-->

МОСТАР: ГРАДСКО ВИЈЕЋЕ ОДЛУЧИЛО ДА МИЈЕЊА ШЕСТ НАЗИВА УЛИЦА

12 jul 2022

Велики пјесник Алекса Шантић требало би да се врати у своју улицу у Мостару у четвртак, 14. јула, када ће Градско вијеће одлучивати о измјени шест назива улица које носе имена по усташким злочинцима.

Градоначелник Мостара Марио Кордић предложиће измјену назива на основу приједлога Комисије коју је формирало Градско вијеће.

Петочлана комисија, коју чине градоначелник Кордић, предсједник Градског вијећа Салем Марић, предсједници Клубова Срба, Хрвата и Бошњака Велибор Миливојевић, Влатко Мариновић и Златко Гузин су веома брзо и лако дошла до заједничког приједлога.

Према том приједлогу име Миле Будака коначно ће бити избрисано из некадашње Шантићеве улице.

Улица Вокића и Лорковића мијења име у Улицу Тина Ујевић. Улица Рафаела Бобана требало би да буде Улица фра Људевита Ласте који није познат широј јавности, а ради се о фрањевцу из Мостара који је у рату доста помогао грађанима Мостара, а службовао је у Циму и Илићима, те ће управо улица која спаја та два насеље носити његово име.

Када се избрише име Ђуре Спужевића, своју улицу добиће и познати мостарски сликар Исмет Ицо Вољевица.

Досадашња Улица Јуре Францетића преименоваће се у Хумску, по средњовјековном називу за Херцеговину.

Улица таборника Иве Зеленике, иначе једносмјерна улица у Захуму, добиће назив Циглана, као сјећање на циглану која је постојала у њеној близини у првој половини 20. вијека.

Потпредсједник Градског вијећа Велибор Миливојевић рекао је Срни да је као члан комисије и представник листе "Остајте овдје" предложио да се Улица Миле Будака назове Улицом Алексе Шантића, а подржао је и став да остале носе називе по умјетницима, књижевницима, хуманистима или једноставно по одређеном локалитету.

Он је истакао да је Комисија брзо и ефикасно урадила задатак, сагледала све приспјеле приједлоге Клубова странака, консултовала струку, те предложила најприхватљивија рјешења за промјену назива улица које су до сада носиле називе по усташким званичницима.

- Сваки други пут, осим овог, био је погрешан и јефтино политиканство, обмањивање грађана са могућом јако опасном посљедицом да се упропасти ова прилика. Да се о њој одлучивало према приједлогу СДП-а на прошлој сједници, одбило би се и онда се о томе, према Статуту, не би могло расправљати у наредних шест мјесеци - рекао је Миливојевић.

Он сумња, како каже, да су неки то хтјели и да им и није стало до истинске измјене назива, него до тема за јефтине политичке обрачуне и унижавања других заснованог на лажи и превари.

Он се нада да ће послије конструктивне дискусије приједлог Комисије бити једногласно усвојен чиме би сви показали јединство става када су овакве ствари у питању, као и да је завршена прича са са фашистичким идеологијама и да таквима више нема мјеста у Мостару.

Мостар ће се коначно, када су у питању имена улица, ријешити терета који је носио због накарадних назива и величања фашистичке идеологије.

У Мостару се ово питање није могло ријешити посљедњих петнаестак година јер је увијек неко "минирао" договор. Али, коначно, послије низа притисака јавности и међународних званичника, владајуће странке у граду су постигле договор који би у четвртак на Градском вијећу требало да добије подршку.

Што се тиче Шантића, биће потребно још времена да у свом граду добије цијелу улицу, јер се једна страна у некадашњој Шантићевој и даље зове Улица Твртка Милоша.

Да ли ће Стара Гимназија, данас Гимназија Мостар, а прије рата Гимназија "Алекса Шантић", више икада понијети име највећег пјесника Мостара, остаје да се види.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520