-->

ПРИЖЕЉКУЈУ УЧИОНИЦЕ, СПРЕМНИ И ЗА ОНЛАЈН ЧАСОВЕ

21 jul 2020

Настава на даљину је нужно зло, али у ситуацијама када је здравље ђака у питању нема мјеста за недоумице. Показали смо да можемо да одговоримо том изазову и уколико буде неопходно прилагодићемо се раду на онлајн платформама и у септембру.

Заједничка је то оцјена предсједника Актива директора основних и средњих школа, а у вези са најављеним моделима наставе у предстојећој школској години, који ће зависити од епидемиолошке ситуације у Српској.

Према писању појединих медија, Министарство просвјете и културе РС упутило је школама на разматрање допис у којем су наведена три модела како би могла изгледати настава од септембра.

Први модел подразумијева редовну наставу у учионицама, уколико епидемиолошка ситуација буде под контролом, а ученици би редовно долазили на наставу, поштујући мјере међу којима се наводе дезинфекција, мјерење температуре, посебан распоред уласка у школу, прилагођен распоред сједења и томе слично.

Према другом моделу наставе, разреди би се дијелили, а часови трајали по пола сата, те би сваки дан била организована четири часа. Постоје приједлози да се разреди смјењују по данима па би тако сваки дан у седмици био резервисан за различите разреде, као и приједлог да се разреди смјењују по седмицама. Трећи модел наставе подразумијева наставу на даљину и то из школских учионица, одакле би наставници држали часове у складу са техничким могућностима.

У Министарству просвјете и културе РС навели су да ће у сарадњи са свим релевантним образовним и здравственим институцијама, дефинисати јасне смјернице у вези са наставним процесом у школској 2020/21. години.

- Још нисмо донијели одлуку који модел наставе ће бити у примјени од 1. септембра. Коначну одлуку о моделу извођења наставе од почетка нове школске године донијеће Влада и Републички штаб за ванредне ситуације, а о наведеном ће јавност бити благовремено обавијештена - навели су у ресорном министарству.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520