-->

МАСКЕ У ЗАТВОРЕНИМ ЈАВНИМ ПРОСТОРИМА И ДАЉЕ ОБАВЕЗНЕ

16 jun 2020

 

С обзиром на то да је протеклих дана повећан проценат заражених новим вирусом корона, у односу на број тестираних узорака, Републички штаб за ванредне ситуације апелује на грађане да се досљедно придржавају свих прописаних хигијенских мјера заштите од вируса корона.

Те мјере се, прије свега, односе на ношење заштитне маске у затвореним јавним просторима, поштивање физичке дистанце од два метра, те дезинфекцију простора, саопштено је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације који је данас разматрао Информацију о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Овај штаб је донио и Закључак о измјени Закључка о обавезама домова здравља у РС у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона SARS-CoV-2 у РС.

– Овим закључком налаже се свим домовима здравља у РС да, од 22. јуна ове године, са својих 75 одсто капацитета организјују пружање специјалистичких здравствених услуга, у односу на, ранијим закључком, прописаних 50 одсто. То треба да ураде уз  организовање строгог режима наручивања пацијената, обавезно коришћење маски за пацијенте, придржавање мјера физичке дистанце од два метра и мјера личне и респираторне хигијене, обезбјеђивање писаних упутстава за пацијенте на видном мјесту у чекаоници (постери, промотивни флајери). Обавезно је ношење личне заштитне опреме од стране здравствених радника сходно препорукама које подразумијевају мјере да се сваки пацијент третира као потенцијално заражен, спровођење тријаже пацијената на COVID-19 и код сумње на исти обавезно пријављивање хигијенско-епидемиолошкој служби дома здравља, појачавање хигијенских мјера прања и дезинфекције површина, просторија и прибора за рад и појачан инспекцијски надзор над спровођењем мјера. Овај Закључак ступа на снагу даном доношења – наводи се у саопштењу.

Како је наведено у образложењу, Министарство здравља и социјалне заштите предложило је Републичком штабу за ванредне ситуације доношење измјене Закључка о обавезама домова здравља у РС у обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести (COVID-19) изазване новим вирусом корона SARS-CoV-2 у РС, имајући у виду да је дошло до повећања процента капацитета организације пружања специјалистичких здравствених услуга у домовима здравља у РС.

ГЛАС СРПСКЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520