-->

МАНАСТИР ЖИТОМИСЛИЋ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

07 april 2021

Манастир Житомислић данас је прославио своју славу Благовијести, а свету литургију служили су игуман манастира Данило Павловић, требињски свештеници Милан Бужанин и Дражен Тупањанин, коњички Дејан Грчић, мостарски Небојша Радић и Бранимир Боровчанин, те јеромонах манастира Завала Марко Прцовић.

zito2

Игуман Данило казао је да су Благовијести један од најзначајнијих прољетних празника који најављује рођење Христово, празник објаве велике тајне Божије када архангел Гаврило доноси радосну вијест Светој Дјеви да ће родити Сина Божијег и празник зачећа Исусовог у утроби Свете Дјевице.

”Увијек кажемо да је он иницијални празник за све догађаје који су се догодили касније. Божића, распећа, васкрсења, не би било да није било Благовијести када је Богородица зачела Сина Божијег и када је арханђел Гаврило донио радосну и благу вијест. То је вијест која најављује рођење Сина Божијег и самим тим спасење читавог свијета”, казао је игуман Данило.

zito3

Он је додао да се Благовијести ове године прослављају онако како дозвољава епидемиолошка ситуација.

”Служимо литургију напољу, држимо дистанцу, немамо велике прославе и дружења након литургије како је то била традиција, али је боље неко лани, када смо били потпуно затворени”, каже игуман Данило,

Он додаје да је, нажалост, још увијек много болесних и заражених у Херцеговачко-неретванском кантону и у граду Мостару, па и у малом селу Житомислићи гдје је шест породица заражено.

”Молимо Бога да вирус прође, да се излијече људи који су обољели и да коначно људи схвате да је потребно да се вакцинишу и да се сачувамо од ове пошасти која нас је снашла”, поручио је игуман Данило.

Свештеник Дражен Тупањанин у бесједи је говорио о љепоти и важности празника Благовијести наводећи да да је радост овога празника неизрецива и да би о њему могли много говорити. ”Манастир Житомислић волимо сви, јер је он велики благовјесник новога живота, љубави, жртве и свега онога што нас уводи у нови живот да се и ми са Господом зацаримо и у љепоту се обучемо, љепоту царства и вјечног живота”, казао је Тупањанин.

zito4

Света литургија служена је на отвореном због епидемиолошких мјера, а присуствовао је знатно мањи број вјерника него иначе. У току литургије крштен је и дјечак Јаков Бужанин.

zito5

За славу манастира вијековима се одржавао и надалеко чувени сабор за Благовијести у Житомислићу о коме постоје писана свједочанства која кажу како су се на овај дан сабирали мостарски Срби али и бројни поклоници из Невесиња и осталих дијелова Херцеговине.

Литургији су присуствовали конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, шеф клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић.

zito6

Снежана Новаковић Бурсаћ казала је да је по први пут присуствовала на слави манастира Житомислић истичући да је празник Благовијести у хришћанском свијету наговјештење стварања новог односа према људима и животу.

”У ова тешка времена јако је значајно да се присјећамо духовних порука и порука из наше историје, јер знамо да се овај манастир дигао из пепела и васкрсао два пута у 20. вијеку. Зато требамо вјеровати у нашу личну и колективну снагу и држати се добрих вриједности и сигурно ћемо из ових тешких времена пандемије изаћи на добар начин”, казала је Новаковић-Бурсаћ.

zito7

Миливојевић је казао да је манастир Житомислић одувијек био духовни центар православне Херцеговине.

”Данашњи дан нас обавезује да будемо достојни овог мјеста и данашњег дана. Овај манастир је захваљујући игуману Данилу и свештенству васкрсао и то треба да нам буде путоказ којим путем да идемо и да својим дјелима покушамо да дамо допринос нашој заједници и граду у којем живимо”, истакао је Миливојевић.

Манастир Житомислић саграђен је 1566. године, исте године када и Стари мост у Мостару.

Задужбина је породице Милорадовића, која је 1566. године од невесињског кадије добила дозволу за обнављање манастира, што указује да је на том мјесту и раније постојао храм.

Од тада до данас манастир Житомислић је најзначајнији духовни и културни центар православних вјерника у Херцеговини.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. године и завршена је 2005., када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле као прву православну богомољу која је обновљена у долини Неретве.

Манастир Житомилић налази се на пола пута између Мостара и Чапљине у истоименом мјесту. Један је од најстаријих и најзначајнијих православних манастира у БиХ и проглашен је за национални споменик.

Срна

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520