-->

ПЕТРОВИЋ: КИНЕЗИ НАЈАВИЛИ ДО КРАЈА МАЈА ПОЧЕТАК ГЛАВНИХ РАДОВА НА ХЕ ДАБАР

08 maj 2023

Генерални директор предузећа Електропривреда Републике Српске Лука Петровић изјавио је данас да су партнери из кинеске компаније Гезуба најавили да ће до краја маја почети главне радове на Хидроелектрани Дабар снаге 160 мегавата, са свим објектима.

- Један веома сложен и озбиљан задатак је завршен и можемо да за 42 мјесеца очекујемо да електрана буде на мрежи - рекао је Петровић новинарима у Београду, гдје је присуствовао Београдском енергетском форуму.

Он је појаснио да ти објекти подразумјевају, између осталог, брану која ствара акумулационо језеро, као и завршетак тлачног цјевовода, водостана на дијелу тунела, као и зграде са свом опремом, те 5,5 километара канала кроз Дабарско поље, плус проширење постојећег тунела Дабарско поље-Фатничко поље од 3,4 километра.

Петровић је рекао да је такав сложен пројекат као што је изградња ХЕ "Дабар" тражио примјену свих процедура и законских прописа који важе у Српској и БиХ.

Он је напоменуо да је одабран кинески "Гезуб" и модел финансирања који је домаћи извођач предложио, те да су преговори трајали готово три године.

- Ми смо урадили све што је са наше стране. Влада је подржала пројекат изградње ХЕ Дабар и дала гаранцију за 85 процената вриједности уговора. Успјели смо да властитим средствима обезбиједимо 15 процената које смо већ уплатили - рекао је Петровић.

Осим вриједности уговора од 224 милиона евра по систему "кључ у руке", уплаћено је, каже он, и осигурање кредита од 189,4 милиона евра код кинеске Ексим банке и након свих тих предрадњи потребно је било изабрати још и надзор над извођењем радова, што је завршена процедура.

- Сва одговорност за рокове је искључиво на страни извођача који је са својим подизвођачима дужан да радове изведе најквалитетније и у предвиђеном року - навео је Петровић.

На питање да ли је Влада Српске потписала гаранције за враћање кредита од 189,4 милиона евра за ХЕ Дабар, Петровић је рекао да је Влада дала гаранцију 85 одсто вриједности уговора, која је испитивана на 30 састанака са кинеском Ексим банком и њиховим тимовима.

Он је навео да је најважније то што је то најповољнији кредитни аранжман који се могао организовати на овим просторима, са каматном стопом од 2,2 одсто, са грејс периодом од четири године, плус 16 година отплате.

- Значи, то је 20-годишњи аранжман са кинеском Ексим банком. Мислимо да такав аранжман још нико није направио, јединствен је и вјерујем да ћемо направити још низ оваквих аранжмана, као што их имамо у процедури - рекао је Петровић.

Петровић је истакао да је најважније да су Електропривреда и Влада Српске опредијељени за изградњу енергетских објеката из обновљивих извора, а овај пројекат је прозиводња електричне енергије путем воде.

Он је истакао да је ово је веома важан објекат из обновљивих извора који ће производити у систему укупно више од 10 одсто енергије коју сада производи комплетна "Електорпривреда Републике Српске".

- Тако да можемо да кажемо да ћемо са овом енергијом добити могућност продаје зелених сертификата и учествовати на европском тржишту с обзиром на таксу на емисију угљендиоксида, али и могућност наплаћивања продаје зелених сертификата из обновљивих извора - рекао је Петровић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520