-->

СВЕТИ МУЧЕНИЦИ ЖИТОМИСЛИЋКИ ПО ПРВИ ПУТ ПРОСЛАВЉЕНИ У СВОМЕ МАНАСТИРУ И ДОЛИНИ НЕРЕТВЕ

26 jun 2022

Свети свештеномученици житомилслићки данас су по први пут прослављени у долини Неретве, у манастиру гдје су живјели и у коме почивају. Уз присуство великог броја вјерника и званичника свету архијерејску литургију у манастиру Житомислић служили су епископ нишки Арсеније, еписком далматински Никодим и епископ захумско-херцеговачки и примосрки Димитрије уз саслужење великог броја свештеника.

zitomislici1

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије рекао је да је тек данас у потпуности обновљен манастир Житомислић.

„У пјесмама пјевамо Преподобним мученицима житомислићким да су они из царства небеског обновили ову светињу на Неретви, овај манастир Житомислић у коме је сажето и име Христово. И ми смо сада испунили дуг њима и ставили печат на обнову овог манастира. Благодаћу Божијом и отвореним срцем нашег игумана Данила и његовом иницијативом ми смо схватили да ми немамо тај дан који је посјећен Светим мученицима житомислићким. Прослављали смо их увијек када се овдје саберемо али ево на данашњи дан празнујемо први пут дан њиховог страдања, као дан њиховог уласка у Царство небеско и као дан њиховог прослављења и у њима прослављења нашег. Нека се моле за нас да и ми идемо Христовим стопама, мученичким стопама. Све што вриједи на овом свијету и све што је испуњено љубављу и свака врлина, свему томе је суштина Христос Бог наш и његова жртва. Свети мученици су се до крви поистовјетили са том жртвом а нама остаје да одричући се наших слабости и себичлука испуњавамо благодаћу Божијом“, рекао је епископ Димитрије.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић нагласио је да је данашње празновање круна свега што се радило од повратка у манастир.

Игуман Данило подсјетио је да се мученици житомислићки поштују годинама у манастиру, али да се од ове године почиње са традицијом слављења у цијелом православном свијету јер је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве одредио датум празновања Светих свештеномученика житомислићких и то ће од ове године и свих наредних година бити 26. јун.

Игуман Данило наглашава да се по први пут слави дан Светих свештеномученика житомислићких који су канонизовани 2005. када је освећен манастир Житомислић.

Житомислићки мученици су братство манастира Житомислић и пострадали су у Другом свјетском рату. Са успоставом НДХ братство манастира Житомислић и сви остали били су позвани да се јаве у мјесни уред. Тада је на челу манастира био игуман Константин Вучуровић, јеромонах Доситеј Вукићевић, јеромонах Макарије Пејак, искушеник Младен Шаран, искушеник Обрен Окиљевић, богослов Марко Продановић и богослов Бранко Билановић. Код њих се тада нашао у гостима и протођакон из Мостара Владимир Чејовић који је дошао из Црне Горе бјежећи од тамошњих ратних дешавања.

Тога дана 1941. су мучени и бачени у Видоњу јаму гдје су затрпани камењем. Митрополит Владислав је покушавао шездесетих година да их достојно сахрани, међутим комунистичке власти то никада нису дозволиле. Тек 1991. године су извађени из јаме и сахрањени у гробници изнад цркве у манастиру Житомислић, но ни тада нису имали мира.

„1992. године је разорен манастир и тада су нови мучитељи бацили експлозив у њихову гробницу тако да су они два пута страдали. Ми данас имамо само дио сачуваних њихових костију које чувамо у цркви испред олтара. 2005. године проглашени су за мученике јер су два пута страдали и од тада до данас их поштујемо, пјевамо их на свакој литургији и молимо им се као својим небеским заштитницима“, рекао је игуман Данило.

zitomislic7

Епископ Арсеније је у бесједи подсјетио на ријечи Исуса Христа који је апостолима рекао „хајде замном“, те нагласио да су то ријечи пуне силе и моћи које имају и данас исту вриједност јер су многи на само те ријечи полазили за Христом.

„Кроз вјекове у цркви су свети божји људи, мученици, своју вјеру управо крвљу својом запечатили као што су и мученици житомислићки своју вјеру у Христа Васрслога, Христа који нам даје вјечни и непролазни живот. Те ријечи Христове „хајде замном“ су исто тако важне и упућене свима нама као што су и онога дана биле упућене апостолима јер црква Његова јесте непрестана Педесетница. Искуство Педестнице јесте искуство силаска Духа светога у цркви његовој јер тако смо Црква његова на земљи, овдје и сада присуство царства небескога. У Христу ријечи су упућене свима нама „хајдете замном“ дођите у моју цркву да искусите тај сусрет са мном који су искусили и свети апостоли. Хајдете замном сљедујмо овим ријечима Христовим и понесимо крст свој јер крст који нам Господ даје није ни мањи ни већи од онога колико можемо понијети. Господ зна и наша срца и наше мисли. Господ зна и какви смо и колико можемо да понесемо и Господ нас позива и немојмо да се не одазовемо на његов позив „хајде замном“. Нека нам је срећан и благословен данашњи празник“, рекао је епископ Арсеније.

На прослави Светих свештеномученика Житомислићких био је присутан велики број вјерника и званичника, између којих директор Електропривреде РС Лука Петровић, начелници општина источне Херцеговине Миленко Авдаловић, Огњен Милинковић, Веселин Вујовић, Ненад Абрамовић, Божо Сјеран, замјеник предсједника ГВ Мостар Велибор Миливојевић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, предсједник Скупштине Града Требиња Драгослав Бањак и многи други.

Прослава се наставља Академијом на којој ће се говорити о Светим мученицима житомислићким и манастиру Житомислић.

zitomislic2

zitomislic4

zitomislic5

zitomislic6

zitomislic3

zitomislic8

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520