-->

ИГРЕ ПОЛИТИЧАРА ИЗ ФБИХ У ЕНЕРГЕТСКОМ СЕКТОРУ: РУШЕ “ДАБАР”, А КУПИЛИ БИ АКЦИЈЕ ХЕТ-А

14 januar 2022

Власти и политичари из ФБиХ се оштро противе градњи ХЕ “Дабар”, али у исто вријеме планирају да посредством “Електропривреде БиХ” учествују у куповини акција “Хидроелектрана на Требишњици” чијом продајом се планирају обезбиједити додатна финансијска средства за довршетак поменутог пројекта на југу Херцеговине.

Каже ово за “Глас Српске” извршни директор Дирекције за производњу и техничке послове ХЕТ-а Илија Таминџија истичући како овај акробатски политички потез из ФБиХ најбоље показује сву дволичност и искреност људи попут премијера Фадила Новалића и лидера СДА Бакира Изетбеговића који су протеклих дана на све начине покушали оспорити, обесмислити и зауставити даљу реализацију пројекта градње једне од слагалица система “Горњи хоризонти” - ХЕ “Дабар”.

- То је парадокс. Ако је Српска лошији дио БиХ и “Електропривреда РС” пропало предузеће, како тврде Новалић, Изетбеговић и њима слични, зашто онда ФБиХ жели да преко “Електропривреде БиХ” учествује у куповини акција ХЕТ-а и докапитализацији ХЕ “Дабар”, а поготово ако сматрају да градња овог објекта наводно еколошки угрожава један дио Херцеговине - запитао се Таминџија. 

Како је рекао, на овај начин показало се да иза свих недавних медијских напада из Сарајева на овај пројекат, а када се тврдило да би он могао угрозити југ Херцеговине и претворити га у пустињу, крила једна приземна политичка игра. 

- Заборавили су да је Суд БиХ прије пар година донио одлуку да нема ништа спорно у овом пројекту, а поготово не са еколошког аспекта. Све досадашње студије показале су да систем “Горњи хоризонти”, а чији је саставни дио и ХЕ “Дабар”, може само да позитивно утиче на рјечице Буну, Буницу и Брегаву, а самим тим и на Неретву. Током љетног периода ће постојати акумулација којом ће се регулисати и нивелисати евентуални ниски водостаји, а у режиму великих вода ти вишкови ће се преводити у поменуту акумулацију - каже Таминџија додајући како ће се на тај начин умањити негативни ефекти поплава које муче овај дио БиХ.

Када, како је навео, ово није прошло, онда је отворена прича да се продајом ових акција покушава приватизовати ХЕТ, једно од зависних предузећа ЕРС-а.

- И то није тачно. Ова планирана продаја акција само је један од начина да ХЕТ, а без неких додатних и већих трошкова, дође до недостајућих новчаних средства за наставак градње ХЕ “Дабар”. ЕРС као матично предузеће већ је обезбиједио та средства. И ту нема ничега шпекулантског, како неки злонамјерно тврде. Ово је само један од начина да матично предузеће пребаци неком свом предузећу неопходну количину новца како би оно могло наставити са започетим инвестицијама. Ми смо тамо већ уложили значајна средства. Највећи инвестициони подухват било је пробијање тунела у дужини од 12,3 километра. Пошто је било одређених недоумица и око кинеског кредита, подсјетио бих да се ради само о једном дијелу неопходних новчаних средстава за овај пројекат. Генерално гледајући, она ће чинити око 60 одсто. Остатак ће бити обезбијеђен из властитих средстава поменутом продајом акција ХЕТ-а - навео је Таминџија објашњавајући како ће овом приликом право прече куповине имати акционари “Електропривреде РС”.

Из “Електропривреде БиХ” су јуче саопштили да су спремни учествовати у куповини акција ХЕТ-а, а након што је тај приједлог изнио Фадил Новалић.

- Ова одлука се темељи на нужности очувања енергетске независности и стабилности електроенергетског система БиХ који би омогућавањем “отуђења” значајних производних потенцијала био озбиљно угрожен. Посљедица оваквог сценарија било би и неминовно економско урушавање БиХ - оцијенили су из овог предузећа.

Емисија акција

Надлежни из “Хидроелектрана на Требишњици” донијели су одлуку да повећају основни капитал предузећа емитовањем друге емисије редовних акција у износу од 435.000.000 акција номиналне вриједности од једне КМ.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520