-->

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБЕ ИЗ БИЈЕЛОГ ПОЉА КОД МОСТАРА: ОБНОВЉЕНА И ОСВЕЋЕНА ЦРКВА ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ

28 maj 2023

Црква Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу код Мостара данас је, након двадесетогодишње обнове, освећена. Свету архијерејску литургију и чин освећења обавили су владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и викарни епископ патријарха Порфирија, Нектарије.

Чину овога, за многе једног од најљепших мостарских храмова, присуствовало је на стотине Мостараца и Херцеговаца, настањених у долини Неретве, али и расутих по цијелом свијету.

Епископ Нектарије је у бесједи након литургије казао да овај прелијепи храм треба бити мјесто окупљања и исцјељења душа. Поменуо је бројне задужбинаре и ктиторе како овога, тако и других православних храмова, казавши да ктитори храмова јесу људи који обнављају у себи храм Духа Светога јер смо сви створени да се обожимо.

BP

Владика Димитрије захвалио се епископу Нактарију што је поново дошао у Херцеговину која је његово родно мјесто.

„Црква Божија се простире кроз простор и сви смо заједно. Све литургије које се служе улазе у једну љубав Христову као једно велико море. У срце Христово, милост Христову, у свијетлост Христову. Све наше службе по читавом свијету гђе православни служе, оне се све сједињују у Христу. Исто тако ова Света служба нас и кроз историју и вријеме проноси и ми се сједињујемо са нашим прецима и свима који овђе почивају, али и са свима светима“, рекао је владика Димитрије.

Захвалио је свима који су уложили труд у обнову Храма.

„Хвала Богу што вас је надахнуо да обновите ово мјесто и хвала о. Небојиши и његовој породици што вас овђе окупља. Таква је тајна Христова и тајна вјере да удар нађе искру у камену. На овом стубу сада има једно мјесто гђе је ударила граната и кроз наш живот када нас невоље ударају и када долазе лоша времена, ако смо прави хришћани тај удар ће наћи искру у нашем срцу и ми ћемо се још више учврстити у хришћанској вјери, љубави, милосрђу, молитви и љубави према Богу и једни према другима. То сте ви учинили овђе драги Бјелопољци и овај храм је само видљиво оваплоћење и знак ваше унутрашње љубави, љепоте, чистоте вашег унутрашњег живота и тога колико се старате, иако вас је мало, о овоме храму“, рекао је владика Димитрије.

BP 3

Више од двадесет година Србима у Бијелом Пољу код Мостара требало је да у потпуности обнове Цркву Вазнесења Господњег у овом мјесту, једну од најстаријих православних светиња у долини Неретве.

Ова црква, као и сви православни храмови, страдала је у посљедњем рату, а вјерни народ расут по цијелом свијету од 2003. године, марку по марку, је сакупљао средства и обнављао свој храм. Ово је данас храм у потпуности завршен, осликан и уређен и можда по изгледу много љепши него што је био прије уништења. По љепоти и уређености бјелопољска црква једна је од најљепших у Мостару, а што је најважније мјесто је окупљања вјерног народа, нарочито омладине која на спортским теренима око цркве проводи сваки слободан тренутак.

Ова црква и вјерни народ дочекали су да коначно заврше радове и обнову, но пут није био ни лаган ни кратак. Много рада, вјере и труда требало је да се све заврши, али и много слоге и подршке свештенства.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520