-->

ЧОРДАШ-МИЛИВОЈЕВИЋ: ДОГОВОРЕН НАСТАВАК САРАДЊЕ СА СРБИМА У МОСТАРУ

09 mart 2022

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш у Бањој Луци се састао са замјеником предсједника Градског вијећа у Мостару Велибором Миливојевићем.

Миливојевић је на састанку изнио све проблеме с којима се сусрећу Срби повратници у Мостару и навео које су то приоритетне потребе и пројекти на којима треба радити како би им се помогло и од стране институција из Републике Српске и од стране Херцеговачко-неретванског кантона.

cordas milivojevic 1536x1164 23

Он је истакао да на подручју града Мостара по посљедњем попису становништва живи око 4300 Срба и да још увијек постоји велика потреба за улагањем у српску заједницу, те да највећу подршку и ослонац имају у институцијама Републике Српске и Србије. Такође се захвалио на досадашњој помоћи и улагању у општине у овом кантону.

На састанку је договорена даља сарадња и помоћ кроз редован програм рада који Секретаријат доноси сваке године, а који се финансира из буџета Републике Српске.

„Један од важних фактора повратка у пријератна мјеста становања је и улагање у инфраструктурне пројекте, вјерске објекте, друштвене домове како бисмо тој категорији становништва обезбиједили одрживи повратак и останак прије свега“, рекао је Чордаш.

Такође је истакао да је Републички секретаријат за расељена лица и миграције и у претходном периоду водио рачуна о српским повратничким породицама у Херцеговачко-неретванском кантону и да ће и даље наставити, путем јавних позива које Секретаријат сваке године расписује, да помаже ове породице како би им олакшали останак и обезбиједили једнаке услове живота са свим грађанима на овим просторима.

Из Секретаријата подсјећају да је крајем прошле године в. д. директора Секретаријата Давор Чордаш с парохом столачким и дабарским Ратком Зупцем потписао споразум о финансирању изградње парохијског дома у Стоцу, за који је Влада Српске одобрила 50.000 КМ.

Овај споразум је потписан у Друштвеном дому у мостарском насељу Ортијеш чију је изградњу, такође, финансирала Република Српска.

Чордаш је на састанку с Миливојевићем рекао да ће Влада Републике Српске учествовати у овом пројекту до краја, односно, да ће се прећи на другу фазу радова који подразумијевају покривање објекта и унутрашње радове како би се дом што прије завршио, а Секретаријат ће обезбиједити потребна финансијска средства.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520