-->

ПАТРИЦИЈА ПРИМИЛА ПРАВОСЛАВЉЕ ПА ПОСТАЛА ПРВА СНАЈКА ИЗ АФРИКЕ У ЧАЧКУ

09 februar 2024

Београдски дневни лист АЛО објавио је занимљиву причу о Невесињцу Милији Радојичићу и његовој изабраници Патрицији Каунди из Замбије.

Невесињац и Африканка живе у складном браку у Чачку и изазивају пажњу суграђана и медија.

Преносимо репортажу из листа АЛО!

 

 

Африканка Патриција Каунда Радојичић (23) због љубави прешла чак 9.614 километара пронашла је мужа у Србији и отпочела нов живот.

Љубав прожима наше животе. То је неопходан део нашег свакодневног размишљања и осјећаја. У свакој култури љубав поприма различите облике, али она је увек, на овај или онај начин, саставни део живота и највећа покретачка снага у људским животима.

Патриција Каунда Радојичић долази из далеке Замбије, удата је за Херцеговца Милију Радојичића и заједно живе у Чачку. Они су за АЛО! говорили о љубави, вјери која их је спојила, али и српском гостоприсмтву и традицији.

Пар се упознао онлајн на једном сајту за упознавање, а Херцеговац Милија признаје да је она та која је начинила први корак. Веза на даљину им је тешко пала, али од другог састанка у јулу 2022. године каду су рекли судбоносно "ДА", постали су нераздвојни.

873658 patricia kaunda udata za srbina 722024 foto nikola todorovic 34 iff

Српска снајка о нашој земљи има само позитивне утиске. Ипак, најјачи утисак на њу је оставила домаћа храна - потпуно другачија од оне која се једе у Африци.

- Свиђа ми се Чачак, овде има добрих и породични људи и волим да причам с комшијама. Љубазни су и помажу, поздрављају ме и често желе да се фотографишу са мном. Мој омиљени специјалитет су пуњене паприке и сарма, наравно. Сарму знам да спремам јер ме је бака Радмила томе научила - каже кроз смех и додаје да је тек тада положила тест као права српска снајка.

Патриција је била припадница протестантске цркве, а 19. новембра је прешла у православље и крстила се у Чачаку у цркви Успења Пресвете Богородице.

- Крштење ми много значи јер је веома важно и верујем да сви хришћани морају бити крштени као што је крштен Исус Христ. Када ми је свештеник сипао воду на главу осећала сам се тако смирено, цело тело ми је обузео мир и знала сам да чиним праву ствар- каже Патриција.

Милија истиче да се трудио да јој на најлепши начин представи наше културно - историјско наслеђе.

- Мени је било изузетно важно, да се наш вредносни систем поклапа. Битна нам је породица, вера и духовност, када смо се око тога усагласили могли смо да планирамо заједничку будућност - каже Милија и додаје да су заједно обишли манастир Жичу, али и многе светиње у Овчарско- кабларској клисури као и Чачку где иду на службу сваке недеље.

Патрицији се посебно допада српска музика, а воли и да пева па су њени снимици на друштвеним мрежама одушевили нацију.

- Допадају ми се песме Данице Црногорчевић, а волим да певам "Весели се, српски роде". Посебну емотивну вредност имају песме о Косову и Метохији и јасно ми је шта оне представљају за српски идентитет. Допада ми се и врањско коло. Учим и да играм, а муж ми показује неке кораке - каже она.

На питање како ће прославити Дан заљубљених, Милија се нашалио да је за њих 14. фебруар Свети Трифун, а љубав славе сваког дана.

873661 krstenje iff

АЛО!

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520