-->

САХРАЊЕН ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ

06 mart 2021

Један од највећих православних теолога данашњице, духовни отац, пастир и учитељ православне Херцеговине, умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије сахрањен је данас у параклису Васкрсења Господњег у гробљу манастира Тврдош.

Tvrdos 2

Тиме је испуњена давнашња жеља владике Атанасија да почива у страдалној и светој светосавској и световасилијевској земљи.

Посмртни остаци владике Атанасија испратило је, у молитвеној литији, више хиљада грађана Требиња, Херцеговине и Републике Српске и бројно свештенство и монаштво – на челу са Његовим високим преосвештенством митрополитом дабробосанским Хризостомом, изаслаником Његове светости патријарха српског Порфирија, који је због епидемилошке изолације био спријечен да дође.

Trdos 1

Међу архијерејима су били и епископи жички Јустин, дизелдорфски и све Њемачке Григорије, будимљанско-никшићки и администратор Митроплије црногорско-приморске Јоаникије, западноамаерички Максим, као и епископи нишки Арсеније, буеносајерески и јужноцентралноамерички Кирил, диоклијски Методије и захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Trdos 3

Сахрани блаженопочившег владике Атанасија, поред осталих, присуствовали су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади РС и Црне Горе, црногорски премијер Здравко Кривокапић, директор републичког Секретаријата за вјере Драган Давидовић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђвеић, градоначелници Требиња и Херцег Новог Мирко Ћурић и Стеван Катић, те начелници источнохерцеговачких општина.

Опраштајући се од упокојеног владике Атанасија у гробљу манастира Тврдош, епископ будимљанско-никшички и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије је казао да се владика Атанасије настанио у наручју Божијем - још за живота.

„Плаче народ, плаче Херцеговина, има и кога жалити, али истовремено, осјећамо и понос и велико окрепљење што смо имали њега таквог међу нама и што га имамо за будућа покољења и за вјечност“, истакао је владика Јоаникије.

Он је истакао да је владика Атанасије по свему био посебан и нарочит, али близак свима, а његова ријеч оштра и истинита, али пуна љубави.

„Носио је дух свога духовног оца Јустина ћелијског и светог Николаја. Надамо се да се и он њима придружује и да се придружује своме сабрату Амфилохију са којим је био нераздвојан“, рекао је владика Јоаникије.

Он је нагласио да је епископ Атанасије од свог народа тражио само да буду људи Божији и да буду слободни.

 Tvrdos 4

Радио Требиње

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520