-->

ФЗО: ПАРТИЦИПАЦИЈА ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКЕ УСЛУГЕ НИЖА, ПРОЦЕДУРЕ ЈЕДНОСТАВНИЈЕ

06 februar 2024

Осигураницима Фонда здравственог осигурања Републике Српске којима су потребне услуге из области лабораторијске дијагностике узорак се узима само на једном мјесту, независно од тога гдје ће се анализа ових узорака радити, саопштио је ФЗО Српске.

- Примјера ради, осигураницима којима су потребне услуге из лабораторијске дијагностике, а које припадају и примарном и секундарном нивоу здравствене заштите (домови здравља и болнице), узорак се узима само на једном мјесту - дому здравља и пацијент више не мора да одлази и у болницу како би урадио и услуге које припадају вишем нивоу здравствене заштите - наводи се у саопштењу.

На овај начин се спријечава шетање пацијената од једне до друге здравствене установе, а и пацијент више не мора да на два мјеста даје крв како би се урадила анализа за све услуге које су му потребне.

- То је посебно важно за осигуранике који болују од малигних болести или трансплантиране пацијенте који морају више пута у току године да раде ове анализе, а због здравственог стања им је важно да услуге ураде на једном мјесту како би избјегли гужве и чекања - истичу из Фонда.

Ово је омогућено новим цјеновником здравствених услуга који је почео да се примјењује почетком ове године.

- Напомињемо и да ће пацијенти на мјесту гдје су дали узорак долазити и по резултате својих анализа, а ту се и наплаћује партиципација у случају да осигураник није ослобођен плаћања од ове обавезе - навели су из ФЗО Српске.

Уколико се пацијент упутницом директно упућује да уради лабораториjску дијагностику која искључиво припада вишем нивоу здравствене заштите (болнице и УКЦ) пацијент ће и даље да ове услуге ради у поменутим здравственим установама.

- Поред тога, партиципација за услуге лабораторијске дијагностике је смањења тако да ће пацијенти издвајати мање новца, него до сада за партиципацију, јер је циљ да осигураници ове услуге раде у домовима здравља, а не у приватним лабораторијама у којима сами плаћају пуне цијене лабораторисјке дијагностике - саопштено је из ФЗО.

Такође, новим цјеновником, биће омогућено да код прописивања рецепата за хроничну терапију, пацијенти више не морају да одлазе код породичног доктора само да би платили партиципацију.

- Наиме, планирано је да директно по своје лијекове одлазе у апотеку и неће имати обавезу да се враћају у амбуланту породичне медицине како би платили партиципацију - рекли су из Фонда.

Изузетак је, свакако, када љекар процијени да је потребно обавити преглед или одређене консултације са пацијентом, па ће тада осигураник прво морати да посјети породичног доктора.

- Напомињемо да је Фонд почетком године донио нови Цјеновник здравствених услуга са циљем унапређења ранијег цјеновника и прецизнијег дефинисања услуга које финансира обавезно здравствено осигурање, а при томе пацијенти нису ускраћени ни за једну услугу - саопштили су.

Такође, анализом цијена на тржишту БиХ и земаља у окружењу – у јавним и приватним здравственим установама настојало је да се дефинишу реалне цијене у цјеновнику, а све у циљу рационалног управљања средствима осигураних лица.

- Дакле, новим цјеновником јасно је дефинисано које услуге финансира обавезно здравствено осигурање, како Фонд не би више финансирао услуге које нису у нашој надлежности, него је то законска обавеза локалних заједница, попут чишћење бунара и слично. Наша намјера је да се добије комплетан и савремен цјеновник, али тај посао још није завршен и на томе и даље интензивно радимо уз консултације са здравственим радницима, јер је циљ да се дефинишу реалне и континуирано уводе нове услуге - саопштено је.

Примјера ради, здравствене установе су наводиле да су у цјеновнику поједине услуге, попут савјетовања, едуковања и друго – изостављене, преноси РТРС.

- Међутим, став Фонда је да се подразумијева да љекар пацијенту да савјет и едукује га у оквиру првог или контролног прегледа и да нема потребе да то буду посебне здравствене услуге, као што је то било раније - појаснили су у саопштењу.

Такође, неким услугама је промијењен назив или је више услуга обједињено у једну, тако да то никако не значи да су избачене из цјеновника.

- Напомињемо да било која промјена у здравственом систему која има за циљ да унаприједи стање, не треба да буде изговор да се пацијентима не пружи здравствена услуга, јер свакако установе примарног нивоа средства од Фонда добијају на основу регистрованог броја осигураних лица, а не на основу цјеновника или неког другог акта. Посебно зато што је и за ову годину Фонд планирао за око 32 милиона КМ више средстава за здравствене установе, те је то још један разлог да пацијенти у коначници добију доступнију и квалитетнију здравствену заштиту - закључили су у саопштењу.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520