Миливојевић.

Драгана Поповић из Машинске школе у ​​Невесињу каже да су се ученици православне вјеронауке радо укључили у акцију како би допринијели овој акцији, али и учинили нешто корисно и добро током поста.

У акцији су учествовали и чланови Фондације "Свети Вукашин" из Невесиња, а предсједник одбора из Невесиња Марко Лакета каже да су жељели помоћи браћи и сестрама у Мостару, окупити се у љубави и учинити нешто корисно. .

Из Црквене општине наводе да је акцију помогла госпођа Миранда Будалић, која је покровитељ акције, као и велики број жена из заједнице које су припремиле храну за учеснике акције.

mostsrci ciscenje

bozuri ciscenje

 

sluzba

akcija cisnjenje groblje 2

akcija ciscenja 4TОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520