-->

У МОСТАРУ ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ПРИВРЕДЕ

02 maj 2023

У Мостару је данас почео Међународни сајам привреде на којем се представљају излагачи из 30 земаља. Овогодишња земља-партнер је Израел.

Отварању Сајма присуствовали су предсједница Владе Србије Ана Брнабић, предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто и премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Брнабићева је рекла да ова манифестација има важну улогу и да би било добро да се БиХ придружи иницијативи "Отворени Балкан".

Брнабићева је истакла да је Србија други извозни партнер БиХ, а да је размјена двије земље за десет година удвостручена.

Додала је да је први партнер за извоз из Србије Њемача, а да је БиХ други по реду партнер Србији.

БиХ и Израел, уколико се удруже, могу имати сарадњу од узајамне користи, поручио је израелски премијер Бењамин Нетанијаху путем видео-поруке током отварања Међународног сајма привреде у Мостару.

- Сви смо предани унапређењу мира, просперитета и будућности. Израел је развио слободну економију и постали смо познати по иновацијама. Ви такође имате предузетнички дух, визију будућности - поручио је Нетанијаху.

 

Sajam MO 14

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је на отварању Међународног сајма привреде у Мостару да је овај град данас најбоља позорница за представљање иновација и производа, што је добар сигнал за нове инвестиције.

- Мостар је данас поново отворио врата и нове могућности свима који желе проширити пословање на нова тржишта, а економска сарадња кључ је раста како БиХ, тако и других земаља региона - истакла је Кришто.

Трговинска размјена Хрватске и БиХ у протеклој години износила је четири милијарде евра, што је повећање за 50 одсто у односу на раније године, што ову земљу чини стратешким партнером БиХ у политичком и економском смислу, изјавио је данас у Мостару хрватски премијер Андреј Пленковић.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић данас је на отварању Међународног сајма привреде у Мостару указао на важност регионалне сарадње и да су у вријеме раста поларизације потребне такве иницијативе.

Никшић је истакао да се БиХ, али и регион, налазе пред бројним изазовима, због чега сви заједно морају стварати безбједно окружење.

Градоначелник Мостара Марио Кордић напоменуо је у обраћању да је Градска управа у протеклом периоду учинила много да створи безбједно и стабилно пословно окружење.

Директор Мостарског сајма Дафина Бошњак навела је да су се на Сајму окупили привредници из 30 земаља свијета и да ће у оквиру ове манифестације бити организоване различите тематске конференције и округли столови.

На Међународном сајму привреде, који је данас отворен у Мостару, представља се готово 800 излагача из 30 земаља. Сајам траје до суботе, 6. маја.

Sajam MO 16

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520