-->

У ТОКУ ИЗРАДА ПЛАНА ДЕСЕТОГОДИШЊЕГ РАЗВОЈА ДИСТРИБУТИВНЕ МРЕЖЕ

17 oktobar 2024

Директор "Електрохерцеговине" Огњен Kуљић рекао је да је у току израда плана десетогодишњег развоја дистрибутивне мреже овог предузећа која предвиђа изградњу и реконструкцију трафостаница, као и далековода.

Kуљић је навео да је, између осталог, предвиђена изградња трафостанице "Требиње три" која је у надлежности "Електропреноса БиХ", којем су се више пута обраћали.

"Без ње нема развоја дистрибутивне мреже на подручју Требиња. Ту је и комплетна реконструкција двије трафостанице Љубиње и Гацко, али и далековода Љубиње – Величани", изјавио је Kуљић Срни.

Он је додао да ће 21. октобра ће бити одржана јавна расправа за израду плана десетогодишњег развоја дистрибутивне мреже.

Према његовим ријечима, дистрибутивна мрежа у источној Херцеговини је у задовољавајућем стању, а снабдијевање електричном енергијом потрошача сигурно.

"Електрохерцеговина" располаже са око 3.000 километара средњенапонске и нисконапонске мреже, а љетос током пожара на подручју источне Херцеговине није претрпјела значајније штете.

Kуљић је напоменуо да се по изласку из зимског периода врши реконструкција и санација дистрибутивне мреже да би се неке критичне тачке и дионице санирале и довеле до задовољавујућег нивоа, како би спремно ушли у зимски период када су теже временске прилике.

Он је рекао да "Електрохерцеговина" има 10 до 15 одсто даљинских бројила, а сваке године планирају занављање бројила са даљинским, што се ради у континуиету.

"Нисмо радили већи пројекат јер је процјена да би комплетна замјена бројила са даљинским бројилима коштала више од 10 милиона KМ, што је тренутно велики изазов и нисмо у могућности да изнесемо тај пројекат, али радимо по плановима да постепено мијењамо и замјењујемо даљинским бројилима", рекао је Kуљић.

Према његовим ријечима, завршен је идејни пројекат изградње 35 киловолтног далековода од Величана до Љубиња, а сада су у фази израде главног пројекта.

"То би било алтернативно напајање Љубиња, које се тренутно напаја само из правца Стоца из Федерације БиХ. Да би ријешили тај дугогодишњи проблем напајања општине Љубиње електричном енергијом ушли смо у пројекат изградње далековода Величани- Љубиње дужине 17 километара", рекао је Kуљић.

Он је рекао да без сарадње са "Електропривредом Републике Српске" не могу финансијски изнијети тај пројекат, те да ће у том смислу морати изнаћи нека додатна средства како би успјели да заврше тај пројекат.

Kуљић каже да је на подручју Херцеговине изграђено већи број малих соларних електрана, а издавали су електроенергетске сагласности у претходном периоду у капацитету који је дозвољен да не штети мрежи.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520