-->

УЛОЖЕНО ВИШЕ ОД 20 МИЛИОНА КМ У ПРОЈЕКТЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ

27 decembar 2021

Предузеће "Хидроелектране на Требишњици" посљедњих неколико година реализовало је капиталне пројекте од великог значаја за Херцеговину, чија укупна вриједност прелази 20 милиона КМ, изјавио је данас Срни руководилац инвестиција и изградње у ХЕТ-у Данило Илић.

Иако је за ово предузеће у наредном периоду приоритетно улагање у нове производне енергетске објекте, Илић је најавио да ће, у складу са могућностима, истовремено као и до сада, наставити да помажу херцеговачке општине у којима послују како би грађанима омогућили боље услове за живот.

Он је указао да је за ХЕТ увијек било веома значајно инвестирање у друштвено одговорне пројекте, јер се на тај начин побољшава живот грађана, али и развој привредних грана попут туризма, саобраћаја и водоснабдијевања.

Илић је навео да је ХЕТ у Требињу ове године завршио изградњу затвореног базена, који је већ пуштен у пробни рад, а у који су уложили око 13 милиона КМ и који представља један од највећих капиталних пројеката реализованих до сада не само у Требињу, већ и шире.

- Урађена је регулација `Ћатовића крака`, чиме је повећана пропусна моћ ријеке Требишњице кроз урбани дио града и спријечено плављење локалних насеља - истакао је он и напоменуо да је ХЕТ помогао локалну заједницу и изградњом саобраћајнице према брани Гранчарево, као и система за наводњавање "Мокро поље" и резервоара питке воде "Врело око".

Он је појаснио да су ове године завршени претходно започети, а да су истовремено почели да се реализују и неки други велики пројекти, знатне вриједности.

- Од нових пројеката почела је изградња моста на обилазници око Требиња, чија је вриједност 10,5 милиона КМ. У наредном периоду планира се спајање шеталишта, од требињске мале бране до насеља Придворци, а планирана је и изградња шеталишта од базена `Брегови` до манстира Тврдош - најавио је Илић.

Помогли су, напоменуо је, не само реализацију пројеката у Требињу, већ и у другим херцеговачким општинама из слива Требишњице, у Невесињу и Билећи.

Извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија указао је да су посљедњих пет година највећа улагања у локалне заједнице у Херцеговини.

Он је навео да је у Невесињу, током претходних година, кроз пројекат Хидроелектрана "Дабар" први пут ријешен вишедеценијски проблем водоснабдијевања тог града, који је прикључен на напајање са два изворишта, што имају ријетко који градови у Републици Српској.

Таминџија је истакао да је у оквиру тог пројеката завршена и нова, боља саобраћајница која спаја Невесиње са Билећом и Требињем, те подсјетио на све урађено у Требињу, попут уређења обала, шеталишта, базена и обилазнице којом се смањују гужве.

За побољшање водоснабдијевања ХЕТ је инвестирао око три милиона евра у резервоар "Врело око", а завршетком и осталих пратећих објеката, град Требиње више никад не би требало да остане без водоснабдијевања, рекао је Таминџија.

Он је напоменуо да су значајна улагање и у Билећи, те у Берковићима и Невесињу кроз пројекат "Горњи хоризонти", који је вишенемјенски и не само енергетски значајан, већ и за пољопривреду, односно наводњавање или исушивање пољопривредних површина, те водопривреду и одбрану од поплава.

Срна

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520