-->

ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈА ПРОТИВ СРЕЂИВАЊА ИЗБОРНИХ ЈЕДИНИЦА У РС: ИСТОК НЕ ДА ПОСЛАНИЧКЕ МАНДАТЕ У БАЊАЛУЦИ

09 decembar 2017

Народни посланици од Требиња до Зворника, без обзира да ли су власт или опозиција, противе се иницијативци да њихове изборне јединице остану без неколико посланика у корист бањалучке регије.

О усклађивању броја мандата по изборним јединицама у Републици Српској прича се након састанка руководства Народне скупштине са члановима Централне изборне комисије БиХ. Како је саопштено, изборне јединице седам, осам и девет добиле су по један мандат више за НС РС на уштрб бањалучке, јер им је смањен број гласача. Спорне изборне јединице покривају Бирач (седам посланика), Сарајевско – романијску регију (четири посланика) и Херцеговину са седам. Такође, број гласача којим располаже ЦИК БиХ показује да би овај део РС требало да има два уместо три посланика за ПС БиХ.

Без обзира што је ова идеја још на дугом штапу, јер је потребно мењати Изборни закон РС, најкасније до маја када ће да буду расписани избори, посланици које је „ЕуроБлиц“ контактирао - негодују.

-Нема основа за то. Било је сличних предлога и прошли пут, у време када је председник НС РС био Игор Радојичић, али је СНСД био јединствен да се не дира изборна јединица из које сам ја. То је било време подела јединица са седам на девет. Немам још тачну информацију и шта се конкретно предлаже, али верујем да то нема смисла и не верујем да ће СНСД то подржати – каже за „ЕуроБлиц“ посланик СНСД из Невесиња Илија Таминџија. Није сигуран да би смањење броја посланичких мандата са истока РС и Херцеговине могло директно да утиче на коначан изборни резултат странака, али каже да су се до сада водили осетљивошћу према малим, слабо насељеним срединама.

-Зато се остало на овом броју из изборне једнице девет која је, чињеница, по гласачком телу мала, али је далеко од централе и разуђена је и јако је битно да има што више представника – сматра Таминџија.

Посланица СДС у НСРС Сњежана Божић не верује да овај крај има посланика гратис.

-Ако то већ дође до Народне скупштине, треба да се тачно израчуна и види да ли збиља има више тај један мандат. Али, мислим да о томе не треба уопште разговарати на овакав начин путем медија, већ о томе треба причати у ужем кругу, пре него што се отвори расправа у НС РС – каже Божићева.

Због чега отпор? Стручњак за изборну тематику Вехид Шехић каже да се и на овај начин може утицати на изборни резултат и да углавном странке на власти изборне јединице креирају према себи, а не према грађанима. Шехић упозорава да ја законска обавеза парламената да сваке четири године ураде анализу по изборним јединицама и осигурају да сваки глас гласача вреди исто на изборима.

-Примера ради, нелогично је да по три посланика бирају и јединица са 100.000 и оја са 200.000 гласача. Подсетићу да је Уставни суд БиХ поништио изборне одредбе за Мостар управо због тога јер је утврдио да је некоме за одборнички мандат требало 200, а некоме 2.000 гласова – каже Шехић.

Како се деле мандати?

Број мандата за изборну јединицу утврђује се тако што се број бирача уписаних у Централни бирачки списак за РС дели са укупним бројем мандата који се додељују у изборним јединицама.

Како би се утврдио број мандата који припада једној изборној јединици, дели се број бирача уписаних у Централни бирачки списак за ту изборну једницу са количником који је добен у претходној подели.

Извор: БЛИЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520