-->

ПРЕБИЛОВЦИ – МЈЕСТО СТРАДАЊА И ВАСКРСЕЊА: Шест владика служило свету архијерејску литургију

06 avgust 2022

Свету архијерејску литургију поводом празника Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика у Храму Христовог васкрсења у Пребиловцима служили су данас митрополит дабро-босански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, епископ диселдорфски и њемачки Григорије, епископ хумски Јован и епископ будимљанско-никшићки Методије уз саслужење игумана манастира Житомислић Данила и бројног свештенства.

Храм Васкрсења Христовог саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква /СПЦ/ исте године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Prebilovci 1

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије у бесједи је казао да су свети пребиловачки и свехерцеговачки мученици излили своју крв за Христа и прешли у живот вјечни придруживши се светитељима.

”Они су кроз мучеништво и вјеру, кроз страдање за Христа постали учесници вјечне славе Божије. Знамо и то да на овоме мученичком мјесту овај свети дан 6. август увијек поштовао као дан мученика. У ратно вријеме послије њиховог страдања и дуги низ деценија након рата то је био дан плача и бола, али и хришћанске наде. Тако је Господ лагано пројављивао славу Светих мученика пребиловачких и херцеговачких и блажио ране њихових најближих”, истакао је митрополит Јоаникије.

Он је нагласио да су херцеговачке владике Атанасије и Григорије заједно подигли цркву у Пребиловцима које су изабрали за саборно мјесто новомученика херцеговачких, јер је ово мјесто мали Јасеновац.

Митроплит је подсјетио да је ово мјесто неколико пута страдало, прво у вријеме Другог свјетског рата, а касније и у посљедњем рату када је храм уништен, а кости спаљене, попут мошти Светог Саве.

”Овај свети храм свједочи нашу вјеру у васкресење Христово. Слава мученика Христових, ђеце и невиног народа обасјава и нас данас овдје сабране и оплемењује наша срца. Сабрали смо се да постанемо причесници те славе Божије, а не да се било коме светимо”, поручио је митрополит Јоаникије.

Он је истакао да је су Пребиловци мјесто васкрсења. ”Као што су говориле владике херцеговачке – да са овог мјеста понесемо радост васкрсења, као када целивамо гроб Хрисов, јер и ово свето мјесто има силу васкрсења”, нагласио је митрополит Јоаникије.

Prebilovci 3

Митрополит Хризостом након литургије је казао да су се владике и вјерници у Пребиловце сабрали да искажу црквено, али и мученичко сабрање Цркве.

”Да будемо сви једно данас са њима, јер вјерујемо да их је Господ прославио. Нека је слава мученицима, а нама нека Господо да здравља, среће и благослова. Нека они данас благослове оно што су људи покушали да униште, да се обнови живот. Најважније је да живот обновимо рађањем и множењем, онда ће се цијела земља обновити, јер човјек је након Бога највеће добро”, навео је митрополит Хризостом.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије захвалио се владикама што су данас дошли на мјесто страдања и васкрсења.

”У црквеним пјесмама је мјесто страдања и мјесто голготе постало рај. Тако нека би молитвама свих светих и ово мјесто постало мјесто наше утјехе и јачања у вјери. Заслужују молитве владика Атанасије, заслужује труд владике Григорија, заслужује постојаност оца Марка и свих вас овђе да се овђе окупљамо. Нека ово буде мјесто нашег окупљања док Господ поново не дође”, казао је владика Димитрије након литургије.

Prebilovci 4

Српска православна црква 2015. године канонизовала је жртве Пребиловаца и доње Херцеговине у Другом свјетском рату, а овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и ђеце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен – костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве “Чагаљ” припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурница.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол васкрсења и живота, а од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истријебити са свога вјечног огњишта.

Литургији су данас присуствовали посланик посланик у Парламенту БиХ Љубица Миљановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Илија Таминџија и потпредсједник Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, те велики број вјерника из долине Неретве, али и Републике Српске и Србије.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520