-->

МОСТАРСКИ ВАСКРШЊИ ТУРНИР: ТАКМИЧИЛО СЕ ВИШЕ ОД 200 ДЈЕЦЕ

24 april 2023

Најмлађи Херцеговци сваке године у првим данима мјесеца априла жељно дочекују већ сада традиционални васкршњи турнир који трећу годину заредом организује Српски омладински клуб ”Божури” из Мостара.

Ова манифестација више је од обичног турнира, јер осим што окупља дјецу на спортским теренима, промовише дружење, мултиетничност, упознавање и зближавање најмлађих свих вјера и нација.

turnir mo1

Иако су прије три године кренули са око 80 учесника, углавном православне вјероисповијести, јуче је на турниру учешће узело преко 200 дјеце свих вјера и нација из скоро свих херцеговачких градова.

Сара Мандић, предсједница СОК ”Божури” подсјећа да је ово удружење као своју прву акцију на почетку рада имао организацију Васкршњег турнира.

„Своје постојање смо обиљежили и почели са Васкршњим турниром и ево дошли смо до треће године организације на што смо изразито поносни. Дјеца су и данас пуна ентузијазма, а и ми који га организујемо“, каже Мандићева и додаје да су прве године имали 80 дјеце, друге 130, а ове 200 дјеце.

Већ ове године након пријава једва су нагурали распоред, те ако се од наредне године повећа број дјеце, турнир ће се морати проширити на више дана.

„Поента турнира јесте да се дјеца друже и упознају, али и то да ми у нашем Мостару славимо празнике на једнак начин и да се и за наш Васкрс организују нека дешавања и дружења која ће окупити нашу дјецу и дјецу из других заједница да заједно прославимо наш празник“, каже Мандић.

На турниру су учешће узела дјеца из Мостара, Невесиња, Стоца и Требиња.

Увијек се креће са најмањима за које су резервисани полигони и такмичење на препрекама, као и такмичење у трци са јајетом у кашици.

„То буде најзанимљивије, јер имамо те мале који су 2018. годиште и млађи. Најмлађи учесник нам је био 2021. и успио је да пређе полигон“, каже Мандић.

Након полигона креће се са тимским спортовима, фудбал и кошарка.

„Настојимо да за сваког постоји нешто“, рекла је Мандић и захвалила се бројним школама спорта из Мостара, Невесиња и Требиња које се масовно укључе у турнир, као и активистима СОК ”Божури”.

СОК ”Божури” организују током године и бројне друге активности, турнире, такмичења и хуманитарне акције.

Потпредсједник СОК ”Божури” Марко Булајић наглашава да је овај цијели турнир једна лијепа порука заједништва.

„Ово је што се нас лично тиче потврда да радимо добру ствар, јер прогресивно напредујемо и ширимо турнир, како бројчано, тако и територијално. Основна порука је да са дјецом треба радити и да оваквих турнира и дружења треба више, јер видите да је стално озив већи и то говори да треба оваквих турнира што више“, каже Булајић.

Он додаје да је данас тешко дјецу одвојити од телефона и сједења у кући, али да се уз мало труда може и то постићи.

Турнир је, посебно у послијеподневним сатима, био изузетно занимљив.

У категорији Баскет 3×3 прво мјесто освојила је екипа ”Захумље” Требиње, други су били ОКК ”Вележ”, а треће мјесто освојила је екипа ОШ Бијело Поље.

Када је у питању фудбал у категорији 2012.и млађи прво мјесто је освојио Униспорт Столац, други су били YOUNG BOŽURS, а треће мјесто узела је екипа ШС ШАМПИОН.

Свакако је најзанимљивије било у такмичењу фудбал- категорија 2009, 2010. и 2011. годиште. У овој категорији треће мјесто заузела је екипа Невесиње, док се другим мјестом морала задовољити екипа Футсал клуб ”Академац” коју су чинила дјеца из Требиња и Берковића.

Борба за прво мјесто завршила се након извођења пенала, а побједнички пехар отишао је у руке Мостараца, односно екипе „West Coast” састављене од дјечака из неколико мостарских основних школа.

Касно послијеподне спуштена је застава на још једном васкршњем турниру Божура.

turnir mo2

turnir mo

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520