-->

ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ ОСВЈЕШТАО НОВУ ЦРКВУ У ОРТИЈЕШУ КОД МОСТАРА

23 april 2023

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије у присуству великог броја вјерника и саслужење свештенства извршио је чин великог освећења новоизграђене цркве Светог деспота Стефана и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш код Мостара.

Владика Димитрије у бесједи је пожелио вјерницима да се у новоизграђеном храму обнављају, рађају, постају Христови људи, људи који немају лажи у свом срцу.

Свима је пожелио сваког добра, благослова и милости, нагласивши да су се много трудили око овога храма. Позвао је вјернике да живе истинским хришћанским животом.

Ortijes 1

Након освећења цркве подијељене су захвалнице заслужнима за изградњу храма. Владика је у име Епархије уручио захвалницу Одбору за изградњу цркве коју је преузео предсједник Одбора Предраг Шупљеглав.

Шупљеглав је подсјетио да је изградња цркве почела након освећења темеља 2018. године. ”Изградњом овога храма остварили смо дугогодишњу жељу мјештана Ортијеша и Лакшевина и желим се захвалити свима који су на било који начин помогли. Ми смо мала заједница, али храбра и одлучна”, казао је Шупљеглав.

Он је подсјетио да је први повратак у Мостар остварен управо у Ортијешу, а након тога и Лакшевинама. ”То је била одлука да ћемо наставити да живимо на нашим вјековним огњиштима. Требало је много времена да превазиђемо повратничке потешкоће. Када смо то постигли дошла су на ред размишљања о заједничким потребама и о изградњи цркве. Жеља је била да у изградњу окупимо што више људи”, казао је Шупљеглав.

Захвалио се владици Григорију који је дао благослов за изградњу као тадашњи епископ захумско-херцеговачки, те владици Димитрију уз чију велику помоћ и подршку су превазиђени сви проблеми.

Ortijes 3

Мјештани наводе да је ово историјски дан за Србе на југу Мостара који су одлучили да опстану на својим огњиштима и да је овај храм симбол њихове борбе за повратак и опстанак.

Члан Одбора и пројектант храма Ранко Окука каже да је највећи значај овога објекта у духовном смислу.

”Овај храм нас је све окупио. Ја се надам да ће он бити симбол јединства, како нас Срба, тако и јединства са осталим народима који овдје живе”, поручио је Окука.

Мјештанин и члан Одбора за изградњу Бојан Чабрило истиче да је у изградњу храма уложено много труда и љубави свих мјештана Ортијеша и Лакшевина, како оних који живе ту, тако и многих који су данас расути у свијету.

”Жељели смо да овај дивни храм краси наше насеље, да свједочи нашу вјековну љубав према Христу, Српског православној цркви и буде подстицај да се у њему окупљамо и остајемо овђе заувијек”, казао је Чабрило.

Ortijes 2

Данас су у Ортијешу били и многи који данас не живе ту, али су врло често присутни и труде се да помогну када год могу. Један од њих је и Бојан Црногорац који наглашава да увијек са радошћу долази у Ортијеш гдје и данас има кућу и учествује у свим активностима српског народа и Цркве.

”Ово је моје мјесто и љубав према Мостару и народу овдје је неизмјерна. Надам се да ћемо и убудуће наставити радити и градити”, каже Црногорац.

Захвалницу за помоћ добио је и Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске, као и директор Секретаријата Давор Чордаш, затим Министарство за људска права и избјегле БиХ, те још низ појединаца и удружења.

Освећењу цркве присуствовао је посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија, начелници Невесиња и Источног Мостара Миленко Авдаловић и Божо Сјеран, те представници Града Мостара.

Након освећења за госте и мјештане приређен је ручак, а у програму су наступиле пјевачке групе.

Ortijes 7

Ortijes 6

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520