-->

КОРОНА УКИНУЛА ПРИПРЕМНИ ПРОГРАМ ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

10 februar 2021

Програм за дјецу пред полазак у школу неће бити организован ове године због пандемије вируса корона, а из Министарства просвјете и културе РС упутили су обавјештење свим предшколским установама и основним школама, пишу "Независне".

У обавјештењу се наводи да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље погоршана, као и да је начин организације васпитно-образовног рада отежан.

"За вријеме трајања пандемије вируса корона наставни часови одржавају се у трајању од 20 до 30 минута у групама од 15 до 17 ученика за свако одјељење, те се и продужени боравак и јутарње чување у основним школама организује у групама до 15 ученика у складу са препорукама Института за јавно здравство РС, те вас овим путем обавјештавамо да ове године нећемо учествовати у организацији програма за дјецу пред полазак у школу", наводи се у обавјештењу Министарства просвјете и културе.

Такође се наводи да треба имати у виду и препоруке Института за јавно здравство РС којима је дефинисана обавеза вршења тријаже дјеце прије уласка у установу и мјерење температуре од стране васпитача, као и препоруку која се односи на чишћење просторија.

"У препорукама Института за јавно здравство РС наведено је да се просторије предшколске установе или основне школе прозрачују пола сата након одласка из установе, као и да постоји додатна обавеза чишћења и дезинфекције истих за потребе реализације програма", стоји у обавјештењу Министарства просвјете и културе РС.

Иначе, за овај програм се пријавило 69 основних школа и 38 предшколских установа широм Републике Српске.

Екскурзије зависе од препорука Института

Реализација школа у природи и екскурзија у Републици Српској до краја ове школске године зависиће од препорука Института за јавно здравство, у складу с епидемиолошком ситуацијом, констатовано је на састанку Наталије Тривић, министарке просвјете и културе РС, и Сузане Гашић, министарке трговине и туризма РС, са представницима Асоцијације туристичких агенција Републике Српске.

"На састанку је разговарано о превазилажењу проблема у вези са нереализованим екскурзијама и школама у природи у основним и средњим школама, те је исказано разумијевање за ситуацију у којој су туристичке агенције оштећене у пословању због глобалних штетних посљедица проузрокованих вирусом корона", саопштено је из Министарства просвјете и културе РС.

Независне новине

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520