-->

ГРАДОНАЧЕЛНИЦИ У ФОТЕЉАМА ПОЧЕТКОМ НОВЕМБРА, ОДБОРНИЦИ ПОЧЕТКОМ ДЕЦЕМБРА

07 oktobar 2024
 
Локални избори у Босни и Херцеговини су одржани у неђељу, 6. октобра, и према Изборном закону БиХ, резултати ће бити потврђени до 5. новембра 2024. године, од када почињу да теку рокови за формирање нових локалних власти, прије свега скупштина општина и градова.
У Републици Српској рокови у којима би требало да се формирају локални парламенти дефинисани су Законом о локалној самоуправи, исто као у Федерацији БиХ, с тим што у ФБиХ сваки кантон има свој закон.
У Републици Српској дефинисано је да прву сједницу новоизабране скупштине сазива предсједник скупштине из претходног сазива, и то најкасније у року од 30 дана од дана објављивања извјештаја надлежног органа за спровођење избора, односно Централне изборне комисије БиХ.
Ако у обзир узмемо прошле локалне изборе, може се претпоставити да ће ЦИК локалне изборе потврдити почетком новембра ове године, и у том случају, локални парламенти требало би да се конституишу најдаље до почетка децембра ове године.
У случају да је предсједник скупштине из прошлог сазива спријечен да сазове сједницу, њу ће сазвати најстарији одборник из претходног сазива, а ако се ни то не деси, сједницу сазива натполовична већина одборника новог сазива.
"Првом сједницом скупштине до избора предсједника предсједава најстарији одборник новог сазива, коме у раду помажу два најмлађа одборника новог сазива који су из реда политичких странака које имају највећи број одборника у скупштини", наводи се у Закону о локалној самоуправи Републике Српске.
У већини локалних заједница, а ако је судити по претходним изборима, и прије конститутивне сједнице углавном се зна ко ће чинити већину, и тек у ријетким скупштинама општина и градова одгоди се избор предсједавајућег скупштине и његовог замјеника.
Када је ријеч о градоначелницима, односно начелницима, Законом је дефинисано да се примопредаја дужности обавља најкасније у року од осам дана од дана ступања на снагу рјешења о избору, именовању или постављењу. Тачније, начелник и градоначелник прво треба да добију сертификат о избору, а након тога у року од осам дана извршиће се примопредаја.
За остале функционере јединица локалне самоуправе примопредаја се врши у року од 15 дана од дана конституисања скупштине, с тим да се скупштина сматра конституисаном избором предсједника скупштине.
"У случају да се примопредаја дужности између функционера који предаје дужност и новоизабраног функционера који прима дужност у органу јединице локалне самоуправе не изврши у року, министар ће у року од три дана донијети наредбу да се примопредаја дужности мора извршити у року од 48 часова од дана објављивања наредбе у 'Службеном гласнику Републике Српске'", наводи се у Закону о локалној самоуправи Републике Српске.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520