-->

ОД 1. НОВЕМБРА ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА; ИЗ МУП-А НАЈАВЉЕНЕ КОНТРОЛЕ

29 oktobar 2021

Министарство унутрашњих послова Републике Српске најавило је контролу посједовања зимске опреме која је обавезна од 1. новембра за сва возила, осим за моторна возила на два или три точка, четвороцикле, тракторе на точковима и тракторе на гусјеницама.

Из МУП-а су најавили да ће искључивати из саобраћаја моторна и прикључна возила на којима се налази снијег или лед, који би могли утицати на кретање возила у саобраћају, односно прегледност возача и безбједност других учесника у саобраћају.

У саопштењу се подсјећа да се под зимском опремом, која је обавезна до 1. априла наредне године, подразумјевају гуме за зимску употребу /МС, М+С, М&С, Сноу винтер и друге/ на свим точковима возила или гуме за зимску употребу /МС, М+С, М&С, сноу винтер и друге/ на погонским точковима и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Наводи се да се могу користити и гуме за љетну употебу на свим точковима с најмањом дубином профила од четири милиметра и ланци за снијег, односно други уређаји за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

Под зимским условима на путу подразумијева ситуација када пада снијег и када се снијег налази на коловозу, када на коловозу има угаженог и залеђеног снијега, када пада киша и леди се на коловозу и када је коловоз залеђен.

- За вријеме зимских услова забрањује се саобраћај моторним и теретним возилима са прикључним возилима која не посједују зимску опрему, као и возилима која посједују а не користе зимску опрему - наводи из МУП-а и истичу да ће у наредном периоду контролисати посједовање и употребу зимске опреме.

Возачима се савјетује да на вријеме изврше припрему возила за наступајућу зимску сезону и провјере техничку исправност возила.

Из МУП-а апелују да се возачи придржавају прописа којима је дефинисана обавеза употребе зимске опреме да би своју и безбједност других учесника у саобраћају подигли на виши ниво.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520