-->

ДОДИЈЕЉЕНЕ ПРОСВЈЕТИНЕ СТИПЕНДИЈЕ ЗА 175 УЧЕНИКА И СТУДЕНАТА

01 maj 2023

Стипендију "Владимир Ћоровић", коју додјељује Српско просвјетно и културно друшто "Просвјета" из Мостара, добило је 175 ученика и студената са подручја Херцеговине.

На свечаности у Владичанском двору у Мостару присутне је поздравио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, који је стипендистима пожелио да се уклањају од зла и чине добро.

- Људско биће је од Бога устројено да буде добро, да афирмише добро и да чини добро, али и да се нада добру и зато то и вама желим. Да чувате ваша млада срца и ваше младе душе и савјести нетакнутим - поручио је владика Димитрије.

Владика је пожелио свима да вјерују у људско достојанство, част и поштење и да живе добро и мир.

Prosvjeta MO 15

Предсједник Организационог одбора "Просвјетине" стипнедије Славко Андрејевић указао је стипендистима на важност учења и позвао их да никада не престају да уче.

- Драги стипендисти наставите да учите. Дајте другима, бићете и ви награђени. Научите да радите заједно и да радите за заједницу. Ширите љубав и разумијевање - истакао је Андрејевић.

Предсједник СПКД "Просвјета" - Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да се седму годину заредом додјељује стипендија "Владимир Ћоровић", те да је ове године додијењен највећи број стипендија откако је програм обновљен.

- Поносни смо што је под кровом мостарске `Просвјете` израстао један овако велики, сјајан и успјешан програм, захваљујући нашим Мостарцима у свијету и бројним пријатељима. Настојаћемо да сачувамо и унапређујемо овај програм који је наш залог за будућност, за опстанак у овом граду, који је одувијек био културни и образовни центар нашег народа у цијелој Херцеговини - поручила је Бјелица Шаговновић.

Prosvjeta MO 14

Старјешина Саборне цркве Свете Тројице у Мостару Душко Којић, поздрављајући донаторе и стипендисте, подсјетио је на то да је Владичански двор почетком 20. вијека прављен са циљем да буде увијек испуњен јер је српска заједница тада била највећа и најбогатија у Мостару.

- Данас затрепери срце када видимо опет испуњен Двор. Велика је част да се овдје додјељују ове стипендије - рекао је Којић.

Донатор Марко Хинић рекао је да је бити донатор велика привилегија.

- Посебно смо привилеговани јер можемо да помогнемо овдје у Мостару и нашој Херцеговини за које нас вежу дубоке и нераскидиве везе - рекао је Хинић, додавши да је прије много година и он био стипендиста и да зна колико стипендија значи и лично као препознавање успјеха и финансијски као новац пријеко потребан за студирање.

Хинић је рекао да је велика привилегија проћи пут од стипендисте до донатора, те је свима пожелио да и они тај пут прођу.

- Свака је стипендија, а нарочито ова `Просвјетина` награда али и обавеза. Немојте никада заборавити да сте прихватили не само награду, него и обавезу да и сами помогнете када будете у могућности као одрасли људи, а моћи ћете јер све од вас зависи - рекао је Хинић.

Бивши стипендиста "Просвјетине" стипендије и најмлађи доктор медицине у Републици Српској Сава Милојевић обратио се стипендистима и донаторима захваливши им на труду који улажу у младост Херцеговине.

Милојевић је стипендистима поручио да ова стипендија не треба бити само награда за њихов труд, већ обећање и себи и другима да ће блистати сљедеће године и дати завјет да је ова стипендија "нераскидива нит ђака и добротвора коју ће носити као дијамант додан на огрлицу херцеговачких великана".

Секретар Организационог одбора "Просвјетине" стипендије Весна Табачки осврнула се на развој програма стипендије од 2016. године, истичући да је до данас додијељена 501 стипендија, 27 награда као подршку за наставак школовања и 24 награде за активизам.

Prosvjeta MO 12

"Просвјетину" стипендију у школској и акдемској 2022/2023. години добило је 39 ученика од 6. до 9. разреда основне школе, 36 средњошколаца и 68 студената.

Седамнаест ученика и студената из Мостара добило је награде за активизам, док је још 15 ученика и студената из цијеле Херцеговине добило награде за школовање.

Свечаној додјели стипендија приустсвовао је и генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић, те велики број стипендиста и гости.

Традиција стипендирања у "Просвјети" стара је колико и Друштво, које је 1902. основано с циљем стипендирања ђака.

Обнављање "Просвјетине" стипендије у Мостару иницирао је 2016. године Славко Андрејевић, који је на челу Организационог одбора, а пројекат је подржала Српска православна црквена општина Мостар.

Основни мотив за покретање овог пројекта био је подстицање образовања и успјеха садашњих и будућих генерација у Мостару и Херцеговини и окупљање стипендиста око најважнијих животних вриједности.

Prosvjeta MO 13

СРНА / Топ портал

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520