-->

У РАШТАНИМА ОСВЕШТАНА НОВОИЗГРАЂЕНА ЦРКВА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ПРОКОПИЈА

21 jul 2022

У мостарском насељу Раштани данас је освештана новоизграђена Црква Светог великомученика Прокопија, црква која је ујединила и духовно обновила мјештане овог мостарског насеља.

Цркву је освештао владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, а служили су и игуман Манастира Житомислић Данило Павловић и херцеговачки свештеници Душко Којић, Небојша Радић, Марко Гојачић, Дејан Грчић и ђакон Бранислав Рајовић.

9 scaled

Освештање Цркве за мјештане Раштана велики је догађај на коме су се окупили и они који живе у Мостару, али и многи који су управо због овога догађаја дошли у свој родни крај из цијелога свијета.

Владика Димитрије је рекао да се овим догађајем крунише труд мјештана који су уложили у изградњу храма, скромнога по величини, али великога по искрености мјештана и љубави и слози којом су градили храм.

-Није пред Богом велико оно што је у нашим очима велико него је велико само оно што се даје чиста срца и душе и од свега срца и душе. Тако и овај храм приносимо Богу и Светој Тројици који је посвећен Светом великомученику Прокопију, рекао је владика Димитрије пожељевши да се у животима грађана све преобрази и да у свему почну да напредују, а прије свега у љубави према Богу и у љубави према ближњима.

Владика је рекао да заповијести Божије нису нешто што људе поробљава већ нешто што се само од себе испуњава ако љубимо Бога.

-Ако љубимо ближњега онда ћемо пазити на њега и бринути се за њега. То треба ми хришћани да радимо да се бринемо и слушамо шта нам говори наш Спаситељ. Онда ће се десити чудо Божије, рекао је владика.

Додао је да смо сви створени за љубав, радост, мир и доброту и да је бити добар човјек задатак свих нас. Захвалио се грађанима за труд и љубав коју су показали.

Владика је рекао да људи ако слушају своју савјест неће никада доживјети бродолом вјере.

„Покажимо дјела нашој дјеци јер она читају срце човјечје. Свако ово дијете које расте поред нас шта год му говорили, ако то не извршавамо слабо ћемо га васпитати. Ако будемо Божји људи и Христови људи и ако волимо друге онда ће и наша дјеца узрастати у љубави и милости Божјој. Чувајмо савјест, чувајмо срце и љубав, чувајмо породицу, дјецу и све нас. Зато смо и осветили овај храм. Не да то буде неко мјесто одвојено од нас већ да се душе и тијела наша у њему освећују и да се ми приносимо Богу у њему“, поручио је владика Димитрије.

Мјесни парох Небојша Радић захвалио се свима који су дошли на освећење храма.

„Свима се желим захвалити јер знам да је ова црква направљена слогом и љубављу народа Раштана. Овај храм је направио једну велику слогу и љубав међу вама, гдје нема више несугласица и раздора“, рекао је Радић захваливши се куму славе и свим доброчинитељима.

Мјештанин Далибор Ђурасовић који је један од иницијатора обнове рекао је да је на томе мјесту била раније мала капела, а да је новосаграђена Црква по својој љепоти на понос свих мјештана овога краја.

„Ово значи живот за нас. Најважније од свега јесте што је изградња цркве трајала сложно и направљена је од прилога свих мјештана и наших комшија католика. Није било нити једне несугласице ли примједбе током градње и направљена је да се у њој служи дуго година и у знак поштовања према нашим прецима који су своје животе овдје оставили“, рекао је Ђурасовић.

Мјештанин Бранислав Савић каже да је данас велики празник за Раштане.

„Ми смо сви давно напустили наша огњишта и данас је много емотивно. Живот се враћа и обнавља. Данас је овђе велики број људи који су дали свој допринос да би данас овђе сви били сретни“, рекао је Савић уз сузе додајући да у Раштанима има живота и да се људи све више враћају у ово мостарско насеље.

1 1 scaled

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Љубица Миљановић рекла је да се осјећа поносно долазећи у ово мјесто, на гробље гђе су сахрањени преци и на крстове који подсјећају на то ко смо и шта смо.

„Гдје год били и гдје год живјели увијек се враћамо овоме мјесту и овим гробовима. Данас освећење ове цркве има изузетан значај за све оне који су се вратили у свој родни крај и на свој праг“, рекла је Миљановић додајући да је од данас новоизграђена црква мјесто окупљања, мјесто на коме ће се поштоват традиција и гдје ће се његовати љубав и слога јер је црква изграђена слогом и љубављу, те залагањем и несебичним давањем мјештана.

5 scaled

Освећењу је присуствовао велики број вјерника и званичника из Републике Српске међу којима и посланик у Парламентарној скупштини БиХ Љубица Миљановић, посланик у Народној скупштини РС Илија Таминџија, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, начелник општине Источни Мостар Божо Сјеран, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч и многи други.

8 scaled

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520